Intrebari si raspunsuri frecvente

Q1 – Cat timp pot conduce in Norvegia o masina inregistrata in altă tara?

Aveti dreptul de a conduce o masina inregistrata in Romania timp de un an de la data obtinerii numarului personal (provizoriu sau permanent), dacă nu aveți loc de muncă sau aveți contract de muncă pe perioada determinată. Dacă obțineți un contract de muncă pe perioadă nelimitată (permanent) pierdeți dreptul de a conduce o mașină cu numere românești în Norvegia. 

Dacă aveți de gând să trăiți în Norvegia timp de un an, aveți dreptul de a conduce o mașină cu numere românești. Este necesar să documentați sosirea în țară și când intenționați să plecați. Un astfel de document este de exemplu un contract de muncă în care se specifică data când ați început să lucrați și când terminați.

În anumite condiții (de ex. întreruperi temporare ale contractului de muncă), cu o cerere către autoritățile vamale, se acceptă si un al doilea an cu o masină inregistrată in România. Dacă ați locuit deja un an în Norvegia și vreți să aveți mașina și în cel de-al doilea an, trebuie să obțineți o autorizație de la autoritățile vamale pentru a conduce un autoturism înmatriculat în România pentru încă un an. Va trebui să faceți dovada unui contract de muncă temporar. O astfel de autorizație trebuie să fie eliberată înainte de sfârșitul primului an.

Există si exceptii peste doi ani, cum ar fi: persoanele care au rezidență provizorie în Norvegia. Astfel de persoane pot conduce un autoturism înmatriculat în România în cazul în care petrec cel mult 185 de zile pe an în Norvegia (munca sezonieră) sau au soț/ soție și/sau copil în România și îi vizitează periodic. (Dacă întruniți cerințele de mai sus trebuie să aveți documentele care demonstrează acest lucru).

Pierdeți dreptul de a conduce o mașină înregistrată în România atunci când:

 • Un contract pe durată determinată a fost transformat într-un contract de muncă permanent.
 • Ești înregistrat la registrul populației norvegian pentru mai mult de 365 de zile pe parcursul ultimilor doi ani.

Detalii în limba engleză se pot citi aici (click).

Q2 – Care sunt amenzile pentru depășirea vitezei în trafic?

    Depășire  Amendă
  1 – 5 km / H 600 NOK
6 – 10 km / H 1.600 NOK
11 – 15 km / H 2.900 NOK
16 – 20 km / H 4.200 NOK
21 – 25 km / H 6.500 NOK
  31 – 35 km / H 7.800 NOK

Dacă ați depășit viteza legală cu mai mult de 35 kilometri pe oră, veți fi trimis în  judecată. În acest caz se poate decide  suspendarea permisului de conducere.

Notă: 1 nok este echivalentul a aproximativ 6 000 lei vechi.

Q3 – Ce trebuie sa fac ca sa-mi fie recunoscute studiile in Norvegia?

Pentru a obtine echivalarea studiilor din tara de origine in Norvegia, trebuie sa depuneti o cerere la NOKUT (Agentia Norvegiana pentru asigurarea Calitatii in Educatie).

NOKUT  certifica nivelul de educatie si stabileste numarul de credite/anul de  studiu sau echivaleaza diploemele dobandite in strainatate cu cele de  licenta sau master emise in Norvegia. NOKUT emite o adeverinta care certifica nivelul studiilor si care este recunoscuta de angajatori.

Pentru a va continua studiile in Norvegia, un prim pas este sa contactati scoala sau universitatea pe care o veti urma si care va va indruma in relatia cu NOKUT.

Daca sunteti autorizat intr-o alta tara ca profesor, doctor, etc., trebuie sa fiti recunoscut si de NOKUT pentru a profesa in aceasta tara. Gasiti mai multe detalii despre lista de profesii si procedura de autorizare: http://www.nokut.no/en/INVIA-en/I-want-to-work/Regulated-professions-in-Norway/

Cititi mai multe despre educatia in Norvegia in Ghidul noului-venit.

Q4 – Ma pot invoi de la munca pentru a participa la o inmormantare?

In legislatia muncii din Norvegia nu exista o prevedere expresa privtoare la dreptul de invoire in astfel de situatii. Conditiile de invoire sunt specificate in Codul norvegian al Muncii la sectiunea 12.

Totusi, in contractele colective pe ramura si in cele individuale se pot include astfel de situatii (invoire pentru inmormantare), dar trebuie negociate din timp cu angajatorul.

Cititi mai multe despre drepturile angajatilor in Ghidul noului-venit.

Q5: Pot pleca acasa daca este prea frig sau prea cald la locul de munca?

Legea norvegiana nu prevede o astfel de situatie. Cine doreste sa ia o pauza sau sa-si reprogrameze orarul de lucru pentru a lucra in conditii de temepratura optime, poate face acest lucru, de comun acord cu angajatorul.

Legislatia muncii nu specifica limitele optime de temperatura la locul de munca, dar Inspectoratul Muncii recomanda angajatorilor sa mentina temperatura constanta la locul de munca, intre 19 si 26 de grade Celsius.

Cititi mai multe despre drepturile angajatilor in Ghidul noului-venit.

Q6: Pot sa ma invoiesc pentru a-mi ingriji copilul bolnav?

Angajatii au dreptul la maxim 10 zile de concediu platit pe an pentru a-si ingriji copiii, cu conditia ca acestia sa aiba maxim 12 ani.

Daca sunteti parinte singur (vaduv, divortat, etc.), aveti dreptul la 20 de zile.

Cei care au mai mult de trei copii au dreptul la 15 zile de concediu platit pentru ingrijirea copiilor.

Cei care au copii diagnosticati cu o boala cronica au si alte drepturi. Acestea sunt specificate in Codul Muncii, sectiunea 12-9, precum si in Actul Asigurarilor, sectiunea 9-6.

Cititi mai multe despre drepturile parintilor in Ghidul noului-venit.

Q7: Care este salariul minim in Norvegia?

Salariul minim in Norvegia este fixat intre partenerii sociali (patronat si sindicate) din fiecare sector de activitate si se aplica tuturor angajatilor din acea ramura a economiei.

Prin urmare, salariul minim in Norvegia variaza de la un sector la altul si chiar de la un an la altul.

Cititi mai multe despre drepturile angajatilor in Ghidul noului-venit.

Q8: Unde gasesc adresele si numerele de telefon ale mediatorilor?

Datele de contact ale mediatorilor sunt disponibile pe site-ul Konfliktrådet.no, la aceasta adresa.
Oricine se poate adresa Serviciilor de Mediere, care sunt gratuite si pot rezolva o varietate de cazuri, de la disputele cu vecinii sau cu alti membri ai familiei si pana la probleme legate de conditiile de munca sau abuzuri ale autoritatilor.
Aveti aici o lista de cazuri in care serviciile de mediere va pot fi de folos.

Q9: Ce este alarma mobila si cine o poate solicita?

Daca ati fost victima violentei domestice sau daca ati primit amenintari, ar trebui sa instiintati Politia (telefon 02800).

Politia va stabili masurile de protectie care se impun si, daca considera necesar, va poate echipa cu un aparat mobil care, odata declansat, va chema un echipaj de interventie.

Cititi mai multe despre drepturile persoanelor victime ale violentei domestice in Ghidul noului-venit.

Q10: Ce responsabilitati am, ca parinte, daca copilul meu provoaca distrugeri?

Copiii si tinerii sub 18 ani sunt considerati raspunzatori pentru distrugerile provocate, indiferent daca au fost facute intentionat sau accidental.

Parintii lor trebuie sa plateasca pana la 5.000 de coroane pentru fiecare actiune distructiva.

Regulile care se aplica in aceste situatii sunt cuprinse in Legea despagubirilor. Aceasta face referiri si la distrugerile provocate de animalele de companie sau de persoanele fara discernamant.

Q11: Unde pot gasi instalatori, electricieni si alti mesteri autorizati?

In Norvegia exista peste 18.000 de “mesteri” autorizati inregistrati si pot fi selectati prin acest motor de cautare, in functie de specializare si zona in care isi desfasoara activitatea.

In calitate de consumator, aveti aceste drepturi. Mai multe detalii despre relatia cu furnizorii de servicii si Protectia Consumatorului gasiti in Ghidul noului-venit.

 

Q12: Cum gasesc un traducator autorizat?

Gasiti o baza de date cu traducatori autorizati pe site-ul Asociatiei de profil.

Cei mai multi traducatori sunt specializati intr-o singura limba, iar impreuna membrii Asociatiei ofera servicii de traducere in 28 de limbi.

Din pacate, printre acestea nu se afla si limba romana, insa aceia care cunosc o limba straina (alta decat norvegiana) vor gasi in felul acesta o cale de comunicare cu autoritatile.

Cititi mai multe despre situatiile in care aveti nevoie de traducatori, in Ghidul noului-venit.

Q13: Cum pot afla daca am dreptul la ajutoare pentru locuinta?

Dreptul la ajutoare de stat pentru locuinte este stabilit facand raportul dintre veniturile persoanei si cheltuielile sale curente (utilitati, alimente, imbracaminte).

Puteti vedea pe site-ul Husbanken (Banca Norvegiana pentru Locuinte) care sunt beneficiile schemei de ajutor de stat si puteti calcula inclusiv valoarea ajutorului la care aveti dreptul.

Puteti gasi de asemenea informatii despre ajutoarele pentru cumpararea unei locuinte si imprumuturile subventionate de stat pentru acelasi scop.

Termenul-limita pentru depunerea cererilor este ziua de 14 a fiecarei luni. Plata ajutoarelor se face (dupa aprobare) incepand cu data de 10 – luna urmatoare.

Cererile se depun la sediul municipalitatii de care apartineti. In Oslo se depun la districtul de care apartineti.

Puteti descarca formularul de pe site-ul Husbanken (in limba norvegiana).

Cititi mai multe despre ajutoarele de stat pentru locuinte, in Ghidul noului-venit.

Q14: Cine ma poate sfatui daca am probleme financiare?

NAV are un serviciu de consiliere telefonica pentru persoanele care au sau risca sa aiba probleme financiare.

Sunati la 800 45 353 (sau tastati 800GJELD) si veti fi pus in legatura cu un consultant financiar. Ca si apelant, puteti alege sa ramaneti anonim.

Apelul este fara suprataxa, iar daca nu aveti suficient credit pentru a purta o conversatie mai lunga puteti aranja cu angajatul NAV sa va sune el inapoi.

Cititi mai multe despre sfaturile financiare sau consilierea cu privire la datorii pe site-ul NAV.

Q15: Trebuie sa platesc taxe vamale pentru cadourile pe care le primesc din strainantate, prin posta?

Coletele trimise din strainatate de la si pentru persoanele fizice sunt scutite de taxe vamale, atata vreme cat valoarea incarcaturii nu depaseste 1.000 de coroane.

Totusi, in cazul anumitor produse (bauturi alcoolice, tigari, etc) exista restrictii suplimentare, in sensul ca nu se platesc taxe pana la valoarea-plafon de 200 de coroane.

Cititi mai multe despre taxele vamale care se aplica coletelor postale pe site-ul oficial al Postei Norvegiene.

Q16: Li se poate cere parintilor sa plateasca pentru excursiile organizate de scoala?

Scolile nu pot cere elevilor sa parintilor acestora sa plateasca excursiile organizate la initiativa scolilor.

Pe de alta parte, parintii pot face contributii voluntare (cu bani sau alte mijloace) pentru a imbunatati conditiile de studiu ale copiilor.

Asadar, nu este nimic ilegal daca se colecteaza bani de la copii sau de la familiile acestora, atata vreme cat acestia nu sunt constransi sa contribuie.

Pe acelasi principiu, se pot organiza excursii scolare platite, la initiativa unor elevi/parinti, fara obligatia sa participe toata lumea, ci doar cei care doresc.

Cititi mai multe despre excursiile scolare pe site-ul Guvernului.

Q17: Unde pot gasi o lista cu psihologi si medici specialisti autorizati?

Aceste informatii se gasesc pe site-urile autoritatilor sanitare regionale:

Cititi mai multe despre drepturile pacientului asigurat in Norvegia in Ghidul noului-venit.

Q18: Cum gasesc o anumita persoana in Norvegia?

Daca aveti numele sau adresa, puteti incepe cautarea in directoarele telefonice de pe internet, cum ar fi Gulesider.no sau 1881.no.

O alta varianta ar fi sa contactati Registrul National al Fiscului (telefon 80080000, sau din strainatate tastati 47 22 July 70 00).

Atentie: Fiscul nu poate dezvalui aceste informatii decat daca persoana cautata are de indeplinit anumite obligatii legale sau trebuie sa beneficieze de unele drepturi legale.

Q19: Ma pot invoi de la munca pentru o sarbatoare religioasa importanta?

Aveti dreptul la doua zile libere cu prilejul unor sarbatori religioase importante.

Aceasta regula se aplica tuturor celor care nu sunt afiliati la Biserica Norvegiana.

Atentie: angajatorul va poate cere sa recuperati zilele in care v-ati invoit!

In cazul in care vreti sa va invoiti, trebuie sa anuntati angajatorul cu cel putin 14 zile in avans.

Cititi mai multe despre drepturile angajatilor in Ghidul noului-venit.

Q20: Cum procedeaza doi cetateni straini care vor sa se casatoreasca in Norvegia?

Cei care vor sa se casatoreasca in Norvegia trebuie sa fie stabiliti in mod legal in aceasta tara.

Gasiti informatii despre dreptul de sedere in Norvegia si cum poate fi obtinut acesta gasiti in Ghidul noului-venit.

Pentru casatorie, strainii trebuie sa aduca un certificat emis in tara de origine sau in ultima tara in care au locuit, care sa ateste ca nu exista impedimente pentru a se casatori.

Toate documentele emise in strainatate trebuie sa poarte o apostila pentru a fi recunoscute (sau sa fie legalizate).

Puteți găsi informații cu privire la procedura pe Skatteetaten.no.

Documentele si certificatele vor fi trimise la Oficiul de Taxare Nord Hammerfest , PO Box 6310, 9293 Tromsø, Norvegia.

Q21 – Cât costa înregistrarea pe numele meu a unei masini (autoturism sau minibus) cumparata în Norvegia?

Vehiculele cu o vechime de 30 de ani sau mai mult sunt exceptate de la plata unei taxe de înregistrare.

Pentru cele mai noi de 30 de ani valoarea taxei de înregistrare diferă în funcție de anul de fabricație al autovehiculului și de masa acestuia, astfel (valabil de la 1 ianuarie 2014):

 Inclusiv 800 kg 

Anul                                           Valoarea taxei

– 1984                                                    kr 0,-

1985 – 2002                                          kr 1 535,-

2003 – 2010                                          kr 2 508,-

2011                                                        kr 3 867,-

2012                                                       kr 5 130,-

2013 – 2014                                           kr 6 772,-

Peste 800 kg, inclusiv 1,200 kg

Anul                                           Valoarea taxei

– 1984                                                     kr 0,-

1985 – 2002                                        kr 1 535,-

2003 – 2010                                       kr 3 580,-

2011                                                       kr 5 324,-

2012                                                       kr 7 191,-

2013 – 2014                                        kr 9 249,-

Peste 1200 kg , inclusiv 1,600 kg

Anul                                           Valoarea taxei

– 1984                                                    kr 0,-

1985 – 2002                                        kr 1 535,-

2003 – 2010                                       kr 4 977,-

2011                                                      kr 7 550,-

2012                                                      kr 10 329,-

2013 – 2014                                        kr 13 299,-

Peste 1600 kg

Anul                                           Valoarea taxei

– 1984                                                  kr 0,-

1985 – 2002                                      kr 1 535,-

2003 – 2010                                     kr 6 438,-

2011                                                     kr 9 723,-

2012                                                   kr 13 299,-

2013 – 2014                                      kr 17 223,-

Detalii despre modalitățile de înregistrare, precum și cine are dreptul de înregistrare a unui autovehicul în Norvegia puteți citi aici.

Q22: Cum procedez daca am un accident auto cu masina mea inmatriculata in Romania?

Chemati Politia doar daca accidentul s-a soldat cu victime (oameni raniti sau morti). Numarul de telefon este 112.

In cazul in care accidentul a fost unul fara urmari grave si s-au produs doar pagube materiale, trebuie ca dvs si celalalt sofer implicat in accident sa completati un formular special, care va este inmanat de firma de asigurari cu care ati incheiat in prealabil asigurarea obligatorie.

Este important ca soferii implicati in accident sa semneze impreuna acest formular, care serveste drept proba pentru firma de asigurari. De asemenea, este recomandat sa consemnati numele si adresa martorilor oculari ai accidentului. De asemenea, daca este posibil, sa fotografiati locul accidentului.

Nu semnati formularul daca nu intelegeti sau nu sunteti de acord cu cele mentionate de cealalta persoana (cand de exemplu nu va puneti de acord cu privire la cine a provocat accidentul sau cum s-a produs acesta). In aceste cazuri este bine sa apelati la Politie, chiar daca accidentul nu a avut urmari grave.

Asigurarea auto obligatorie despagubeste orice persoana care a fost vatamata de vehiculul asigurat, indiferent a cui a fost vina producerii accidentului. Asigurarea acopera atat tratamentul medical, cat si pierderea veniturilor ca urmare a pierderii capacitatii de a munci.

In baza aceleiasi asigurari, puteti cere despagubiri printr-o actiune inaintata fie la tribunalul din districtul unde este inregistrata compania de asigurari, fie din districtul in care s-a produs accidentul.

Atentie insa: daca soferul poarta o parte din vina, suma de care va beneficia in urma acestei actiuni va fi mai mica.

Pentru informatii suplimentare, dar si pentru a cere despagubiri pentru un accident provocat de un vehicul necunoscut (sau neasigurat), contactati Trafikkforsikringsforeningen (Biroul Norvegian pentru Asigurari Auto): Postboks 2551 Solli – N 0202 Oslo 2, tel.: 00 47 22 04 86 00, fax: 00 47 22 56 21 16, e-mail: [email protected].

Puteti vedea modelul de formular care trebuie completat in urma accidentului  aici.

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

3 Responses to Intrebari si raspunsuri frecvente

 1. Flori spune:

  Persoanele care au sedere permanenta in No beneficiaza de cursurile de norvegiana gratis?
  Ce avantaje\dezavantaje sunt pt un roman care are sedere permanenta?

 2. Andreea Ionela Horga spune:

  Buna seara,
  am o nelamurire cu privire la legislatia rutiera daca ma puteti ajuta.La suspendarea permisului un an se impune refacerea scolii de soferi?Mentionez ca permisul de conducere este eliberat in Romania.Va multumesc.

 3. cosmin rus spune:

  Buna ziua, as dori sa imi caut un loc de munca in domeniu petrol si gaze sau auto, am terminat msc biodiversity biological si caut in domeniu daca se poate, am 24 ani de domeniu auto, samd.Cu ce ma puteti sfatui . multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *