Ceva este putred în… Norvegia!

În sfârsit, cu greu, aproape cu eforturi incomensurabile, a început să se trezească si mass-media norvegiană din letargie si să reflecte pe ici pe colo, sporadic, firav, nesigur, destul de timorată,  o realitate care ne afectează pe toți și care deranjează.

Fiecare manifestație de protest de pe mapamond cade ca o palmă nu numai pe obrazul acestui sistem aflat într-o mare derivă existențială, Barnevernet, dar si pe obrazul unei prese curtenitoare, care tace, se ascunde după deget, complăcându-se într-un noncombat, trecând astfel peste deontologia profesională.

Ceva este putred… și în Norvegia, nu-i asa? Cine ar fi crezut că marile ziare norvegiene, despre care aveam odată toată stima, se comportă jalnic, ascunzând aproape adevărul, manipulând prin omitere, mutilând, prefăcându-se că nu s-a întâmplat nimic, când lumea întreagă fierbe! Aproape nu există țară – în orice caz, în lumea civilizată – unde oamenii să nu se fi ridicat contra tiraniei Barnevernet. Iar ei tac.

Cei mai mulți dintre ziaristii norvegieni vorbesc despre cu totul altceva… Despre cârnații norvegieni care se vând în stațiile de benzină, despre legăturile nebuloase ale politicienilor, despre vreme, despre manechinele aflate la modă sau în disgrația publicului sau despre orice altceva, numai despre ceea ce este important chiar si pentru norvegianul de rând, NU vorbesc.

Ultimele date ale cercetărilor în domeniu sunt de necrezut. Aproximativ 7% (sapte la sută) dintre copiii din Norvegia sunt maltratați/abuzați în propriile familii. Dintre acestia, rețineți, numai 0,5% sunt raportați astăzi către Barnevern (Protecția Copilului).

Legea protecției copilului se va înăspri, deci… Ba, mai mult, se lucrează deja la planuri de muncă detaliate privind o protecție mai eficientă a copiilor. Începând cu noul an se va introduce obligatoriu, în toate planurile pedagogice de muncă un nou domeniu prioritar: “Se meg og vær der for meg!” (Uită-te la mine si fii acolo pentru mine!) tocmai pentru ca protecția copiilor să fie mai eficientă si să se raporteze cât mai multe cazuri către Barnevern.

Susținem o protecție justă a copilului care are nevoie de ajutor în societate. Dar, întrebarea care rămâne pentru fiecare dintre noi este… Cum vom reusi să înlăturăm abuzurile sistemului Barnevern atunci când cazurile de preluare a copiilor se vor înmulți? Acest sistem, chiar dacă unii s-au simțit nevoiți să-l apere cu ”bâta”, s-a văzut, s-a constatat, nu funcționează asa cum ar trebui. Barnevernet nu poate fi mai presus de Dumnezeu.

Dar ceea ce ni se pare iarăsi ciudat este cum de s-a ajuns, domnilor ziaristi norvegieni si experți în ale Barnevernet, ca într-o țară civilizată, precum Norvegia, 7% (sapte la sută) dintre copii să fie maltratați si abuzați în propriile cămine?!

Ce trebuie să se fi întâmplat în lumea asta, oare? Vorbim totusi de o țară europeană dezvoltată si nu de vreun bantustan de prin alte locuri. Cât de preventiv se lucrează în această societate? Sau este si aici la fel cum se întâmpla prin alte părți, în istorie, nu demult, când , mândri de ignoranța noastră, mergeam din greseală în greseală spre victoria finală?

De ce, oare, ne percep unii ca pe o societate care si-a pierdut valorile morale?!

Poate că, în primul rând, pentru că familia – alcătuită dintr-o Mamă si un Tată – asa cum a fost dintotdeauna, începe să nu mai existe aici sau să însemne prea puțin pentru mulți… Barnevernet devine un înlocuitor “ideal”, nu-i asa? Adaptăm valorile morale în funcție de dispozițiile omului de pe stradă, le facem confortabile si invizibile, în acelasi timp, în societate.  Iar apoi ne mirăm că sunt 7% astăzi (20% mâine…?) copii abuzați în propriile case.

Dar, despre toate acestea, bineînțeles că nu scrieți domnilor ziaristi norvegieni, niciodată. Nu aveți cum. Nu se vinde asta. Mândri de posesiunile noastre materiale, rămânem în continuare atât de săraci… Nu ne mai pasă nici când copiii altora ajung în brațele străinilor sau când instituții ale statului au ajuns să distrugă viețile celor din jur.

 Interesul Suprem al Copiilor este, totusi, să crească în familiile lor!

George Alexander, contributor

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

10 Responses to Ceva este putred în… Norvegia!

 1. Corina Chiorean spune:

  Ciudat! Pentru ca un norvegian, prin decembrie, sustinea sus si tare ca Norvegia de 100 de ani nu isi mai bate nici cainii daramite copii. Si cati l-au citat si ovat in Romania! Oricum eu zic ca Barnevernet are un bun manager din moment ce are planuri de expansiune marete. Deh, ce nu face omu pentru profit!

  • ana spune:

   Bine punctat !!!

  • Iertați-l, doamnă, pe acest nestiutor care, din păcate, nu este la prima “abatere” când vine vorba de a întina imaginea Țării noastre!… Să sperăm că ambasada României din Oslo va avea discernământul si bunul-simț să facă diferența între oamenii de caracter, care susțin România, si acesti indivizi insipizi care prin neghiobismul lor ne-au creat atâtea deservicii de-a lungul vremii…

 2. ACD spune:

  Un articol foarte bun. Sper sa deshida ochii societatea norvegiana si sa inceapa sa puna mai multe intrebari. In caz contrar e posibil sa fie prea tarziu atunci cand lucrurile vor fi prea grave.

  P.S. Daca reusiti si o varianta in norvegiana ar fi splendid.

 3. George Barbu spune:

  Dacă totuși ar fi așa ca Interesul Suprem al Copiilor este, ca să crească în familiile lor în clipa următoare Bârnevernet ar duce pe cei 5 copii pe care ia răpit din Fam. Bodnariu, acasă și ar întreba părinții cît le datoreză pentru necazul acesta mare care li l-au provocat.

  • Iordache Ana spune:

   Cred ca nu-i deplasat sa propunem ca familia Bodnariu,sa fie propusa ptr.premiul Nobel ptr.pace. Suferinta si chinurile sufletesti prin care trece fam. BODNARIU, a reusit sa starneasca in mii si mii de inimi compasiune. A mai reusit sa adune laolalta mii de suflete,indiferent de confesiune,rasa,sex si varsta. S-au mai strans laolalta ptr.a-si exprima dorinta ca familia sa fie unita, ptr.a apara familia,celula de baza a societatii, iar copiii sa fie lasati in sanul familiei. Spunem un NU hotarat parintilor surogat.
   Dumnezeu i-a incredintat familiei compusa din tata si mama, copiii Lui,sa-i creasca,sa-i formeze oameni destoinici in societate.
   Le’a dat autoritate asupra lor,le-a dat si responsabilitate ptr.care vor da socoteala.

 4. Iordache Ana spune:

  Cred ca nu-i deplasat sa propunem ca familia Bodnariu,sa fie propusa ptr.premiul Nobel ptr.pace. Suferinta si chinurile sufletesti prin care trece fam. BODNARIU, a reusit sa starneasca in mii si mii de inimi compasiune. A mai reusit sa adune laolalta mii de suflete,indiferent de confesiune,rasa,sex si varsta. S-au mai strans laolalta ptr.a-si exprima dorinta ca familia sa fie unita, ptr.a apara familia,celula de baza a societatii, iar copiii sa fie lasati in sanul familiei. Spunem un NU hotarat parintilor surogat.
  Dumnezeu i-a incredintat familiei compusa din tata si mama, copiii Lui,sa-i creasca,sa-i formeze oameni destoinici in societate.
  Le’a dat autoritate asupra lor,le-a dat si responsabilitate ptr.care vor da socoteala.

 5. Stefan Maritz spune:

  https://www.facebook.com/notes/ionu%C5%A3-john-volo%C5%9Fen/jurnalism-de-doi-bani/459163307617634
  Ca o completare la “deontologia profesionala”a jurnalistilor sesizata in articol de d-l George Alexander

 6. Tat Tae spune:

  Nici o “asociatie” de genul asta nu va recunoaste ca a gresit.
  Nu va da inapoi copiii. Se creaza un precedent si asta nu se accepta. De la inceput lupta era si este inegala. Greseala “angajatului” este platita scump de “asociatie” dar conform “uzantelor” vor gasi o metoda sa iasa bine din situatie, chiar pe “profit” … Am stiut asta din momentul in care am citit primul articol cu luni in urma. Ideea este ca daca nu se facea scandal se putea negocia ceva … acum, Orgoliile sunt prea mari. Imi pare rau pentru pentru familia implicata… si sunt foarte curios cine i-a sfatuit sa faca scandal… pentru mine este un mare semn de intrebare. Pentru ca aici este cheia… O zi buna, oameni buni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *