1. Noua reguli de baza
2. Tipuri de contract
3. Capcanele angajarii ca liber-profesionist
4. Ce se intampla daca muncesc „la negru”?
5. Cum platim taxele in Norvegia?
6. Legaturi utile
- Legea norvegiana este aceiasi atat pentru lucratorii norvegieni cat si pentru cei straini.
- Ca solicitant de munca in Norvegia trebuie sa te înregistrezi la poliție (drept de sedere) in maxim 3 luni după ce ai început sa lucrezi.
- Daca esti trimis din tara pe baza de contract de munca, trebuie sa ai dreptul de sedere acordat in prealabil.
- Trebuie sa ai contract de munca in scris.
- Trebuie sa fii in posesia cardului de impozitare (taxcard, skattekort) eliberat in Norvegia.
- Angajatorul este obligat sa iti intocmeasca asigurarea de accident de munca.
- Angajatorul este obligat sa-ti asigure conditii satisfacatoare de cazare.
- Ca angajat in bransa constructiilor trebuie sa ti se asigure salariul minim.
- Ca angajat in constructii trebuie intotdeauna sa porti legitimatia de munca pe santier.
Exista mai multe tipuri de angajare:
- Angajat (direct) intr-o intreprindere norvegiana;
- Angajat intr-o intreprindere straina, care te trimite la munca in Norvegia, platit fiind de catre firma straina (plata fiind trimisa angajatorului);
- Angajat la o firma de procurare (recrutare) de forta de munca suplinitoare – norvegiana sau straina – fiind astfel plasat la o alta activitate de munca.
- Liber profesionist (propria firma).
3. Capcanele angajarii ca liber-profesionist
Unii angajatori vor vrea sa incheiea contract cu dvs. doar daca sunteti inregistrat ca intreprindere individuala (liber profesionist). Iata cateva riscuri pe care vi le asumați dacă luați această decizie – exista riscul sa aveti probleme cu autoritatile fiscale si pierdeti cateva drepturi importante pe care le-ati avea ca simplu angajat:
- dreptul la concediu platit
- dreptul la plata suplimentara
- dreptul la concediu medical
- nu sunteti asigurat in cazul unui accident la locul de munca, dar sunteti raspunzatori de materialele si de echipamentele cu care lucrati.
4. Ce se intampla daca muncesc „la negru”?
Unii angajatori ar putea sa va propuna sa lucrati fara contract. Este o idee proasta, din cel putin trei motive:
- nu beneficiati de concedii platitite, nu castigati vechime pentru pensie, nu veti beneficia de ajutor de somaj in caz ca ramaneti fara lucru;
- daca nu primiti plata care vi s-a promis la angajare, va fi foarte greu sa mai obtineti acei bani;
- riscati sa fiti pus la plata unor taxe suplimentare.
De asemenea, trebuie sa aveti in vedere ca banii pe care ii platiti ca taxe aduc beneficii tuturor: sunt construite scoli si gradinite, azile si spitale, sosele si cai ferate, se platesc asigurari medicale si ajutoare de somaj.
5. Cum platim taxele in Norvegia?
Este responsabilitatea angajatorului sa deduca din salarii sumele necesare pentru plata taxelor. In fiecare luna, angajatorul va da un fluturas care sa arate ca a facut aceste plati. Daca nu primiti acesti fluturasi, atunci nu aveti nici o dovada ca ati achitat taxele necesare.
Atentie: chiar daca angajatorul este obligat sa faca aceste plati, va ramane obligatia sa raportati in fiecare an, prin declaratia fiscala (Selvangivelse – se depune până la sfârșitul lunii aprilie pentru anul anterior). Daca nu faceti aceasta declaratie, riscati amenzi si penalizari.
Din pacate, sunt numeroase cazurile in care angajatorii nu au platit taxele asa cum ar fi trebuit si au pastrat banii pentru ei. Atentie: si angajatul poate da socoteala pentru aceste incalcari ale legii! Autoritatile fiscale norvegiene colaboreaza cu alte state pentru a recupera sumele datorate, asa ca daca va intoarceti in tara natala acest lucru nu va scuteste de obligatiile catre statul norvegian.
Aveti obligatia de a obtine fluturasii de la angajator. Tratati aceasta responsabilitate cu toata seriozitate, asa ca asigurati-va ca aveti toate actele in ordine.
De asemenea, trebuie sa aveti in vedere ca, in calitate de membru al unui sindicat, aveti dreptul la diferite deduceri fiscale si facilitati. Pentru mai multe informatii, luati legaura cu sindicatul sau cu sucursala locala a Fiscului.
Pentru mai multe informatii despre oportunitati si conditiile de munca in Norvegia, cititi in sectiunile speciale:
Munca în Norvegia. Informații generale
Ce-i asteapta pe imigranti in Norvegia
Agentii de recrutare a forței de muncă
Siguranta si confortul angajatilor
Pentru mai multe detalii despre beneficiile pe care le aveti ca membru de sindicat, cititi sectiunile:
Rolul sindicatelor in Norvegia
Principalele sindicate din Norvegia
Iuliana Patru Pedersen says
Sint asociat la cabinetul de avocatura Storeng, Beck & Due Lund din Oslo cu expertiza in domeniul dreptul muncii.
Cabinetul nostru realizeaza servicii complexe de asistenta si reprezentare, atit pentru angajati cit si pentru angajatori in cadrul litigiilor de munca.
Sinteti cetatean roman, persoana fizica sau juridica, care necesita asistenta juridica in Norvegia in limba romana/norvegiana contactati Iuliana Pătru Pedersen pe telefon: +47 98 47 46 90 sau pe e-mail: [email protected].
Maria andreea Corfariu says
buna ziua lucrez in norvegia de 4 ani dar problema e ca nu am stiut de cei 10% ce ti dadea skattu 2 ani la rind as putea beneficea de iei acum sau i tirziu.
MUSIN TATAR says
BUNA ZIUA.LUCREZ IN NORVEGIA SI ASI VREA SA STIU DACA SUNT ANGAJAT CU CONTRACT SI CE DREPTURI AM.
Iuliana Pedersen says
Puteti sa ma contactai pe 98474690 sau [email protected], si discutam.
Cu stima,
Iuliana Pedersen
Asocia, Advokatfirma Storeng, Beck & Due Lund
Kostence says
Musin, unde esti în Norvegia?
iren rus says
Buna seara,sint in norvegia din 2007,din iunie 2009 lucrez la o firma de cosmetizari auto impreuna cu sotul,fiica si ginerele.Am citit mai multe despre drepturile angajatiilor din norvegia,dar noi nu ne incadram in nici o categorie,de exemplu:in contractul de munca este specificata plata la ora care este de:110-120kr la ora,+bonus din 2007 care nu s-a modificat nici la ora actuala(DAR IN SCHIMB SINTEM PLATITI LA PROCENT CU 40% DIN 100%)si nici acel 40%nu este din pretul real,fiind altul decit cel pe care il stim noi.Orele de lucru sint de 260 ore pe luna(de luni pina simbata,citeodata si duminica).Sarbatoriile si liberele oferite de statul norvegian noi nu le beneficiem,doar craciunul si anul nou.Concediul medical nu-l plateste firma deoarece ne spune ca sintem la procent nu la ora.Fiind platiti la procent ,daca nu avem de munca nu sintem platiti .VA RUGAM,sa ne indrumati cu cine putem lua legatura despre problema noastra..Cu stima iren
JurnaldeNord says
Buna seara!
Daca aveti suspiciuni cu privire la modul in care sunteti tratata de angajator, va puteti adrea Inspectoratului de munca.
Gasiti detaliile de contact aici: http://www.jurnaldenord.info/?s=protectia+muncii#11
Succes!
Echipa JurnaldeNord
Dumitru Marian says
Buna seara,sunt in Norvegia de aproximativ 2 ani si jumatate si am inceput munca la 1 Septembrie 2011.
Mentionez ca am primit acele hartii de la Skatt si zic ei ca trebuie sa restitui o suma de 32 de mii de nok.
Intrebarea mea este daca pot sa aplic pentru acei 10 la suta si pentru a-l treilea an.Multumesc mult.
JurnaldeNord says
În link-ul următor găsiți informații despre deduceri, preluate de la Skattetaten. Există și un capitol care se referă la deducerea standard de 10% pentru muncitorii străini: http://www.jurnaldenord.info/munca-in-norvegia/deducerile-fiscale-tax-return-selvangivelse/
Bejan petrica leonard says
Buna ziua.eu am lucrat 2 luni iunie iulie si jumatate din august.dupa doua luni persoana norvegiana avand si o firma mi-a ffacut contract de munca.ma platit cu 100coroane pe ora ches.dupadupa doua saptamani de cand am primit contractul mia zis ca nu mai are de munca pentru mine si sa parasesc casa care mia fost inchiriata verbal si pt care mia fost opriti banii.in situatia cu mine se afla fratele meu care a lucrat 7 luni de zile si nu ia facut contract.a fost mintit de pe o luna pe alta.acum nu vrea sa platesca banii pe orele lucrate in tot acest timp fiind vorba de circa 150 mii de coroane.acum spune sa eliberam casa in care locuim si sa plecam.va rog sa ne ajutati.multumim din suflet.suntem disperati.
harfas claudiu avram says
bunaziua,as avea si eu o intrebare,lucrez i norvegia de 2 ani si vreau sa plec definitiv acasa,este posibilitatea ca statul sa i-mi returneze taxele platite in decurs de 2 ani dar in schimb sa renunt la drepturile ce m-i se cuvin la pensie?
Cristian Popa says
Din ce am auzit nu iti dau toate taxele ci doar partial.
Vasile says
Buna ziua as dori sai rog pe cei care cunosc adrese,contatc de fabrici de peste din Norvegia,vreau sa eu legatura direct cu ei,mersi mult
Adrian Leonte says
Buna ziua!As dori o consultanta in domeniul legislatiei muncii.Am vazut ca exista o dna avocat la Oslo da din pacate nu pot lua legatura cu dansa(Iuliana Pedersen).Ma puteti ajuta cu un alt nume?As prefera un avocat roman daca se poate.Multumesc mult,o zi buna la toti!
Nicolae Metehau says
buna ziua,
Cunoasteti firma aceasta de recrutare „DK Recruitment Services” este din Slovacia si face recrutari pentru locuri de munca in Norvegia
Nicolae says
Ma aflu in Oslo in cautare de munca calificata in constructii / amenajari interioare si exterioare sau intretinere / amenajari de parcuri si gradini, dar nu gasesc nici o firma romaneasca pe aici.
Stie cineva vreo firma, adresa sau un numar de telefon ?
Orice informatie mi-ar fi utila. Pentru contact, va rog utilizati [email protected] sau tlf.46578833. Multumesc !
Ioana laura says
Bună ziua,
As dori sa știu care sunt posibilitățile de munca printr-o firma de construcții românească în Norvegia. Ce demersuri trebuie făcute pt a putea lucra legal cu acesta firma în Norvegia.
Exista posibilitatea de a crea o firma ca și personal fizica autorizata în Norvegia?
Cum se pedepsește munca la negru?
Multumesc
daniel says
Bunaziua
Lucrez in Norvegia intr-o firma de proiectare navala din 2006 pana la sfarsitul acestui an cand voi intra in somaj. Ma intereseaza sa stiu care este vechimea in munca minim necesara pantru a beneficia de pensia de stat ?
Mihai says
Buna suntem un cuplu si am dori foarte mult sa muncim in Norvegia tot cautam de ceva vreme dar nimic stie cineva vreo oferta ? mentionez: engleza nivel incepator. Va multumim !
Heyda says
Pot sa deschid un cabinet de Therapie Medicala- kineto, masaj therapeutic, cosmetică în Bergen? Care sunt paşii?
Alina Her says
Daca ai nevoie de cosmeticiană, contacteaza-ma …sunt interesată de un loc de munca, am experiența in domeniu si locuiesc in Oslo. Tel. 465 92 586
Heyda says
întâi să-mi deschid. sunt în ţară.
comsa valentin says
buna!sunt din romania,braila detin permis B,D AUTOBUZ,sunt si mecanic,pot gasi ceva de munca ?
Iuliana otelea says
Buna seara ! Ma numesc Iuliana sunt asistent medical si doresc sa lucrez in norvegia