1. Bunurile personale
2. Cum gasesti o locuinta
3. Inchirierea locuintei
4. Drepturile chiriasului
5. Inchirierea
Cand va mutati in Norvegia trebuie sa completati o declaratie privind importarea de bunuri domestice (RD0030).
Ar trebui sa alcatuiti din timp o lista cu obiectele pe care le aduceti cu dvs., mentionand daca acestea sunt noi sau au fost folosite.
Aceasta lista va face procedura vamala mult mai usoara.
Trebuie sa luati legatura cu Biroul Vamal Norvegian atunci cand bunurile ajung in tara.
Puteti aduce fara taxe vamale sau cu cu tarife reduse anumite bunuri pe care le-ati folosit si intentionati sa le folositi in continuare in Norvegia.
Pentru aducerea barcilor in Norvegia se aplica reguli speciale, pe care le veti gasi in detaliu la Biroul Vamal.
Pentru unele bunuri se platesc taxe vamale sau e nevoie de un permis special pentru a le introduce in tara. Acestea includ:
- echipamentele de lucru
- vehicule cu motor
- avioane
- produsele noi
- alimentele
- bauturi alcoolice si tutun
- arme
- plante
- animale
- echipamente de radio si televiziune
Mai multe detalii despre taxele si regulile care se aplica la importul de bunuri gasiti pe site-ul www.toll.no.
Casele sau apartamentele scoase la inchiriat sunt deseori anuntate la mica publicitate, in ziare sau pe site-urile de specialitate.
Unele agentii imobiliare ofera case/apartamente la inchiriat.
Important: atunci cand semnati un contract de inchiriere trebuie sa fie de fata proprietarul!
Agentii imobiliari nu au competenta in acest sens.
Unele municipalitati va pot ajuta sa gasiti mai usor o locuinta, dar locuintele sociale sunt, de obicei, rezervate celor care nu reusesc sa-si asigure cazarea prin mijloace proprii.
Cumpararea/vanzarea imobilelor se face de obicei prin intermediul agentiilor de profil, care publica anunturi pe site-urile de specialitate si in ziare.
Inchirierea unei case/apartament necesita plata unei garantii.
Daca nu aveti suma necesara, adresati-va municipalitatii.
Unele primarii va pot imprumuta direct suma necesara, altele pot garanta pentru dvs. in fata proprietarului.
Daca nici primariile nu va pot ajuta, va ramane alternativa unui credit bancar.
Garantia
Garantia este suma pe care chiriasul o plateste pentru a acoperi eventuale intarzieri ale platii chiriei sau eventualele pagube pe care le-ar produce locuintei. Valoarea garantiei nu poate depasi chiria pe 6 luni.
Garantia se depune intr-un cont separat si nici una dintre parti nu poate retrage aceasta suma atat timp cat este in vigoare contractul de inchiriere. Daca proprietarul cere plata garantiei intr-un cont de-al sau sa cere banii cash, chiriasul ii poate refuza aceasta cerere. Costurile pentru infiintarea contului pentru depozitarea garantiei sunt suportate de proprietar.
Cand contractul de inchiriere se termina, proprietarul isi da acordul scris catre banca pentru ca chiriasul sa-si poata recupera banii.
Daca acest acord lipseste, chiriasul trebuie sa ceara in scris bancii restituirea banilor. Banca la randul ei il va instiinta pe proprietar ca chiriasul va fi platit in termen de cinci saptamani, daca intre timp proprietarul nu-l da in judecata pe chirias.
Drepturile celui care inchiriaza o locuinta sunt stipulate in contractul semnat cu proprietarul imobilului, precum si in Actul Chiriasului si in Legea inchirierilor (Husleieloven).
Aceasta reglementare este menita sa va protejeze impotriva discriminarilor din partea proprietarului.
Parile care semneaza contractul de inchiriere (proprietarul si chiriasul) sunt libere sa decida cuantumul chiriei.
Dupa incheierea contractului, timp de trei ani, chiria poate fi crescuta doar in raport cu indexul de inflatie.
Chiria trebuie sa fie o suma lunara fixa, iar chiriasul nu poate fi obligat sa plateasca mai mult de o luna in avans.
De asemenea, contractul poate stabili ca electricitatea si incalzirea sa fie platite separat, in baza contorizarii consumului.
Regulile se aplica si la celelalte cheltuieli de intretinere.
Chiriasul are dreptul de a aduce cu sine in cladire membrii apropiati ai familiei.
Proprietarul nu are dreptul de a intra in cladire fara acordul chiriasului.
Contractul va fi considerat viciat daca proprietarul ofera informatii incorecte chiriasului despre starea cladirii.
Defectele sau alte probleme ale cladirii despre care chiriasul a fost informat inainte de a semna actele nu sunt considerate in masura sa afecteze validitatea contractului.
Daca proprietarul nu repara defectele, chiriasul poate cere o reducere a chiriei sau poate refuza pur si simplu s-o plateasca la termenul stabilit prin contract.
Daca defectele sunt majore, chiriasul poate anula contractul. In orice caz, atunci cand apare o defectiune, proprietarul trebuie instiintat.
Contractul scris intre proprietar si chirias trebuie sa contina obligatoriu numele ambelor persoane, adresele, descrierea imobilului si suma fixata drept chirie lunara.
Daca se cere un avans, acesta trebuie stipulat in actul de inchiriere.
Preavizul de parasire a locuintei trebuie facut cu 3 luni inainte, daca nu exista un alt termen specificat in contract.
Este recomandat sa alcatuiti si un inventar al mobilei existente in locuinta la data semnarii contractului, care sa consemneze si starea acesteia.
Pentru mai multa siguranta, puteti folosi un formular standard de contract, care poate fi gasit si descarcat de pe www.forbrukerportalen.no (Protectia Consumatorului).
Terminarea inchirierii
Contractul de chirie poate fi incheiat pe perioada nedeterminata sau pana la o data anume. Contractele cu termen expira la data convenita, fara notificare prealabila. Exista o limita pana la care se pot incheia aceste contracte: minim 3 ani de la data semnarii. Aceste contracte pot fi desfacute inainte de termenul stabilit, cu acordul partilor.
Contractele pe perioada nedeterminata sunt valabile pana cand una dintre parti se decide sa-l intrerupa. Daca in contract nu se specifica expres un termen de preaviz, atunci acesta este de trei luni. Chiriasul poate decide sa renunte la contract fara sa dea explicatii. Proprietarul, pe de alta parte, poate renunta la contract doar daca are motive intemeiate.
In acest caz, notificarea catre chirias se face in scris. Chiriasul se poate opune, iar terminarea contractului nu se produce efectiv decat daca proprietarul se adreseaza si obtine o solutie favorabila de la Consiliul de mediere/Tribunalul pentru Litigii legate de Inchirieri din Oslo, Akershus, Bergen sau Trondheim (HTU -Husleietvistutvalget).
Buna ziua ,
Numele meu este Adriana Sirbu , sunt din Piatra Neamt, Romania si m-ar interesa mai multe informatii de la dvs. de pe site . Copilul meu a terminat primele 8 clase cu media generala 9,99 . Acum a intrat in clasa a 9-a la liceu la profil de matematica informatica . Ma intereseaza sa stiu de la ce medie se poate acorda bursa pentru inceperea unei facultati de medicina in Norvegia ? Noi dorim sa ne interesam din timp ca acus trec cei 4 ani de scoala si ne trezim ca nu avem informatii destule . Care sunt conditiile statului norvegian ca sa preia un copil foarte bun la invatatura , cu medii foarte mari sa urmeze facultatea la ei daca se plateste in plus la studii , ce conditii trebuie sa indeplinim si noi , ce acte va trebui sa intocmim ca sa ne putem integra si studia in Norvegia ?!
Pe de alta parte eu nu mai am loc de munca la noi in tara . S-au facut disponibilizari masive in sistemul bancar si acum m-am inscris la o scoala postliceala sanitara de 3 ani cu specializarea asistent medical generalist – specializare chirurgie . Mentionez ca am facut Institutul Bancar Roman – specializare Finante Banci si am o vechime de 22 de ani numai in banca . In prezent am 43 de ani .
Cand termina copilul liceul , atunci termin si eu scoala si dorim sa emigram in Norvegia .
Va rog frumos sa ma indrumati , sa urmez pasii necesari impreuna cu toate formalitatile , pentru a veni , a locui si a invata in Norvegia . Suntem o familie serioasa ,care nu se fereste de munca , ii place sa invete si care doreste sa se integreze intr-o societate la fel de serioasa .
Multumesc , asteptam raspuns .
Cu stima
Adriana Sirbu
Uite ca au trecut cei 4 ani.. sper ca ati reusit sa va urmati visul!