Limba norvegiana

Steag_Norvegia

1. Translatorii
2. Cursuri de limba norvegiana

1. Translatorii

Un translator este o persoana care traduce mesajele dintr-o limba intr-alta. Daca nu intelegeti norvegiana, veti avea nevoie de un translator atunci cand va veti intalni cu autoritatile ca sa le explicati problema pe care o aveti si ca sa primiti informatiile de care aveti nevoie.

Functionarii civili au responsabilitatea sa obtina suficiente informatii de la clienti/petenti pentru a lua o decizie in privinta lor. Ei au de asemenea datoria sa va furnizeze informatiile nesecare despre decizia pe care au luat-o sau despre serviciile pe care vi le-au indeplinit.

Limba oficiala a statului este norvegiana, dar cei care lucreaza in administratia publica pot apela la un traducator, cand considera necesar, platindu-l pentru serviciile sale.

Daca aveti nevoie de un traducator , trebuie sa aduceti la cunostinta functionarilor acest lucru, precizand limba in care aveti nevoie de traducere.

Autoritatile ar putea avea nevoie de timp pentru  a gasi un translator potrivit, de aceea va sfatuim sa informati functionarii publici din timp. Daca nu puteti sa veniti la o intalnire cu functionarii la care era programat sa ia parte si un translator, este important sa dati de stire, pentru ca functionarii sa nu mai cheme interpretul.

Traducatorii au clauza de confidentialitate. Aceasta inseamna ca ei nu pot divulga altcuiva informatiile obtinute in timpul traducerii.

2. Cursuri de limba norvegiana

Daca aveti permis de sedere in conformitate cu prevederile europene, invatarea limbii norvegiene nu este obligatorie.

Cursurile de limba norvegiana nu sunt gratuite. Contactati primaria de care apartineti pentru a afla ce servicii de invatare a limbii novegiene ofera. Exista de asemenea multe cursuri disponibile pe internet.

Daca doriți sa solicitati cetatenia norvegiana (lucru posibil după 7 ani de sedere in Norvegia, sau 3,5 ani pentru cei casatoriti cu un cetatean norvegian), ati putea fi obligat sa urmati cursuri de limba norvegiana. 

Este nevoie sa urmati 250 de ore de studiu a limbii norvegiene si 50 de ore de studii sociale (cultură civică), sau sa treceti un anumit test de limba norvegiana.

Scopul acestei masuri este sa se asigure ca toti cei care primesc dreptul de a-și schimba domiciliul permanent in Norvegia au cunostinte de baza despre limba norvegiană, cultura si organizarea tarii.

Aceasta obligatie se aplica tuturor imigrantilor cu varste cuprinse intre 16 si 55 de ani. Cei cu varste intre 55 si 67 de ani pot urma cursurile de norvegiana daca doresc, dar nu sunt obligati s-o faca.

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

5 Responses to Limba norvegiana

 1. luminita petrica ciupitu spune:

  Locuiesc in Karmøy si ma intereseaza obtinerea cetateaniei norvegiene. Din text nu se intelege in ce conditii poti deveni cetatean norvegian….pastrand cetatenia romana, devenind astfel cu dubla cetatenie sau este obligatorie renuntarea la cetatenia romana?
  multumesc anticipat pentru raspuns,
  cu stima ,

 2. Carmen Mihaela Migdan spune:

  Buna ziua

  In primul rind vreau sa va felicit pentru pagina dumneavoastra si pentru sfaturile pe care le da-ti.

  As dori sa convalidez specealitatea de ginecolog, nu stiu ce procedimente se fac in Norvegia. Nu stiu limba, si nici prea bine engleza,…dar totusi vrea sa incerc.

  Multumesc.

 3. Pascal Ionica spune:

  Buna ziua!

  M-ar interesa sa ma inscriu la un curs de lb.norvegiana, puteti sa ma ajutați cu câteva detalii?
  Mentionez ca locuiesc in Oslo.
  Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *