Tipuri de permise

Permis

1. Permisele de sedere in Norvegia
2. Reguli generale pentru cetățenii din afara UE
3. Permisul de sedere permanenta
4. Imigrarea familiei
5. Innoirea permiselor
6. Drepturi si obligatii care decurg din imigrarea familiei
7. Regulile speciale privind cetatenii europeni
8. Pierderea dreptului de resedinta
9. Expulzarea
10. Dreptul de sedere permanenta
11. Permisul pentru imigrarea familiei
12. Carduri de identitate pentru sederea in Norvegia

1. Permisele de sedere in Norvegia

Toate permisele care permit titularului sa locuiasca si sa munceasca in Norvegia se numesc permise de sedere.

Norvegienii aplica reguli diferite pentru cetatenii UE si alti straini aflati pe teritoriul lor, atunci cand le acorda permise de sedere.

Sint doua seturi de reguli care se aplica strainilor cand li se dau permise: regulile general valabile pentru cetățenii din afara UE si regulile care se aplica doar cetatenilor europeni (inclusiv celor români).

2. Reguli generale pentru cetățenii din afara Uniunii Europene

Toti cetatenii straini au dreptul sa ceara un permis de sedere sau un drept de sedere. In functie de tara de origine si de situatia petentului, acesta poate obtine unul din numeroasele tipuri de permise de munca.

Majoritatea permiselor trebuie innoite periodic. Cererile de innoire trebuie depuse la politia locala cu cel putin o luna inainte sa expire permisele.

Permisul de sedere poate fi anulat daca detinatorul acestuia da informatii incorecte autoritatilor. Cei care isi pierd permisul de sedere sunt obligati sa paraseasca Norvegia. Aceasta se poate intampla si in cazul in care rezidentul incalca Actul de Imigrare sau este condamnat pentru o infractiune.

3. Permisul de sedere permanenta

Daca locuiti fara intrerupere de cel putin 3 ani in Norvegia, puteti obtine un permis de sedere permanenta. Acesta va permite sa locuiti si sa lucrati in Norvegia pe perioada nelimitata, chiar daca nu mai indepliniti conditiile originale (de exemplu va pierdeti locul de munca). O conditie obligatorie este sa absolviti cursul introductiv in limba norvegiana sau sa obtineti un document din partea municipalitatii care va scuteste de aceasta obligatie.

Cerinta de invatare a limbii norvegiene se aplica tuturor persoanelor cu varste intre 16 si 55 de ani care au obtinut permisul initial de sedere dupa 1 septembrie 2005.

Nu este obligatoriu ca in perioada de habitatie de 3 ani sa fi detinut un singur tip de permis de sedere/munca.

O buna purtare este obligatorie pentru cei care doresc permis de sedere permanenta. Daca acestia incalca legea, perioada de 3 ani se prelungeste, de la caz la caz. Infractiunile pot atrage expulzarea.

4. Imigrarea familiei

Daca aveti rude apropiate peste hotare, si acestea pot veni sa locuiasca cu dvs. in Norvegia. Aceasta se numeste imigrarea familiei. Nu puteti depune cereri de sedere in Norvegia in numele membrilor familiei dvs.

Care dintre membrii familiei pot imigra in Norvegia?

Rudele care indeplinesc anumite conditii au dreptul la un permis de imigrare a familiei. Decizia finala apartine Directoratului pentru Imigrare (UDI), care va decide daca exista temeiuri umanitare solide pentru acordarea acestui drept.

Urmatorii membrii de familie sunt indreptatiti sa primeasca drept de sedere cand indeplinesc toate conditiile:

 • o sotie sau un partener de viata inregistrat, in varsta de peste 18 ani, daca cuplul doreste sa locuiasca impreuna in Norvegia.
 • concubinii de peste 18 ani, daca formeaza un cuplu de cel putin 2 ani si intentioneaza sa-si continue coabitarea.
 • concubinii in varsta de peste 18 ani, daca au un copil impreuna cu persoana stabilita in Norvegia, iar cuplul intentioneaza sa-si continue coabitarea.
 • copiii ai caror parinti au (sau sint pe cale sa obtina) permisul de sedere in Norvegia.
 • copiii care au doar un parinte stabilit in Norvegia. Este nevoie ca parintele din Norvegia sa fie singurul tutore sau daca imparte acest drept, celalalt parinte sa-si dea consimtamantul.

In plus, parintii isi pot vizita copiii stabiliti in Norvegia (indiferent de varsta lor) pentru maxim 9 luni, fie impreuna, fie separat. Parintii trebuie sa se intoarca in tara de origine la expirarea permisului, care nu le da dreptul sa munceasca in Norvegia. Ei se pot intoarce in Norvegia si pot cere un nou permis dupa un an.

Conditii privind intretinerea si cazarea

Pentru ca familia sa primeasca permisul de imigrare, trebuie ca persoana stabilita in Norvegia sa le asigure mijloacele de trai.

5. Innoirea permiselor

Este recomandat sa depuneti actele pentru innoirea permiselor cu cel putin o luna inainte ca acestea sa expire. In perioada de innoire veti beneficia de toate drepturile (de lucru, de studiu, etc.), chiar daca raspunsul oficial intarzie.

Pe de alta parte, daca intarziati cu innoirea permisului, puteti avea neplaceri pe termen lung, deoarece sedere dvs. in Norvegia nu va mai fi considerata continua, deci va fi mai greu sa obtineti permis de sedere permanenta.

De innoirea permiselor se ocupa de obicei politia locala. In unele cazuri, innoirea permiselor se va face de catre UDI.

6. Drepturi si obligatii care decurg din imigrarea familiei

Permisele pentru imigrarea familiei confera adultilor dreptul de a locui si munci in Norvegia, de a parasi tara si a reveni dupa voie. De asemenea, in baza acestui permis se poate obtine mai tarziu dreptul de rezidenta permanenta.

7. Regulile speciale privind cetatenii europeni

Cetatenii statelor membre UE care detin o carte de identitate sau un pasaport valabil au dreptul de a locui in Norvegia pe o perioada de trei luni.

Cei care doresc sa stea in Norvegia mai mult de trei luni trebuie sa-si gaseasca un loc de munca sau să se afle înregistrat ca și căutător de muncă sau student.

Cetatenii europeni nu trebuie sa-si depuna dosarul pentru obtinerea unui permis de sedere, ci se  pot inregistra online la adresa selfservice.udi.no.

Dupa inregistrare, trebuie sa se prezinte la cea mai apropiata sectie de politie. Petentul trebuie sa aiba asupra sa un act de identitate valid precum si o dovada ca este angajat sau student. 

Dacă locuiți într-o zonă cu un ”centru de service pentru muncitorii străini” (Oslo, Stavanger și Kirkenes) trebuie să vă prezentati personal la unul dintre aceste centre. Detalii aici.

Dupa inregistrare, veti primi un certificat de inregistrare (gratuit), care ramane valabil pe timp nelimitat si nu trebuie reinnoit.

Certificatul ramane valid pe perioada cat sunteti angajat sau student. Cand statutul dvs se schimba (din student in angajat, din angajat in liber-profesionist, etc) nu sunteti obligat sa raportati acest lucru.

Daca aveti resedinta legala in Norvegia de cel putin 5 ani, puteti cere un document care sa certifice dreptul de a locui perment in aceasta tara.

Mai multe detalii privind înregistrarea la Poliție a cetățenilor din Uniunea Europeană puteți citi pe www.udi.no (in limba engleză).

8. Pierderea dreptului de resedinta

Daca plecati din Norvegia pentru o perioada mai mare de 6 luni, temeiurile pentru dreptul de sedere se vor pierde. Toate schimbarile de adresa trebuie raportate la Evidenta Populatiei.

Daca reveniti in Norvegia dupa o absenta mai mare de 6 luni, trebuie sa va inregistrati din nou.

In unele cazuri se poate mentine dreptul de rezidenta, daca motivele sunt intemeiate. In cazul gravidelor, a purtatorilor de boli cronice sau a celor care urmeaza cursuri de pregatire in alta tara se accepta o absenta de maxim 12 luni.

9. Expulzarea

Cetatenii statelor UE beneficiaza de protectie sporita impotriva expulzarii. Pot fi expulzati doar cei pe care autoritatile ii considera a fi un pericol la adresa ordinii si sigurantei publice.

Cei expulzati vor trebui sa paraseasca Norvegia, dar nu vor fi inregistrati in Sistemul de Informatii Schengen (SIS).

10. Dreptul de sedere permanenta

Cetatenii europeni care locuiesc in Norvegia de cel putin 5 ani continuu, cu forme legale, pot cere un certificat de resedinta permanenta, care mai nu trebuie reinnoit ulterior.

In unele cazuri, angajatii sau liber-profesionistii pot obtine dreptul de redinta permanenta si mai devreme de 5 ani.

Membrii de familie ai unui cetatean european pot de asemenea cere dreptul de resedinta permanenta, indiferent de nationalitatea lor, daca au locuit impreuna, cu forme legale in Norvegia, timp de cel putin 5 ani.

11. Permisul pentru imigrarea familiei

Cetatenii UE isi pot chema membrii de familie sa locuiasca ompreuna cu ei. Exista doua proceduri diferite pentru cei care vor sa primeasca permise pentru imigrare in familie: daca membrii familiei sunt la randul lor cetateni UE, li se va emite certificatele de inregistrare, iar daca provin din afara UE, pot cere permise de sedere ca membri de familie ai cetateanului european stabilit in Norvegia.

Cititi mai multe despre acest subiect in pagina despre reintregirea familiei in Norvegia.

12. Carduri de identitate pentru sederea in Norvegia

Din 2012, toti cei care detin permis de sedere in Norvegia si provin dintr-o tara din afara UE pot primi un card de sedere. Cetatenii europeni (inclusiv romanii) nu primesc astfel de carduri, insa membrii de familie din afra UE vor primi carduri de sedere.

Aceste documente, de marimea unei carti de credit, inlocuiesc vechiul sistem de vignete care se lipeau pe documentele de calatorie. Cardurile de sedere are imprimate fotografia, semnatura si amprentele digitale si constituie dovada ca titularul are permis de sedere in Norvegia si permite acestuia sa calatoreasca in spatiul Schengen. In cazul calatoriilor in strainatate, este valabil doar insotit de pasaport.

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

11 Responses to Tipuri de permise

 1. Marius Cainareanu spune:

  Salut ! Mi-am propus sa vin sa muncesc in Norvegia. Traiesc in Italia de 3 ani si vin din Italia direct in Norvegia. Nu am pasaport, am doar buletinul, certificatul de nastere, permis de conducere s.a.m.d
  Vroiam sa intreb daca pot intampina vreo problema pe aeroport cand voi ateriza in Oslo tinand cont ca e pt prima oara cand merg in aceasta tara.

  • JurnaldeNord spune:

   Ca să puteți intra pe teritoriul Norvegiei aveți nevoie de pașaport sau carte de identitate emisă după anul 2009 (în care este specificată cetățenia).

 2. laura spune:

  am gasit un loc de munca in norvegia dar trebuie sa trimit 60 euro intrun cont sa-mi faca permis de sedere cu drept de munca se poate asa ceva sau dam banii si luam teapa??

 3. Mirela spune:

  ce ati facut in legatura cu locul de munca in care se solicita 60 de euro?…si eu am gasit anuntul si as vrea sa stiu daca e teapa sau nu?

 4. Florin spune:

  Buna,pe OLX si Tocmai.ro sunt cateva locuri de munca pentru Norvegia,toate fara exceptie solicita bani in avans pentru permisul de sedere cu drept de munca pe teritoriul Norvegiei,daca cineva stie ca este doar teapa ar fi bine sa scrie un raspuns,sau daca este real la fel ar fi bun un raspuns pentru a lamurii situatia

  Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *