1. Sistemul norvegian de taxe
2. Cardul pentru deducerea taxelor
3. Declaratia fiscala privind veniturile
4. Decontarea fiscala
5. Obligatia de a plati taxe in Norvegia
6. Ajutorul de somaj
7. Cautarea unui loc de munca
8. Iesirea la pensie
9. Cum pornesti o afacere pe cont propriu?
Sectorul public din Norvegia asigura populatiei un numar mare de servicii, ca de exemplu sanatatea publica, educatia in scoli si ajutorarea categoriilor defavorizate. Plata acestor servicii se face cu venituri obtinute din taxe, percepute la nivel local sau central.
Exista o distinctie intre taxarea directa si taxarea indirecta. Se taxeaza in mod direct veniturile si bogatia acumulata (terenuri, case, masini).
O taxa indirecta este Taxa pe Valoare Adaugata (TVA), care se percepe de fiecare data cand un consumator cumpara bunuri sau servicii. Practic, o parte din banii pe care ii platim vanzatorului ajung in buzunarul public.
2. Cardul pentru deducerea taxelor
Fiecare angajat din Norvegia trebuie sa aiba un card pentru deducerea taxelor. Acesta este inmanat angajatorului, care il foloseste pentru a calcula cat sa va retina din salariu ca impozit, inainte sa va plateasca salariul net.
Veti primi un asemenea card de la oficiul local de taxare (daca angajatorul dvs. este norvegian) sau de la Oficiul Central pentru Taxarea Strainilor, daca angajatorul este din alta tara.
Aceste carduri sunt trimise angajatorului si sunt compuse din doua parti. Una o pastreaza angajatorul, iar cealalta va este inmanata dvs.
Pentru a depune o cerere pentru eliberarea unui card pentru deducerea taxelor, trebuie sa aveti cu dvs. urmatoarele documente (regulile se aplica pentru cetatenii din spatiul european):
- Pasaport sau un card de identitate recunoscut;
- Contract de munca/oferta de angajare sau documentatie ca aveti o afacere inregistrata in Norvegia;
Este de datoria angajatorilor sa se asigure care persoanele pe care le aduc au dreptul legal sa munceasca in Norvegia. Pentru orice nelamurire trebuie sa ia contact cu autoritatile de imigrare.
Iata o lista cu centrele si oficiile de taxare de pe teritoriul norvegian:
Centrul de taxare Norvegia de Est: Oslo, Sandvika, Lillestrøm, Gjøvik, Fredrikstad, Hamar si Tynset;
Centrul de taxare Norvegia de Sud: Drammen, Kristiansand, Skien, Tønsberg, Gol, Lyngdal and Arendal;
Centrul de taxare Norvegia de Vest: Førde, Sogndal, Bergen, Haugesund, Egersund, Stavanger, Nordfjordeid si Odda;
Centrul de taxare Norvegia Centrala: Trondheim, Ålesund, Kristiansund, Namsos, Steinkjer, Molde si Hitra;
Centrul de taxare Norvegia de Nord: Kirkenes, Hammerfest, Alta, Tromsø, Harstad, Bodø, Mo i Rana, Brønnøysund, Svolvær, Vadsø, Sortland si Narvik.
Fluturasii de salariu
De fiecare data cand sunteti platit, primiti un fluturas de salariu, care va arata cat ati fost platit si ce taxe vi s-au dedus din salariu. Acestea sunt echivalente si cu adeverintele de salariu, prin urmare este recomandat sa le pastrati.
3. Declaratia fiscala privind veniturile
Fiecare angajat norvegian primeste un formular de declarare a veniturilor pentru un an fiscal la sfarsitul lunii martie/inceputul lui aprilie din anul urmator. Daca nu primiti aceste formulare, trebuie sa va adresati oficiului de taxare.
Este important ca acestia sa cunoasca adresa dvs. curenta, pentru a sti unde sa trimita formularul.
Formularul pentru declaratia fiscala soseste pre-completat cu anumite informatii primite de la angajator si din alte surse. Trebuie sa comparati daca datele corespunde cu cele din Certificatul de Plati si Deduceri de Taxe, pe care angajatorul trebuie sa vi-l inmaneze in luna ianuarie.
Daca in formular apar erori, trebuie sa le corectati, iar apoi sa depuneti formularul la oficiul local de taxare.
Atentie: trebuie sa introduceti in formular si deducerile speciale la care aveti dreptul (ca de exemplu deducerea pentru muncitorii straini sau deducerea pentru cei care locuiesc departe de domiciliu – din alta tara – deducerea celor permutati).
Este important sa completati in mod corect declaratia fiscala. Daca omiteti sa declarati bunuri sau sume mari de bani (case, masini, conturi), riscati sa fiti taxat suplimentar.
Puteti afla mai multe despre cum se completeaza aceste declaratii de pe www.taxnorway.no.
Cand declaratia de venituri a fost procesata de autoritatile norvegiene, veti primi o instiintare de decontare. Aceasta contine informatii privitoare la venitul impozitat, cat a fost dedus de angajator si, eventual, daca ati platit prea mult sau prea putin.
Veti primi instiintarea in vara/toamna anului urmator celui pentru care s-a facut decontarea. Daca ati platit prea putin, trebuie sa achitati diferenta pana la data inscrisa pe instiintare. Daca ati platit prea mult, veti primi inapoi diferenta.
5. Obligatia de a plati taxe in Norvegia
Toate persoanele stabilite in Norvegia trebuie sa plateasca taxe pe veniturile obtinute si pe averea acumulata. Deveniti persoana impozabila daca locuiti in Norvegia pentru mai mult de 183 de zile pe an sau mai mult de 270 de zile pentru o perioada de 3 ani.
Chiar daca nu se incadreaza in aceste limite o persoana afla in Norvegia tot va trebui sa plateasca diverse taxe, cum ar fi cele pe venituri sau pentru activitatile generatoare de profit desfasurate in Norvegia.
Mai multe informatii despre sistemul de taxare gasiti pe www.taxnorway.no.
Pentru a putea primi ajutor de somaj, trebuie ca orarul la locul de munca sa va fi fost redus cel putin la jumatate. O alta cerinta este ca, in perioada de primire a ajutorul de somaj, sa fiti dispus sa prestati orice tip de munca care vi se ofera.
Ca regula generala, trebuie sa locuiti in Norvegia si sa va inregistrati ca somer la www.nav.no sau la centrul local de servicii NAV. Trebuie sa completati un formular de cerere a ajutorului de somaj. Elevii si studentii nu au dreptul la ajutor de somaj.
Ati putea primi ajutorul de somaj si in cazul unei intreruperi/reduceri temporare a normei de munca (daca orarul de munca vi s-a redus cu cel putin 50%). Pentru cei care lucreaza in industria de prelucrare a pestelui, reducerea trebuie sa fie de cel putin 40%.
Daca va aflati intr-o tara vecina si doar lucrati in Norvegia, puteti primi ajutorul de somaj din Norvegia. Sunt considerati muncitori transfrontalieri cei care muncesc in Norvegia si se intorc in tara de resedinta cel putin o data pe saptamana.
Daca ati ramas somer in alta tara din spatiul european, puteti sa va transferati ajutorul de somaj in Norvegia prin intermediul formularului PD U1/SED U002/U004, depus in tara unde ati lucrat.
Pentru a beneficia de somaj, trebuie sa aduceti documente care sa arate ca ati lucrat in Norvegia pentru cel putin o zi si ca nu ati fost concediat din vina dvs.
In anumite conditii, puteti sa primiti ajutorul de somaj norvegian pentru maxim 3 luni, chiar daca ati parasita tara pentru a cauta de lucru intr-un alt stat european.
Pentru aceasta, trebuie sa depuneti o cerere prin formularul NAV 04-02.01 pentru a obtine un certificat PD U2, care va da dreptul sa primiti ajutorul de somej norvegian cat va aflati in alta tara.
Daca ati sosit in Norvegia ca sa va cautati de lucru in timp ce primiti ajutor de somaj dintr-o alta tara europeana, trabuie sa aduceti cu dvs certificatul PD U2 din tara unde ati lucrat sau sa faceti demersuri ca autoritatile din tara respectiva sa trimita la NAV certificatul SED U008. La sosirea in Norvegia trebuie sa va inregistrati ca persoana aflata in cautarea unui loc de munca si sa va supuneti regulilor norvegiene, ca de exemplu cea care va obliga sa va prezentati la fiecare 14 zile la un sediu NAV pentru a completa o declaratie privind situatia de persoana neangajata.
Pentru mai multe informatii vizitati www.nav.no, contactati serviciile locale NAV sau sunati la centrul de servicii NAV la tel. (+47) 55 55 33 33.
Pe www.nav.no veti gasi cea mai mare baza de date cu locuri de munca vacante in Norvegia. Cand va inregistrati ca utilizator pe www.nav.no, primiti o pagina personalizata, pe care va puteti publica propriul CV si de unde puteti cauta oportunitati de angajare. Veti primi si notificari prin-email privind locuri de munca disponibile in domeniile care va intereseaza, iar potentialii angajatori pot lua legatura cu dvs. prin intermediul acestui serviciu.
Tot de pe www.nav.no, puteti descarca brosura “Viata si munca in Norvegia” (disponibila in engleza, germana si poloneza) care contine informatii utile despre cum sa-ti cauti de lucru sau cum sa-ti redactezi un CV.
La serviciul local NAV puteti folosi gratuit un computer pentru a cauta oportunitati de angajare. De asemenea, puteti afla informatii despre joburi vacante la numarul 800 33 166.
Puteti iesi la pensie in Norvegia la varsta de 62 de ani, daca ati avut suficiente contributii la Schema Nationala de Asigurari. Oricine poate primi o pensie atunci cand ajunge la varsta de 67 de ani. Pensia anuala va fi cu atat mai mare cu cat veti iesi mai tarziu la pensie.
Pentru a primi o pensie norvegiana completa, trebuie sa fi contribuit 40 de ani la Schema de Asigurari.
Daca ati lucrat intr-un alt stat european, puteti iesi la pensie in Norvegia daca ati fost membru in Schema Nationala de Asigurari pentru o anumita perioada (variaza de la caz la caz).
Daca va mutati intr-o tara straina (din Europa) va pastrati pensia obtinuta in Norvegia.
Pentru mai multe informatii vizitati www.nav.no, contactati serviciile locale NAV sau sunati la centrul de servicii NAV la tel. (+47) 55 55 33 33.
9. Cum pornesti o afacere pe cont propriu?
Aveti o idee si vreti sa va lansati in afaceri? Pe www.spor-oss.no veti gasi raspunsuri simple la intrebari referitoare la cum se porneste si cum se conduce o afacere. Veti gasi referinte la documentele necesare pentru administrarea unei afaceri, la taxele datorate statului si la modul cum se fac fac angajarile de personal.
Tot pe www.spor-oss.no gasiti formularele pe care trebuie sa le depuneti periodic la autoritati, precum si trimiteri la legile in vigoare, prin Lovdata (compendiul de legi norvegiene).
Daca aveti intrebari specifice, le puteti trimite redactorilor de la www.spor-oss.no, care va vor raspunde prin e-mail in scurt timp.
am nevoie de niste sfaturi de cineva care sa ma indrume pe viitor in conducerea unei firme
Buna ziua,
Am si eu o rugaminte daca puteti va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema.Am lucrat aproape 3 ani in Norvegia legal dar acum am renuntat.Am fost la NAV si am depus o cerere pentru a solicita un ajutor(aceasta informatie am primit-o de la NAV cand am declarat ca parasesc tara) cu conditia ca nu ma mai intorc acolo.Am completat o cerere, iar cei de la NAV m-au asigurat ca imi vor trimite prin posta un formular care trebuie completat de institutiile romane.Am primit din Norvegia formularul E104,care a fost vazut si de cei de la Fortele de munca si de Casa de sanatate, insa acestia refuza sa il completeze pentru a-l trimite inapoi.Specific faptul ca acest formular a fost trimis in dublu exemplar.Ce as putea face in aceasta situatie? Cu respect,
Pintilie Marius
Buna ziua,
Biroul nostru din Bucuresti va poate da mai multe detalii cu privire la deducerile de taxe din Norvegia.
OMEGA NORWEGIAN SOLUTIONS SRL
Str. Emanoil Porumbaru Nr. 79, sector 1, Bucuresti
Tel: 0770563518
Pintilie Marius
Ai rezolvat ceva in cererea ta? Sunt și eu in aceeași situație. Mulțumesc
Buna ziua am lucrat în Norvegia in 2013 cred că o lună și am avut un venit în Ron de 6000 de lei cei de la anaf m au înștiințat ca în perioada de…. Am lucrat si trebuie sa fac declarația de venit am făcut cum mi au zis ei si apoi am primit ca trebuie sa dau statului 900 de Ron.. De ce? Mie mi s au oprit taxe si impozite în Norvegia de ce mi se face dubla impozitare??? Dacă mă puteți ajuta va mulțumesc
Buna ziua !…am lucrat din 29/ 04/2016 pana in 16/08/2016 ca si Frisør ….firma a fost vânduta altui proprietar din data de 17/08/2016…am fost data afara de la firma care am lucrat ,fără nici măcar sa semnez un document !…ce trebuie sa fac in acest caz ,pentru a beneficia de șomaj ?….Anca Popovici
buna ziua momentan lucrez an suedia si as vrea sa anchei serviciul aici .
ce trebuie sa fac sa iau somaj?mentionez ca lucrez de doi ani si jumatate
multumesc
Bună ziua am avut un accident de muncă cu ruperea rotulei operat anterior cu fise medicale pe 3 luni mi-a venit de la NAV prestația de boala ce mă sfătuiți să fac depun actele acolo ???