Primii pasi in Norvegia

Primii pași pe care trebuie sa-i urmeze cei care doresc să locuiască in Norvegia:

1. Inregistrarea la Poliție

2. Numarul “D”   (număr de înregistrare provizoriu)

3. Codul personal de identitate  (ID, număr de înregistrare permanent –  fødselsnummer)

4. Oficiile fiscale

1. Inregistrarea la Poliție

Cetatenii statelor membre UE care detin o carte de identitate sau un pasaport valabil au dreptul de a locui sau de a munci in Norvegia pe o perioada de maxim trei luni, fără să fie înregistrați la poliție.

Cei care doresc sa stea in Norvegia mai mult de trei luni trebuie să se inregistreze la poliție (cel puțin online) până la expirarea primelor trei luni.  Aceștia trebuie sa aibă un loc de munca / sau să fie self-employed / sau să fie membru al unei familii deja stabilite în Norvegia /sau să se afle la studii / sau să aibă suficiente fonduri proprii pentru a se intretine (venituri permanente) si asigurare medicală.

Cei care nu au găsit de muncă în primele 3 luni de ședere în Norvegia trebuie de asemenea să se înregistreze la poliție și vor primi dreptul de a sta în Norvegia încă 3 luni pentru a-și căuta de muncă. În momentul în care își vor găsi de muncă (sau vor îndeplini una din condițiile de mai sus) au obligația de a relua procedura de înregistrare la poliție.

Cetatenii europeni nu trebuie sa-si depuna dosarul pentru obtinerea unui permis de sedere, ci se  pot inregistra online la adresa selfservice.udi.no.

Dupa inregistrare, trebuie sa se prezinte la cea mai apropiata sectie de politie. Petentul trebuie sa aiba asupra sa un act de identitate valid (de preferat pașaportul) precum si o dovada ca este angajat sau student (sau altă categorie din cele enumerate mai sus).

Dacă locuiți într-o zonă cu un ”centru de service pentru muncitorii străini” (Oslo, Stavanger și Kirkenes) trebuie să vă prezentati personal la unul dintre aceste centre. Detalii aici.

Dupa inregistrare, veti primi un certificat de inregistrare (gratuit), care ramane valabil pe timp nelimitat si nu trebuie reinnoit.

Certificatul ramane valid pe perioada cat sunteti angajat sau student. Cand statutul dvs se schimba (din student in angajat, din angajat in liber-profesionist, etc) nu sunteti obligat sa raportati acest lucru.

Daca aveti resedinta legala in Norvegia de cel putin 5 ani, puteti cere un document care sa certifice dreptul de a locui perment in aceasta tara.

Mai multe detalii privind înregistrarea la Poliție a cetățenilor din Uniunea Europeană puteți citi pe www.udi.no (in limba engleză).

2. Numarul “D”

Cei care vin sa munceasca in Norvegia trebuie sa ceara un card pentru deducerea impozitelor.

Daca stati cel mult 6 luni, veti primi un “Numar D”.

Daca cereti un card pentru deducerea impozitelor, trebuie sa aveti urmatoarele documente (regulile se aplica tuturor cetatenilor uniunii europene):

   • Pasaport sau card de identitate
   • Un contract scris de munca sau o oferta de angajare sau documente care arata ca aveti afaceri pe teritoriul norvegian. Este de datoria angajatorilor sa se asigure ca oamenii lor au dreptul sa munceasca in Norvegia.

De asemenea, în anumite condiții, numărul D se poate emite de către NAV , în urma înregistrării persoanei la această instituție (NAV) precum că se află în căutarea unui loc de muncă (Jobbsøker).

Pentru angajatii din afara Uniunii Europene actele necesare sunt urmatoarele:

   • Pasaport
   • Un contract scris de munca sau o oferta de angajare sau documente care arata ca aveti afaceri pe teritoriul norvegian.

Toti solicitantii trebuie sa se prezinte personal la unul din sediile fiscale (listate mai jos).

3. Codul personal de identitate

Persoanele care se nasc in Norvegia sau care se stabilesc in aceasta tara primesc un număr personal de identitate (fødselsnummer) – asemanator CNP-ului din Romania.

Muncitorii straini care vin in Norvegia trebuie sa mearga personal la unul din sediile fiscale pentru a obtine un cod (număr) personal de identitate.

Acesta este necesar pentru o perioada de sedere de peste 6 luni.

Documentele necesare pentru obtinerea Codului:

   • Pasaport sau alt act de identitate (pentru cetatenii UE);
   • Documente care atesta sederea, precum un permis de sedere pe 6 luni sau mai mult sau un certificat de inregistrare la UDI;
   • Documente despre perioada de sedere: un contract de munca (sau o oferta de angajare pe o perioada mai mare de 6 luni; in alte cazuri, efectuarea unui stagiu de cel putin 6 luni);
   • Document de inchiriere/cumparare a unei locuinte;
   • Pentru cazul in care persoana locuieste impreuna cu un copil minor, dar nu si cu partenerul, trebuie sa aduca o declaratie de consimtamant din partea celuilalt parinte sau alte documente din tara de origine care ii atest calitatea de tutore unic.
   • In unele cazuri se cere si aducerea unui certificat de casatorie/nastere legalizat.

4. Oficiile fiscale

Toti cei care doresc sa instiinteze autoritatile despre intentia de a se muta in Norvegia si pentru obtinerea numarului “D” trebuie sa se prezinte personal la unul dintre oficiile fiscale (tax office) din urmatoarele localitati:

Norvegia de Est:  Oslo, Sandvika, Lillestrøm, Gjøvik, Fredrikstad, Hamar sau Tynset;

Norvegia de Sud: Drammen, Kristiansand, Skien, Tønsberg, Gol, Lyngdal sau Arendal;

Norvegia de Vest: Førde, Sogndal, Bergen, Haugesund, Egersund, Stavanger, Nordfjordeid sau Odda;

Norvegia Centrala: Trondheim, Ålesund, Kristiansund, Namsos, Steinkjer, Molde sau Hitra;

Norvegia de Nord: Kirkenes, Hammerfest, Alta, Tromsø, Harstad, Bodø, Mo i Rana, Brønnøysund, Svolvær, Vadsø, Sortland sau Narvik.

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

12 Responses to Primii pasi in Norvegia

 1. Breazu Viorica spune:

  Sunt PFA,locuiesc in Barlad.Pot desfasura activitatea pe teritoriul norvegian,daca vin doar cu CI si bani de buzunar,fara a-mi fi necesar sa inchiriez un spatiu comercial(am la cine locui temporar)?

 2. Mihaela spune:

  Buna ziua. Stie cineva firma KLETT INDUSTRIER AS? Fac angajari in agricultura.
  Multumesc

 3. Razvan spune:

  Buna Mihaela lasa.mi un mesaj in privat si discutam mai multe detalii

 4. Cosmin spune:

  Pentru obtinerea acestui nr de integistrare iti trebuiesc si fluturase de salariu ?

  • JurnaldeNord spune:

   Fluturasele de salariu (cel putin ultimul) sunt necesare la politie pt permisul de sedere. Nr de inregistrare se obtine de la oficiul de taxe si necesita prezentarea unui contract de munca.

   • petru spune:

    Nu ai cum sa dai fluturaș pentru a obține drept de munca 😉 nu poți lucra deloc pana când udi nu îți dă hârtie, îți găsești de munca, contract și după udi

 5. petronela karmieh spune:

  cat dureaza sa obtii codul personal dupa ce depui toate actele?

 6. vladimir spune:

  buna ziua, sunt cetatenan al r.p moldova, nu am cetatenia romina,deci ca sa vin cu pasaportul biometric am vro sansa sa gasesc un cntract de munca??? mersi

 7. Natalia spune:

  Buna
  Ajutati-ma va rog cum se procedeaza in urmatoare situatie : Suntem in Norvegia din 14.10.2015 cu un copil minor . Mama nu munceste , tata nu este . Cit timp putem sta cu minorul in tara fara inregistrare la autoriatile locale? Multumesc anticipat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *