1. Tratamentul egal la locul de munca
2. Conditiile de cazare
3. Masa si zona de relaxare
4. Asistenta medicala
5. Cum contactez Protectia Muncii?
1. Tratamentul egal la locul de munca
Începând de la 1 ianuarie 2013, a fost adoptată o nouă legislaţie cu privire la oportunităţile egale asigurate angajaţilor pe bază de contract.
Deşi continuă să existe diferenţe între un angajat permanent şi un contractant, în special cu privire la pensii şi preavize, noile beneficii garantate asigură termeni şi condiţii mai bune în multe domenii.
În calitate de contractant, nu trebuie să aveţi o compensaţie şi condiţii de muncă inferioare celor ale unui angajat permanent al aceleiaşi companii, care are aceleaşi atribuţii de serviciu ca cele pentru care aţi fost contractat.
Aceasta înseamnă că:
- Trebuie să primiţi aceeaşi compensaţie, inclusiv pentru orele suplimentare şi orice altă compensaţie, ca şi cea la care aţi fi îndreptăţit ca angajat permanent;
- Aveţi dreptul la concediu şi plata concediului şi zile libere în zilele de sărbători religioase şi naţionale primind aceeaşi compensaţie ca un angajat permanent;
- Nu aveţi ore de lucru mai puţin convenabile decât un angajat permanent, doar fiindcă sunteţi contractant;
- Aveţi dreptul la acces în aceleaşi zone cum ar fi, vestiare şi cantine, şi orice alte clădiri ale companiei ;
- Aveţi dreptul la instruirea necesară pentru a vă desfăşura activitatea în mod responsabil;
- Aveţi dreptul la informaţii despre alte posturi vacante din cadrul companiei la care lucraţi ca contractant, la fel ca un angajat permanent.
Citeste mai multe despre drepturile salariale in sectiunea „Pentru angajati”.
Afla care sunt drepturile prevazute in contractele de munca din Norvegia in „Ghidul noului-venit”.
Locul de cazare al angajatului care se pune la dispozitie de catre angajator trebuie sa fie construit, echipat si intretinut corespunzator si in conformitate cu un nivel bun de standard.
Cazarea in baraci poate avea loc in camere de 1 persoana cu dus si wc in fiecare camera. In cazul unei alte cazari trebuie, in mod normal, sa se asigure 1 dormitor de persoana cu acces satisfacator la dus si wc.
Incaperea pentru luarea mesei trebuie sa fie separate de camerele pentru spalat si de garderoba. De asemenea, daca e posibil, trebuie sa aiba lumina naturala. Incaperea destinata pentru pauza si servirea mesei nu poate fi folosita pentru cazare peste noapte.
Angajatorul trebuie sa asigure curatenia atat la cazare cat si in localurile activitatii zilnice.
Toate intreprinderile din bransa constructiilor si santierele din Norvegia sunt obligate sa aiba serviciu de asistenta medicala autorizat, indiferent de numarul de angajati avuti.
Serviciul medical al intreprinderii este alcatuit din personalul sanitar si de protectie a muncii, care ajuta intreprinderea inainte de toate cu prevenirea imbolnavirilor si accidentelor in ambientul muncii.
Ce se intampla daca ma imbolnavesc/accidentez?
Daca platesti impozit in Norvegia si ai fost angajat intr-o intrepindere norvegiana cu cel putin 4 saptamani inainte de prezentarea concediului medical, ai dreptul la bani de boala. In caz de accident de munca ai dreptul de bani de boala din prima zi.
5. Cum contactez Protectia Muncii?
Daca ai intrebari referitoare la locul de munca sau daca doresti informatii suplimentare, ia legatura telefonic sau in scris cu Inspectoratul Muncii, la serviciul pentru public, telefon 815 48 222 sau prin e-mail la adresa: [email protected].
Orar cu publicul: luni – vineri, intre orele 9.00 si 15.00.
Deasemenea, poti lua legatura cu responsabilul cu protectia muncii / reprezentantul sindicatului de la locul de munca.
Daniel says
Am si eu o nelamurire. Eu muncesc sezonier intr-o fabrica de procesare peste, iar angajatorul ne asigura el cazarea si ne cere chirie 3500 kr pe luna de persoana, dar stam 4 persoane intr-o camera, una nu foarte mare. Este normal?! Am vorbit cu el sa ne scada chiriile la un pret mai rezonabil si ne-a zis ca suntem liberi sa ne mutam daca vrem. Problema este ca s-au mutat niste colegi si nu ii mai chema la munca si sunt trecuti la part-time. Ne-a facut si contract pe 2 firme ca sa nu ne plateasca over-time, ambele firme legitime, o firma este a lui si una a sotiei. Este normal?! NE-am inregistrat la politie, si la taxe. I-am cerut cardul de taxe si mi-a zis ca cine mi-a zis ca trebuie sa am un card pentru taxe m-a mintit. Acum nu stiu ce sa fac. Vreau sa ma inscriu intr-o uniune, dar cei de la uniune mi-au zis ca trebuie sa fim un numar cat mai mare din fabrica care sa fie in uniune ca sa ne rezolve problemele, am vorbit cu cativa colegi si ei nu vor, pentru ca sunt multumiti, plus ca deja cativa s-au dus la sef si i-a zis ce vreau sa fac, iar seful m-a atentionat ca nu-i bine ce fac si sa stau in banca mea. Cum pot sa ma ajut si sa-i ajut pe conationalii mei cei „destepti”?! Multumesc.
daniel says
Stai calm, adună informații și ai răbdare. Între timp încearcă să cauți alt loc de muncă,vezi ce șanse ar fi să găsești altceva, testează piața.
Adi says
Eu am fost angajat la un roman ca inginer electrician instalatii electrice case ,, apartamente alea alea . Dupa un timp angajatorul m-a dat afara pt simpul motiv ca nu munceam cot la cot cu electricianul care tragea fire . Cand i-am explicat ca treaba mea ca responsabil de lucrari angajat cu contract de munca pe care scrie negru pe alb inginer electric nu e sa trag fire ci sa fac in asa fel incat treaba e sa iasa bine in parametrii stabiliti prin NEK 400.. a luat foc . nu mi-a mai platit salarul si a 2 zi deja eram out . el mai mult cred ca vrut sa se foloseasca de mine la autorizarea firmei dpdv electric,,,sa fie acoperit de acte cum ar veni dar treaba de electrician sa o fac tot eu .acum trebuie sa imi recopar banii prin orice mijoloc pus la dispozitie de statul norvegian . Cum sa fac asta ? Inca caut . CIca trebuie sa fac o plingere la un birou de mediere dar eu deja sint in Romania,,,cum fac,,,o trimit pe mail cu atasament contractul de munca ??? inca mai caut. multumesc.