Q1 – Cat timp pot conduce in Norvegia o masina inregistrata in altă tara?

Aveti dreptul de a conduce o masina inregistrata in Romania timp de un an de la data obtinerii numarului personal (provizoriu sau permanent), dacă nu aveți loc de muncă sau aveți contract de muncă pe perioada determinată. Dacă obțineți un contract de muncă pe perioadă nelimitată (permanent) pierdeți dreptul de a conduce o mașină cu numere românești în Norvegia. 

Dacă aveți de gând să trăiți în Norvegia timp de un an, aveți dreptul de a conduce o mașină cu numere românești. Este necesar să documentați sosirea în țară și când intenționați să plecați. Un astfel de document este de exemplu un contract de muncă în care se specifică data când ați început să lucrați și când terminați.

În anumite condiții (de ex. întreruperi temporare ale contractului de muncă), cu o cerere către autoritățile vamale, se acceptă si un al doilea an cu o masină inregistrată in România. Dacă ați locuit deja un an în Norvegia și vreți să aveți mașina și în cel de-al doilea an, trebuie să obțineți o autorizație de la autoritățile vamale pentru a conduce un autoturism înmatriculat în România pentru încă un an. Va trebui să faceți dovada unui contract de muncă temporar. O astfel de autorizație trebuie să fie eliberată înainte de sfârșitul primului an.

Există si exceptii peste doi ani, cum ar fi: persoanele care au rezidență provizorie în Norvegia. Astfel de persoane pot conduce un autoturism înmatriculat în România în cazul în care petrec cel mult 185 de zile pe an în Norvegia (munca sezonieră) sau au soț/ soție și/sau copil în România și îi vizitează periodic. (Dacă întruniți cerințele de mai sus trebuie să aveți documentele care demonstrează acest lucru).

Pierdeți dreptul de a conduce o mașină înregistrată în România atunci când:

  • Un contract pe durată determinată a fost transformat într-un contract de muncă permanent.
  • Ești înregistrat la registrul populației norvegian pentru mai mult de 365 de zile pe parcursul ultimilor doi ani.

Detalii în limba engleză se pot citi aici (click).

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook: