Raspuns oferit de George Alexander în urma comentariilor si mesajelor primite la articolul ”Cazul Bodnariu…”

”Răspuns tuturor după articolul “Cazul Bodnariu…” , de George Alexander, director de gradiniță în Oslo: Vă mulțumesc pentru opiniile dumneavoastră! În critică, spunea odată cineva, cel mai frumos omagiu pe care îl poți aduce adversarului este de a-ți spune opinia în toată virulența, chiar dacă este nefavorabilă!…

Socotesc de aceea că le aduc cel mai frumos omagiu autorităților norvegiene atunci când le spun că anumite lucruri din legislație sunt aberante si trebuie schimbate cât mai repede.

… Au trecut douăzeci si ceva de ani de când am auzit un comentariu de la un norvegian nemulțumit de atitudinea mea critică. “Dacă nu-ți place ce este în țara asta, -mi-a spus el, atunci- ia-ți lucrurile si pleacă în țara ta!”.

Iată că lucrurile au evoluat în societate exact în direcția indicată de mine acum douăzeci de ani, iar norvegianul respectiv nu numai că nu mai spune nimic astăzi, ba, dimpotrivă, îsi asumă toate schimbările pozitive care s-au întâmplat!

Sper totusi să nu mai treacă alți douăzeci de ani pentru ca abia atunci să se schimbe ceea ce trebuie schimbat imediat acum!

Rog încă o dată autoritățile norvegiene si, mai ales, parlamentarii norvegieni, să schimbe legislația privind Barnevernet (Protecția Copilului) care, în multe puncte, aminteste mai mult de trecut. Ceea ce astăzi pare bun si funcțional – dar, în realitate, nu funcționează cum ar trebui!- mâine va fi aruncat la cosul istoriei. Vă rog să vă reamintiți, de exemplu, de politica statului norvegian dusă împotriva propriilor cetățeni, eschimosii si alte naționalități, acum nu mai mult de 60-70 de ani, când acestora li se luau copiii si se plasau în familii norvegiene sau instituții pentru a-i “civiliza” si “integra” în societatea norvegiană!…

Vă rog încă o dată să priviți înapoi la istorie! Ceea ce ieri a fost bun nu mai este astăzi suficient, iar ceea ce dumneavoastră considerați acceptabil astăzi este deja depăsit de vremuri.

Este adevărat că în multe cazuri, Barnevernet acționează corect, protejând într-adevăr copiii, iar acest lucru este de apreciat. Problema este că, datorită legislației aberante, care lasă loc de interpretări, în anumite cazuri, Barnevernet a ajuns să nu mai respecte drepturile nimănui!

Îi rog pe conaționalii români să rămână uniți si să treacă peste orice orgolii personale! Uneori, lucrurile sunt greu de schimbat chiar si în propria țară. În străinătate, însă, poate fi uneori si mai greu! Este necesar, de aceea, să colaborăm cu autoritățile norvegiene si să fim constructivi.

Nu putem să ne luăm jucăriile si să plecăm dacă, eu stiu, ceva nu ne convine în societatea aceasta! Dar, prin munca noastră, o putem schimba în bine!

Ca lider în unități educaționale am colaborat peste douăzeci de ani cu Barnevernet (Protecția Copilului) si, în ciuda legislației care îi acordă acestei instituții puteri discreționare, nu am avut niciodată probleme cu părinții, iar aceasta se datorează faptului că i-am tratat totdeauna cu respect.

Totul depinde însă de fiecare om. De Omul din tine. Fiecare Om în parte joacă un rol important în viață si în societate.

Putem schimba totul în bine dacă, într-adevăr, ne dorim asta si suntem solidari unii cu alții. Este necesar, de aceea, să ne privim cu mai multă înțelegere si cu Dragoste unii pe alții… Nu are importanță, în definitiv, naționalitatea sau religia cuiva căruia i s-au furat, confiscat copiii. Sufletul, deci!…

Gândeste că mâine poți fi chiar tu următorul!… Potrivit legislației în vigoare, o scrisoare anonimă de la un “binevoitor” sau o reclamație de la o persoană bolnavă de suspiciune, declansează ancheta. Aceasta este problema! Dar, mai sunt si altele, din păcate…

Vă mulțumesc încă o dată pentru părerile exprimate si, ținând cont de ele, încerc să fiu constructiv:

 1. Am tradus scrisoarea precedentă în norvegiană pentru ca si norvegienii si autoritățile norvegiene să o citească.
 2. Asociația românilor din Norvegia, organizație al cărui membru sunt, va trimite o scrisoare deschisă autorităților norvegiene si parlamentului norvegian în care va solicita înapoierea copiilor, explicând paragrafele din diferitele legi care sunt aberante si care încalcă până la urmă drepturile omului.
 3. Dacă familia Marius si Ruth Bodnariu, familia Dumitru si Mihaela Nan, si alte familii cărora li s-au luat copiii, vor ajutorul nostru, îl vom acorda. Asociația românilor din Norvegia prin presedintele său, domnul Emanuel Sorin Cioacă, va depune toate eforturile pentru susținerea acestora.
 4. Nu pot să afirm că le stiu pe toate, dar, totusi, cu experiența mea îi pot ajuta pe mulți care se confruntă cu probleme serioase privind Barnevernet sau alte instituții din societate. Oamenii nu îsi cunosc, de multe ori, drepturile… Chiar si în fața Barnevern-ului te poți duce însoțit de o persoană de încredere, care să te susțină.

Am hotărât, de aceea, să ofer consultanță gratis tuturor românilor din Norvegia care au nevoie de ajutor. Pentru cei interesați: mă găsiți pe facebook, la Jurnal de Nord sau la Asociația românilor din Norvegia.

Cu prietenie, George Alexander”

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

9 Responses to Raspuns oferit de George Alexander în urma comentariilor si mesajelor primite la articolul ”Cazul Bodnariu…”

 1. Dorin spune:

  Felicitari pentru articol si pentru ajutor.

 2. Mia spune:

  Multumesc din suflet Dumnezeu să vă răsplătească Am stiut de mult timp că Dumnezeu a răspîndit români în lume cu un scop ,de a-l arăta pe El asa cum este ,mă rog în fiecare miercuri pentru romîni de pretutindeni (nu o spun ca o laudă ci ca o încurajare )

 3. Dan B. spune:

  Domnule George, Dumnezeu sa va binecuvanteze si sa va ajute sa faceti asa cum ati spus!

  Respecte!

 4. Sorin B. spune:

  Iată un om în inima căruia nu este vicleșug.De apreciat!

 5. Gabriela Moldovan spune:

  Slava Domnului ca se mai gaseste cineva ,care sa ajute din inima ,fara vre-un interes personal.Multe binecuvintari,domnule George Alexandru.

 6. Marcel Cret spune:

  Buna ziua Domnu George , suntem o familie care stam in Norvecia Fjellhamar de 4 si avem 2 fetite una de 8 luni si una de 3 ani sunt nascute in norvegia , si noi in max un ani vrem sa ne intoarcem inapou in R omania si va intrebam daca este vrio lege care sa ne oblige in toata perioada asata de un an cat mai stam sa dam fetitele la gradinita avand in vede ca vom pleca de finitiv inapoi in Romania. Vrem pe cat se poate sa respectam statu Norvegian si sa nu intram in coflict , apreciem si implicarea dumneavoastra in cazul Bodnariu , si va multumim si pentru ajutoru care nil oferiti noua, Va multumim

 7. Maria Istoc spune:

  In sfirsit un articol scris de cineva cu decenta, cineva care este informat, cineva care scrie cu respect, cineva care ne aminteste sa fim oameni, sa fim echilibrati dar cineva care in acelasi timp ofera ajutorul sau informat si autorizat. MULTUMIM

  Fara indoiala toti dorim ca familia Bodnariu sa isi recapete copii sau ca ei sa fie repatriati spre Romania. Ma intreb daca faptul ca copiilor li s-a acordat cetatenia romana si ca Norvegia nu permite cetatenie dubla nu ar putea fi folosit pentru a repatria copii.

 8. stefan spune:

  Domnule Director ,in lumea fara Dumnezeu care din nefericire ajuns si Norvegia,sunteti un” intrus”..Luptai in continuare pentru adevar si veti primi rasplata la vremea cuvenita.
  Eu banuiam ca nu vor sta blivernetii cu mainile in san la demascarea putregaiulilui,absurditatii lor si intr-un cuvant ,arattai NEBUNIA LOR pe fata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *