Cu masina in Norvegia

1. Reguli pentru soferii care au obtinut permisul in alta taraautostrada
2. Asigurarea masinii

3. Inmatricularea in Norvegia a unui vehicul folosit si importat din alta tara
4. Re-inmatricularea cand cumparati un vehicul second-hand din Norvegia
5. Inspectiile tehnice periodice
6. Taxele de drum
7. Pedepse pentru incalcarea regulilor de circulatie
8. Transportul public local
9. Transportul pe distante lungi

1. Reguli pentru soferii care au obtinut permisul in alta tara

Permisele de conducere emise in tarile Uniunii Europene sunt valabile in Norvegia.

Pentru informatii despre preschimbarea permisului românesc în unul norvegian contactati Administratia Norvegiana a Drumurilor Publice.

Folosirea unei masini inmatriculate in strainatate

Regula de baza este ca masinile inmatriculate in strainatate trebuie inscrise in evidenta Registrului Central de Vehicule Motorizate, iar proprietarii acestora vor plati taxe in Norvegia.

Este foarte important sa va interesati care sunt conditiile, inainte sa importati sau sa folositi o masina inregistrata in strainatate.

Puteti gasi mai multe informatii pe site-ul www.toll.no si tot acolo veti putea gasi diverse formulare utile. Puteti de asemenea contacta biroul de informatii al Serviciului Vamal Norvegian la tel. (+47) 030 12.

2. Asigurarea masinii

Asigurarea masinii poate fi o combinatie de diverse polite si masuri asiguratorii, ca de exemplu:

Asigurarea de raspundere civila

Este obligatorie pentru toti soferii. Asigurarea acopera orice avarie sau vatamare pe care posesorul masinii o provoaca altor participanti la trafic.

Asigurare extinsa impotriva avariilor

Acest tip de asigurare acopera atat incidentele de tipul celor descrise mai sus, cat si avariile provocate asupra masinii de eventualele incendii, furturi, acte de vandalism si spargerea geamurilor. Acest gen de asigurare este preferat de soferii care au masini mai vechi de 10 ani.

Asigurarea cuprinzatoare

In plus fata de asigurarile anterioare, cea cuprinzatoare acopera avariile produse masinii in urma coliziunii cu alte vehicule sau cu diverse obstacole.

Atentie: asigurarile au limitarile lor si nu acopera echipamentele auxiliare ale masinii (playere, statii audio, etc.)

Toate asigurarile acopera cheltuielile juridice aferente unui eveniment rutier, in limita a 80.000 de coroane.

Mai multe informatii despre conditiile si tarifele de asigurare gasiti pe www.finansportalen.no.

Imprumutul pentru achizitionarea masinii

Cele mai multe institutii bancare ofera credite pentru achizitionarea unei masini, cu o rata a dobanzii ceva mai ridicata decat in cazul achizitiei unei locuinte si folosind masina cumparata drept garantie a returnarii imprumutului.

O conditie suplimentara este ca soferul sa contribuie cu 35% din pretul masinii din resurse proprii, iar banca sa-i puna la dispozitie ceilalti 65%.

3. Inmatricularea unui vehicul folosit si importat

Aceasta este o lista de instructiuni pas cu pas pentru cei care aduc un vehicul in Norvegia cu intentia de a-l inmatricula.

Regulile nu se aplica celor care au un permis temporar de resedinta si pot conduce fara sa plateasca taxe in Norvegia.

(Informații în limba engleza aici.)

(Calculator taxe import autovehicul aici.)

Pasul 1: Inainte de aducerea masinii in Norvegia

Contactati Biroul pentru Licentierea Soferilor si a Masinilor din cadrul Administratiei Norvegiene a Drumurilor Publice, pentru a afla care sunt caracteristicile unui vehicul care poate fi adus si inmatriculat in Norvegia.

De asemenea, ar trebui sa vorbiti si cu autoritatile din tara de origine a vehiculului pentru a afla:

 • Daca exista restrictii sau facilitati pentru exportul unui anumit tip de masini;
 • Daca masina are un numar valid, iar asigurarea ei este valabila in Norvegia.

Pasul 2: La aducerea masinii in Norvegia

 • Folositi un punct de frontiera cu vamesi (la unele puncte de trecere a frontiere nu exista personal specializat)

Daca vama sau autoritatea de resort din tara de provenienta nu au emis un document de tranzit, atunci vamesii norvegieni va vor elibera un astfel de permis, pe loc.

De acolo, veti fi indrumat catre un birou vamal intern (specificat pe documentul de tranzit) unde veti achita taxele vamale aferente masinii. Puteti folosi numerele de inmatriculare straine ale masinii in drumul spre biroul vamal intern, daca vehiculul este asigurat.

Daca doriti sa platiti taxa pe valoare adaugata chiar la biroul vamal de la intrarea in tara, trebuie sa cereti acest lucru vamesilor in mod expres.

Pasul 3: Cumparati un numar provizoriu

Puteti cumpara un numar provizoriu (valabil o zi) de la Administratia Norvegiana a Drumurile Publice.

Puteti conduce un vehicul cu numere de inmatriculare straine timp de maxim 30 de zile dupa intrarea in tara. In acest caz, masina trebuie sa aiba un numar de inmatriculare valid, certificat de inregistrare si asigurare auto.

Daca masina nu are cele mentionate mai sus, poate fi folosita doar daca are un numar provizoriu, valabil o singura zi.

Pasul 4: Achitarea obligatiilor vamale

Intr-un anumit termen (de regula la 3 zile dupa intrarea in Norvegia), trebuie sa va prezentati la biroul vamal intern unde veti achita taxele aferente masinii.

Daca nu va prezentati la timp, vamesii va vor taxa in plus. La biroul vamal intern trebuie sa achitati TVA-ul si taxa de poluare a vehiculului. Acest proces se numeste „taxare vamala”, chiar daca nu achitati taxe vamale propriu-zise.

Dupa taxarea vamala, primiti un formular de inregistrare (tip NA-0221).

In acest moment, trebuie sa aveti urmatoarele documente:

 • Documentul de tranzit
 • O inregistrare sau contractul de vanzare-cumparare propriu-zis care sa mentioneze  pretul masinii, alte documente insotitoare (gen asigurare)
 • Certificatul de inmatriculare din strainatate in original.

Daca indepliniti conditiile pentru a circula in Norvegia dupa indeplinirea formalitatilor vamale, trebuie sa pastrati formularul NA-0221 in masina pana la inregistrarea definitiva a vehiculului in Norvegia.

Pasul 5: Aprobarea masinii pentru circulatie

Biroul pentru Licentierea Soferilor si a Masinilor din cadrul Administratiei Norvegiene a Drumurilor Publice se ocupa de aprobarea masinilor, dupa indeplinirea formalitatilor vamale.

Pasul 6: Taxa unica de inmatriculare

Dupa aprobarea masinii pentru circulatie, trebuie sa contactati biroul vamal local pentru a vi se calcula urmatoarele taxe:

 • Taxa unica de inmatriculare
 • Taxa pentru depozitarea epavei vehiculului

Aceste taxe trebuie achitate inainte de inregistrarea masinii la Administratia Drumurilor Publice.  Unele categorii de masini sunt scutite de taxe.

Cand serviciile vamale inregistreaza taxele dvs. ca fiind platite, va activa formularul de inregistrare dobandit anterior NA-0221. Trebuie sa luati acest formular cu dvs. pentru a va inmatricula la Biroul pentru Licentierea Soferilor si a Masinilor.

Pasul 7: Inmatricularea masinii

Masina trebuie inregistrata la Biroul pentru Licentierea Soferilor si a Masinilor din cadrul Administratiei Norvegiene a Drumurilor Publice sau la un dealer care are acces la sistemul Autoreg. Cu unele exceptii, si remorcile trebuie inmatriculate.

Pentru inmatriculare trebuie sa aveti urmatoarele documente:

 • Certificatul de inregistrare a vehiculului
 • Formularul NA-0221, vizat in prealabil
 • Document de identitate a soferului sau alt act care sa-i probeze identitatea (carnet de conducere, pasaport sau alt act oficial, card bancar cu numele si fotografia posesorului )

In plus, trebuie sa fi incheiat o polita de asigurare. Certificatul de asigurat este transferat automat de la compania de asigurari in registrul Administratiei Nationale a Drumurilor Publice.

Dupa ce Administratia Drumurilor Publice v-a inregistrat masina, veti primi un certificat temporar de inmatriculare. Certificatul permanent (format din doua parti) il veti primi prin posta. Nu puteti conduce masina in strainatate cu certificatul temporar.

Veti primi placutele de inmatriculare norvegiene dupa ce le predati pe cele vechi.

Masinile second-hand importate nu sunt obligate sa urmeze inspectia tehnica periodica in primele 12 luni dupa inmatriculare.

Pasul 8: Platiti taxa anuala pentru vehicule autorizate

Dupa inmatriculare veti fi indrumat sa platiti taxa anuala pentru vehicule motorizate.

4. Re-inmatricularea cand cumparati un vehicul second-hand din Norvegia

Cand o masina isi schimba proprietarul, acest lucru trebuie comunicat Administratiei Norvegiene a Drumurilor Publice. Puteti sa va prezentati personal sau prin expedierea prin posta a documentelor necesare.

Doar cei care au un numar personal de identitate, un numar D sau reprezinta o organizatie norvegiana se pot inregistra ca proprietari ai unui autovehicul in Norvegia.

Dupa ce s-a inregistrat instiintarea de vanzare, noul proprietar va primi un aviz care-i va pune in vedere ca are de achitat taxa anuala pentru vehicule motorizate.

Trebuie sa va asigurati in momentul vanzarii-cumpararii ca toate campurile sunt completate corect, altfel schimbarea proprietarului nu va fi inegistrata.

Daca vanzarea nu a fost corect inregistrata, atunci fostul proprietar va continua sa primeasca avize pentru plata taxelor si chiar a amenzilor pentru greselile comise de noul proprietar.

Obligatiile fostului proprietar:

 • Sa completeze instiintarea de vanzare impreuna cu noul proprietar si s-o duca personal (sau prin posta) la Biroul pentru Licentierea Soferilor si a Masinilor;
 • Sa predea partea a 2-a a certificatului de inmatriculare, astfel incat schimbarea de proprietar sa poata fi inregistrata;
 • Sa achite restantele taxei auto;
 • Daca aveti un talon AutoPASS (pentru accesul pe drumurile cu plata – ex. autostrazi), aceasta se transmite noului proprietar o data cu masina.

Daca ati pierdut partea a 2-a a certificatului de inmatriculare, descarcati si completati un formular prin care instiintati Biroul pentru Licentierea Soferilor si a Masinilor.

Obligatiile noului proprietar:

 • Sa completeze instiintarea de vanzare impreuna cu fostul proprietar;
 • Sa aiba asupra sa un document de identitate sau echivalentul;
 • Sa intocmeasca o noua polita de asigurare pentru masina;
 • Sa plateasca tariful pentru inregistrarea schimbului de proprietari.

Daca termenul-limita pentru inspectia tehnica periodica a expirat, aceasta trebuie efectuata inainte de vanzarea-cumpararea masinii.

Mai multe informatii despre re-inmatricularea masinilor gasiti pe www.vegvesen.no.

Taxa anuala pentru vehicule motorizate

Ca sa conduceti o masina inmatriculata in Norvegia, trebuie sa achitati o taxa anuala pentru vehicule motorizate.

Taxa se plateste chiar si pentru masinile carora le-au fost scoase numerele de inmatriculare. Daca masina a fost cedata unui cimitir de masini inainte de 20 martie, nu mai trebuie sa achitati taxa anuala.

Daca nu platiti taxa in termenul legal, veti intra in vizorul Agentiei Nationale pentru Colectare, care v-o va scadea din salariu.

5. Inspectiile tehnice periodice

Masinile inregistrate in Norvegia cu o greutate mai mica de 3.500 kg trebuie sa fie testate la patru ani dupa prima inmatriculare. Dupa aceea, testele se vor desfasura din doi în doi ani.

Masinile de peste 3.500 kilograme sau cele certificate pentru a transporta peste 10 persoane, taxiurile si ambulantele trebuie testate prima data la 2 ani dupa prima inmatriculare. Dupa aceea, testele se vor desfasura in fiecare an.

Cine efectueaza testele

Testele trebuie sa fie facute de un organism autorizat. Garajele si sediile Federatiei Automobilistilor Norvegieni sunt autorizate in acest sens. Este obligatia soferului sa se programeze pentru astfel de teste. Puteti afla cand vine vremea masinii dvs. pentru testare de pe www.vegvesen.no.

Tot aici puteti verifica cand a fost testata o anumita masina – o informatie valoroasa daca vreti sa cumparati . Puteti afla astfel de informatii despre orice masina daca trimiteti un SMS la nr. 2282 cu nr. de inmatriculare al masinii pe care vreti s-o verificati – tarif 3 coroane. Exista si o aplicatie pentru smartphone care face acest lucru: ‘Bil og henger’.

Este de preferat sa va programati din timp, pentru a va asigura ca masina va fi testata pana la data-limita.

6. Taxele de drum

In Norvegia, unele drumuri sunt finantate prin taxe percepute soferilor. Preturile difera de la caz la caz.

Cum se achita o taxa de drum?

Daca aveti un contract AutoPASS si abtibildul aferent pe parbriz, este usor sa achitati taxa de drum. Cotractul AutoPASS presupune achitarea unei sume in avans. De asemenea, beneficiati de reduceri cand treceti prin zonele de taxare administrate de compania de drumuri si nici nu trebuie sa opriti pentru a face plata.

Daca nu aveti un contract AutoPASS, exista cateva modalitati de plata:

Zone de taxare automata: cele mai raspandite – masinile nu opresc, ci doar merg mai departe, in timp ce un automat le inregistreaza numarul de inmatriculare, iar propriaterul va primi mai tarziu prin post o instiintare de plata. Nu mai primiti instiintarea daca in termen de trei zile faceti o plata in acest scop la o benzinarie marcata cu inscriptia „KR-service”. Mai exista si optiunea de plata online.

Pentru alte zone de taxare: exista o zona de tranzit dotata cu un automat care colecteaza monezile depuse de soferi. Mai exista o zona de tranzit pentru soferii cu contract AutoPASS, dar daca ceilalti soferi o folosesc fara sa aiba acest drept, risca sa fie amendati.

Daca primiti o factura pe care nu o recunoasteti, trebuie sa formulati o plangere catre compania de administrare a drumurilor care a emis-o.  Daca nu se rezolva pe aceasta cale, va puteti adresa Administratiei pentru Drumuri Publice. Atentie: trebuie sa platiti suma ceruta de companie, pana la solutionarea cazului. In cazul in care aveti castig de cauza, suma va fi restituita.

Pentru mai multe informatii privind drumurile cu taxa, vizitati www.autopass.no.

7. Pedepse pentru incalcarea regulilor de circulatie

Regulile care stabilesc circulatia masinilor sunt foarte stricte in Norvegia. Filtrele politiei si statiile radar fixe sunt la ordinea zilei. Se pune mare accent pe verificarea vitezei, pe etilo-teste facute prin sondaj, pe verificarea normelor de siguranta precum purtarea centurii sau existenta scaunelor speciale pentru copii.

Sanctiunile pentru condusul sub influenta bauturilor alcoolice sau a substantelor psihotrope variaza de la amenda la pierderea permisului de conducere si chiar inchisoarea.

Abaterile minore sunt pedepsite in diferite moduri:

Penalizari

De exemplu, pentru nefolosirea centurii de siguranta, folosirea unui telefon mobil, parcare ilegala, etc. Amenda trebuie achitata in 3 saptamani.

Amenda fixa

Se acorda cand persoana recunoaste ca a incalcat regulile. Fapta nu este raportata la politie. De exemplu: viteza peste limita, condusul pe contrasens, etc. Amenda trebuie achitata in 3 saptamani.

Amenda cu notificare

In cazul unor incalcari mai grave, soferul este amendat, iar fapta sa este consemnata intr-un raport al politiei. De exemplu: viteza excesiva, ignorarea culorii rosu la semafor, depasire periculoasa sau daca masina prezinta un pericol pentru trafic. Daca persoana este condamnata, primeste instiintarea prin posta, impreuna cu formularul de virament bancar (pentru plata amenzii).

Pedeapsa cu inchisoarea

Este „rezervata” celor care incalca in mod grav legea, spre exemplu daca provoaca accidente cu victime sau conduc sub influenta alcoolului. Cazurile sunt judecate de tribunale, care stabilesc forma pedepsei.

Pierderea dreptului de a conduce

Politia poate retrage permisul de conducere unui sofer atunci cand acesta savarseste fapte grave precum conducerea sub influenta alcoolului sau a drogurilor, viteza excesiva, accidente, etc.

Reguli in caz de accident rutier:

 • Daca sunteti implicat intr-un accident rutier, trebuie sa va opriti, sa acordati primul ajutor celor care au nevoie si sa semnalizati zona accidentului (cu echipament reflectorizant);
 • Toti cei implicati intr-un accident rutier trebuie sa furnizeze numele, adresele si numerele permiselor de conducere;
 • Daca exista persoane decedate sau grav ranite, trebuie sa alertati politia la telefonul de urgenta 112. Masinile implicate intr-un astfel de accident nu trebuie mutate fara consimtamantul politiei.

8. Transportul public local

Norvegia are un sistem de transport public bine pus la punct, care include autobuze, feriboturi, trenuri si avioane.

Exista mai multe companii de transport, unele specializate in servicii pe plan local, in timp ce altele opereaza pe distante mai lungi.

Gasiti informatii despre cursele regulate de tren, autobuz, feribot din Norvegia pe portalul www.177.no. Puteti afla astfel de informatii si la telefon 177.

Pentru cei care nu cunosc suficient de bine norvegiana, exista un portal asemanator si in limbile engleza si germana: www.trafikanten.no, care ofera informatii despre cursele de tren/autobuz/tramvai/metrou in districtele Akershus, Buskerud, Hedmark, Oppland, Oslo, Vestfold, Telemark and Østfold.

Operatorul de transport in comun din capitala Oslo se numeste Ruter.

Atentie: indiferent de mijlocul de transport folosit, este mai ieftin sa achizitionati biletul inainte de imbarcare, decat de la taxator.

Biletele de transport in comun pot fi cumparate de la chioscurile Narvesen, MIX sau Deli de Luca, de la automate sau de la ghiseele din statii.

Atentie: este datoria calatorului sa-si vizeze biletul de calatorie!

Exista mai multe tipuri de bilete: pentru o singura calatorie, liber pentru o zi, abonament saptamanal sau lunar sau carduri de calatorie.

Mai multe detalii despre bilete si preturile practicate gasiti pe www.ruter.no sau pe www.177.no.

Cei care nu au asupra lor un bilet valabil in cazul unui control, risca o amenda de 750 de coroane.

Falsificarea unui bilet de calatorie este o infractiune si se pedepseste cu amenda de 1.500 de coroane.

9. Transportul pe distante lungi

O calatorie de la o provincie la alta a Norvegiei se poate face cu trenul, autobuzele expres sau cu avionul.

Trenul: Informatii despre mersul trenurilor, rezervari sau informatii privind traficul, intarzieri, etc puteti afla de pe www.nsb.no (site bilingv: norvegiana si engleza).

Autobuzele expres: cele mai importante companii care opereaza curse de autobuz pe distante lungi sunt Norway Bussekspress and Timeekspressen.

Informatii despre tarife, bilete, curse regulate gasiti pe www.nor-way.no, www.timekspressen.no, sau www.rutebok.no (site disponibil in limbile norvegiana, germana si engleza).

Avioane: Informatii despre zboruri, tarife si rezervari gasiti pe www.norwegian.no, www.wideroe.no sau www.sas.no.

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *