Alocatii pentru copii si ajutoare sociale

familie

1. Barnetrygd – alocatia pentru copii
2. Beneficii pentru copii si alte rude apropiate care sufera de boli cronice/dizabilitati
3. Økonomisk sosialhjelp – Ajutorul social financiar
4. Sosialtjenesten NAV – Serviciul Social NAV

1. Barnetrygd – alocatia pentru copii

Alocaţia pentru copii contribuie la acoperirea parțială a costurilor legate de intretinerea copilului.

Cine poate primi alocaţie pentru copii?

Puteţi primi alocaţie pentru copil în cazul în care aveţi un copil sub 18 ani. Copilul trebuie să locuiască permanent cu unul dintre părinți.

Copilul nu trebuie sa locuiască în mod obligatoriu în Norvegia. De regulă, se consideră că acesta este locuitor al Norvegiei în cazul în care copilul rămâne mai mult de 12 luni în Norvegia.

Alocaţia pentru copil se acordă şi în cazul în care copilul este stabilit în altă ţară a Comunităţii Economice Europene dacă unul din părinţi:

 • lucrează in Norvegia, lucrează pe platformă continentală norvegiană sau pe vas norvegian;
 • beneficiază de asigurarea naţională obligatorie în Norvegia dar lucrează în altă ţară a Comunităţii Economice Europene sau primeşte pensie de la statul norvegian în baza muncii desfăşurate anterior.

Cum să aplicaţi?

Alocaţia pentru copil este distribuita in mod automat copiilor care se nasc în Norvegia.

Trebuie să depuneți o cerere de alocatie daca va aflati in urmatoarele situatii:

 • mama nu este înregistrată ca stabilită în Norvegia;
 • copilul este născut în altă țară și se mută în Norvegia ulterior;
 • copilul locuiește în altă țară iar unul dintre părinți muncește în Norvegia;
 • in calitate de unic părinte puteţi beneficia de alocaţie extinsă.

Aplicaţia se trimite biroului NAV local. Pentru detalii click aici.

Mențiune: Părinții care au copii până în 2 ani, iar aceștia nu sunt înscriși la o instituție școlară norvegiană (grădiniță, cămin), pot beneficia și de o alocație suplimentară – cash benefit. Detalii în limba engleză puteți citi pe pagina NAV (click aici).

Cititi si despre ajutoarele sociale destinate gravidelor in Ghidul noului-venit.

Formulare (atenție: aceste formulare nu sunt actualizate la zi, au rol orientativ; redactia nu isi asumă responsabilitatea pt valabilitatea lor astăzi, pentru confirmare contactati un birou NAV):

Cerere pentru alocație – Application for child benefit

Cerere pentru alocație suplimentară (copil până în 2 ani) – Claim for cash benefit for parents of young children

Cerere adițională pt alocații – Supplementary form for claims for payment of child benefit and/or cash benefit based on export rules under the EEA Agreement

Formulare care trebuie completate de către autoritățile române. Acestea sunt solicitate de către NAV instituțiilor românești (dacă biroul NAV acceptă, pentru urgentarea finalizării dosarului de alocație, puteți completa aceste formulare individual în România):

Formular E401 – Atestat privind componenta familiei

Formular E411 – Cerere de informatii privind dreptul la prestatii familiale in statul de resedinta al membrilor familiei

2. Beneficii pentru copii si alte rude apropiate care sufera de boli cronice/dizabilitati

Scopul acestei asistenţe este de a oferi beneficii sub formă de bani în vederea îngrijirii şi asigurării studiilor copiilor. In cazul muncitorilor activi, scopul acestei asistente este de a-i ajuta să îngrijească copilul în caz de boală sau dizabilităţi sau în cazul în care trebuie să îngrijească o rudă apropiată în fază terminală de boală.

Familiile care au copii grav bolnavi sau care suferă de dizabilităţi au nevoie de o serie de servicii, nu doar de beneficii concrete. NAV poate furniza în acest sens informaţii cu privire la diferite organizaţii ce pot fi de ajutor în viaţa de zi cu zi, cum ar fi spre exemplu mijloacele de ajutorare IKT sau mijloacele de ajutorare pentru copii.

Familiile care au copii cu dizabilităţi grave pot beneficia de o persoană permanentă de contact în cadrul NAV în plan local şi în cadrul centrului de asistenţă tehnică pentru persoanele cu dizabilităţi.

3. Økonomisk sosialhjelp – Ajutorul social financiar

Acest beneficiu este temporar şi are menirea de a-l determina pe cel care îl primeşte să se ajute pe sine din punct de vedere financiar. Aceasta înseamnă că înainte ca ajutorul financiar să fie acordat trebuie să fie folosite şi evaluate toate celelalte posibilităţi de a te întreţine singur. Acestea pot fi venituri salariale, drepturi de asigurat, demersuri în vederea angajării, burse de studiu, folosirea capitalului sau reducerea costurilor.

Legea cu privire la serviciul social (Sosialtjenesteloven) se aplica tuturor persoanelor care locuiesc in tara in mod legal.

Persoanele care nu se pot întreţine prin intermediul muncii sau prin intermediul altor drepturi au nevoie de asistenţă financiară. Oricine are dreptul sa depună o cerere pentru a-i fi evaluat situaţia.

Soţii au responsabilitatea de a avea grijă unul de celălalt. Soţii au responsabilitatea să folosească veniturile şi să îşi acorde îngrijire reciprocă în cadrul familiei înainte să acorde sprijin altor persoane.

4. Sosialtjenesten NAV – Serviciul Social NAV

Serviciul social NAV este prezent in toate municipiile Norvegiei. Serviciul social trebuie să ofere informaţii, sfaturi şi îndrumare pentru a rezolva sau preveni problemele sociale ale tuturor locuitorilor municipiului. Acest serviciu este gratuit.

În cazul în care serviciul social nu poate rezolva o anumită problemă acesta va oferi îndrumare către instanţa în măsură să rezolve problema. Astfel serviciul social ajută la intermedierea contactului şi la încheierea înţelegerilor cu alte instanţe. Ajutorul social financiar poate fi oferit celor care nu îşi pot asigura singuri existenţa sau în special celor care au nevoie de ajutor pentru a înfrunta sau depăşi o etapă dificilă a vieţii.

Serviciul social oferă şi alte tipuri de asistenţă:

Informaţii, sfaturi şi îndrumare cu privire la:

 • Dificultăţi ce ţin de viaţa de familie sau cuplu
 • Probleme create de dependenta de alcool
 • Probleme psihice
 • Munca. Asigurare şi educaţie
 • Sfaturi financiare
 • Şomaj temporar

Alte servicii:

 • Asistenţă pentru persoanele cu dizabilităţi
 • Servicii de asistenta la domiciliu

Toate birourile NAV pot fi contactate printr-un număr de telefon comun55 55 33 33.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>