Sanatatea si protectia familiei

medic

1. Sistemul national de asigurari sociale in Norvegia
2. Serviciile medicale
3. Taxarea pacientilor
4. Scutirea de la plata “taxelor de pacient”
5. Ingrijirea prenatala. Nasterea
6. Medicul primar
7. Serviciile medicale de urgenta
8. Spitalele
9. Medicamente/Farmacii
10. Fizioterapia
11. Serviciile stomatologice
12. Cardul european de asigurari de sanatate
13. Clauza de confidentialitate a personalului medical
14. Serviciile de consiliere familiala
15. Serviciile de asistenta pentru copii
16. Medierea
17. Adaposturile pentru femei

1. Sistemul national de asigurari sociale in Norvegia

Sistemul public de asigurari sociale in Norvegia poarta numele de Schema Nationala Norvegiana de Asigurari (Folketrygden). Pentru a beneficia de acest sistem de ajutorare, trebuie sa fii membru cotizant al acestuia. Acesta este valabil in cazul:

 • tuturor ajutoarelor acordate prin NAV;
 • serviciile de asistenta medicala (prestate de doctori, psihologi, precum si costul medicamentelor de mare importanta si cu folosire indelungata).

Daca munciti cu forme legale in Norvegia, veti deveni automat membru cotizant al sistemului national de asigurari sociale, din prima zi de lucru, chiar daca nu intentionati sa va stabiliti in aceasta tara.

Notă: pentru a beneficia de serviciile sistemului national de asigurari sociale din Norvegia trebuie sa detineti numar personal norvegian. Daca sunteti doar in vizita in Norvegia, este indicat sa aveti cu dumneavoastra cardul european de sanatate emis de autoritatile romane. Acesta poate acoperi anumite cheltuieli de sanatate si pentru copiii minori sau pt cei peste 18 ani dependenti de parinti.

2. Serviciile medicale

Primariile sunt responsabile cu oferirea de asistenta medicala cetatenilor – inclusiv imigrantilor, refugiatilor si solicitantilor de azil. Serviciile municipale includ:

 • centre publice de sanatate pentru copii si tineri;
 • asistenta oferita gravidelor + servicii de ingrijire post-natala;
 • asistenta din partea unui medic generalist;
 • servicii de intervntia in caz de accidente sau alte situatii de urgenta;
 • reabilitare;
 • servicii de ingrijire la domiciliu, de asistenta personala si ingrijiri paleative.

De asemenea, autoritatile locale trebuie sa asigure accesul tuturor rezidentilor (permanenti sau temporari) la serviciile de ingrijire dentara.

Autoritatile regionale de sanatate trebuie sa se asigure ca locuitorii au acces la serviciile de sanatate sau spitalicesti din zona respectiva.

Serviciile de sanatate municipale sunt finantate de guvernul norvegian, prin Sistemul National al Asigurarilor de Sanatate, dar si prin fonduri locale si chiar plata pacientilor.

Serviciile medicale specializate sunt finantate de guvern prin granturi acordate autoritatilor municipale, prin Sistemul National al Asigurarilor de Sanatate, precum si prin taxarea pacientilor.

Copiii sub 16 ani nu platesc taxe ca pacienti, atata vreme cat tratamentul se incadreaza in limita de finantare pentru Grupul 1 de beneficiari: consultaiile medicilor, psihologilor, investigatiile clinice si cu raze X, deplasarea pacientilor si folosirea anumitor medicamente si echipamente.

Mai multe detalii despre serviciile de sanatate, drepturile pacientilor si tratamente aflati pe www.helsenorge.no.

3. Taxarea pacientilor

Ca membru al Sistemului National al Asigurarilor de Sanatate, platiti doar o parte a serviciilor medicale de care beneficiati in spitalele publice – asa numitele “taxe de pacient”. Acestea se aplica in cazul tratamentelor medicale, cumpararea de medicamente pe baza de reteta, psihoterapie si ajutor psihologic, dar si cheltuielile de transport pentru a ajunge la consultatii sau tratamente.

Daca ati achitat o anumita suma-plafon ca taxe de pacient, atunci puteti primi un “card de exceptare”. In baza acestuia, sunteti scutit de la plata “taxei de pacient” pana la sfarsitul anului calendaristic.

Sunt doua tipuri de “carduri de exceptare”, iar sumele-plafon in baza carora aveti acces la acestea sunt stabilite in fiecare an de Parlamentul norvegian (Storting).

Cardul de exceptare pentru Grupul 1 de beneficiari acopera cheltuielile legate de consultatiile medicale, psihologice, investigatiile clinice cu raze X, transportul pacientilor si medicamentele si echipamentele de baza folosite in tratamente.

Cardul de exceptare pentru Grupul 1 de beneficiari este trimis automat la domiciliul legal in momentul in care ati atins valoarea-plafon prin plata “taxelor de pacient”.

Autoritatile va sfatuiesc sa pastrati bonurile fiscale aferente cheltuielior medicale, pentru eventualitatea unui control.

Cardul de exceptare pentru Grupul 2 de beneficiari acopera cheltuielile legate de psihoterapie, ingrijire dentara, reabilitarea in institutii autorizate, precum si deplasarile pentru tratamente in strainatate organizate de Spitalul Universitar din Oslo – Rikshospitalet HF.

Pentru a primi un card de exceptare pentru Grupul 2 de beneficiari, trebuie sa inaintati o cerere la Administratia Economica pentru Sanatate (HELFO) si sa aveti chitantele de la persoanele/institutiile care va trateaza.

Va prezentam in continuare o lista cu taxele pentru pacienți în instituțiile medicale de stat, valabile de la 1 iulie 2011.

Sunt exemplificate atat serviciile medicale de baza, cat si atat mai complexe.

Serviciu Până la ora 16:00 După ora 16:00
O vizită la un medic de familie 136 NOK 229 NOK
O vizita la un medic de familie, care este specialist în practica generală 180 NOK 269 NOK
Medicul de familie în vizită la domiciliu 180 NOK 295 NOK
Medicul de familie, care este specialist medic generalist în vizită la domiciliu 210 NOK 325 NOK
O vizită la un specialist 307 NOK
Laborator de testare 47 NOK
Vizită la departamentul de Raze X. 218 NOK
Operație Depinde de tip
Internare într-un spital Gratuit
Tratamentul pentru copiii de până la 12 ani. și femeile gravide Gratuit

După ce ați depășit pe cheltuieli medicale suma de 1.980 de coroane, vă este emis un Frikort cu ajutorul căruia nu veți mai plăti pentru anumite servicii medicale până la sfârșitul anului curent.

Un al doilea tip de card Frikort se eliberează după depășirea cheltuielilor medicale peste suma de 2.560 coroane și va acoperi un alt set de servicii medicale.

Costurile pentru majoritatea serviciilor medicale le găsiți pe pagina Helfo.

Alte informatii despre taxarea pacientilor si cardurile de exceptare gasiti la www.helfo.no sau la numarul de telefon apelabil gratuit  815.70.050.

4. Scutirea de la plata “taxelor de pacient”

Sunt prestate servicii medicale fara plata “taxelor de pacient”, in urmatoarele ocazii: controale in perioada sarcinii, examinarea si tratamentele aplicate copiilor sub 16 ani, psihoterapie pentru copiii si tinerii sub 18 ani, dar si la tratamentul bolilor infectioase care constituie un risc pentru sanatatea publica (sau investigarea medicala, daca exista suspiciuni in acest sens).

5. Ingrijirea prenatala. Nasterea

Femeile insarcinate pot face controale de rutina la centrele de sanatate publica sau la medicii primari (echivalentul medicilor de familie). La centrele publice de sanatate exista moase care fac controale prenatale. Aceste investigatii nu sunt taxate.

Din saptamana a 17-a pana in saptamana a 19-a a sarcinii, la maternitatea locala se poate face o scanare gratuita cu ultrasunete.

Nasterea are loc, de regula, intr-un spital sau o clinica de maternitate la care femeia gravida a fost luata in evidenta. Femeile nu sunt taxate de spital daca au fost internate cu probleme legate de sarcina.

De regula, femeile cu copiii sunt externate dupa 2-4 zile de la nastere.

6. Medicul primar

Fiecare locuitor al Norvegiei are dreptul de a se inregistra ca pacient al unui medic primar (GP) – echivalentul medicului de familie in Romania. Aceasta este valabil pentru toti cei care s-au inregistrat la unul dintre birourile de evidenta a populatiei de pe teritoriul norvegian.

De asemenea, cei care solicita azil si familiile lor au dreptul de a inregistra la un medic primar. Dreptul este revocat daca cererea de azil a fost respinsa de statul norvegian. Nu este obligatoriu sa fii inscris la un medic primar, dar cei care nu o fac trebuie sa-si gaseasca singuri medici specialisti care sa-i trateze, iar tarifele pe care le va plati acestora vor fi mai mari decat in mod obisnuit. Doar 0,4% din populatia Norvegiei a ales sa nu se inscrie la un medic primar.

Este posibil ca medicul la care doresti sa te inscrii in evidenta sa aiba deja prea multi pacienti inscrisi, si sa cauti alt GP la care sa te inscrii. Cei nemultumiti de medicul lor primar, se pot transfera la un altul, dar nu pot schimba mai mult de doi medici pe an.

Medicul GP este responsabil cu examinarea, diagnosticarea si tratamentul pacientilor de pe lista sa. De asemenea, GP prescrie retete de medicamente si emite scutiri si adeverinte medicale.

Tot in sarcina medicului primar sta directionarea pacientilor catre spitale sau alti medici specialisti (inclusiv psihoterapeuti).

Cei care apeleaza la un medic primar trebuie sa plateasca un tarif de consultatie, in afara de cazul in care au un card de exceptare de la plata.

Daca pacientul nu vorbeste norvegiana sau engleze, atunci are dreptul la un interpret. Pentru a beneficia de traducere, el trebuie sa-si instiinteze medicul in avans.

Munictorii imigranti care nu sunt inregistrati ca rezidenti la una dintre primariile norvegiene nu au dreptul la un medic primar. Totusi, oricine are nevoie de tratament medical de urgenta (cand viata sau sanatatea le sunt in pericol) vor beneficia de ajutor medical, indiferent de statutul lor in Norvegia.

Cei care doresc sa se  inregistreze la un medic primar sau sa aleaga un alt GP, trebuie sa sune la linia directa HELFO 810 59 500 sau sa viziteze www.helfo.no. Alte informatii utile despre medicii de familie puteti gasi pe www.fastlegen.no.

7. Serviciile medicale de urgenta

Departamentele pentru accidente si situatii de urgenta au echipaje de interventie cu medici si asistenti medicali si pot fi apelate 24 de ore din 24.

Ei acorda ajutor pacientilor a caror viata este in pericol (de exemplu pentru tratarea ranilor si a problemelor de sanatate care nu pot astepta pana sa fie preluate de un medic specialist). Pentru a nu incarca inutil serviciile de urgenta, atunci cand aveti rani usoare este bine sa incercati mai intai sa faceti o programare la medicul primar. De asemenea, pentru probleme de sanatate minore, puteti cere sfatul medicului prin telefon.

8. Spitalele

Pacientii sunt tratati in spitale dupa ce primesc trimiteri de la medicii de familie sau de la departamentul de interventii in caz de urgenta. Aveti dreptul de a alege spitalul in care doriti sa fiti tratat.  Tratamentul poate fi si in regim ambulatoriu, ceea ce inseamna ca pacientul nu este internat. Daca medicul considera ca pacientul necesita internare, atunci acesta va primi ingrijiri intr-un salon al spitalului.

Spitalizarea este gratuita pentru cei care fac parte din Schema Nationala a Asigurarilor de Sanatate. Consultatiile si tratamentul ambulator sunt insa taxabile.

9. Medicamente/Farmacii

In Norvegia, medicamentele pot fi cumparate din farmacii. Unele medicamente sunt “la liber”, dar cele mai multe se elibereaza pe baza de prescriptie (reteta) medicala. Unele medicamente pot fi cumparate si de la supermarket.

Daca aveti nevoie de medicamente pentru tratamentul bolilor cronice, costul acestora va fi subventionat, in mare parte, de guvern.

Aceasta inseamna ca veti plati o mica parte din pretul real al medicamentului, daca aveti o reteta compensata emisa de un medic.

Serviciile preventive de sanatate

Centrele publice de sanatate si scolile ofera consultatii periodice, vaccinari, precum si consiliere pentru parinti. Toti copiii si tinerii au dreptul la controale gratuite. Parintii au datoria de a se asigura ca copiii lor participa la aceste controale.

10. Fizioterapia

Fizioterapeutii trateaza pacientii care au probleme la sistemul osos si la cel muscular. Pentru a fi tratat in mod gratuit de un fizioterapeut trebuie sa va asigurati ca acesta este finantat de primarie si trebuie sa aveti o trimitere semnata de un doctor sau un chiropractor.

Unele tratamente sunt gratuite, iar altele se platesc. Copiii cu varste sub 12 ani si persoanele ranite la locul de munca sau care sufera de boli profesionale sunt scutite de taxe. Alte servicii prestate de fizioterapeuti se incadreaza la Grupa a 2-a de beneficiari.

Terapeutii manuali sunt fizioterapeuti cu studii post-universitare de terapie manuala. Pe langa tratamentele de fizioterapie pe care vi le pot administra, acestia va mai pot acorda si un concediu medical de pana la 12 saptamani.

11. Serviciile stomatologice

In Norvegia, minorii au dreptul la ingrijire stomatologica gratuita in sistemul public. Tinerii cu varste intre 19 si 20 de ani beneficiaza de o subventie a tratamentelor de 75%. Persoanele cu probleme mentale, persoanele care primesc ingrijire intr-un azil precum si cei care au fost ingrijiti la domiciliu pentru o perioada mai mare de 3 luni au de asemenea dreptul la ingrijire dentara gratuita.

Adultii de peste 20 de ani trebuie sa-si plateasca tratamentele stomatologice. Exista si exceptii: cei care au anumite boli sau probleme medicale prevazute in Actul National al Asigurarilor beneficiaza de facilitati la ingrijirea dentara.

In brosura ‘Folketrygdens stønad til dekning av utgifter til tannbehandling’ (Facilitatile acordate persoanelor asigurate in cazul tratamentelor dentare – disponibila doar in editia norvegiana ) gasiti informatii despre ce cheltuieli acopera Schema Nationala de Asigurari pentru diferite tratamente stomatologice.

12. Cardul european de asigurari de sanatate

Un card european de asigurari de sanatate da dreptul posesorului sa beneficieze de servicii medicale atunci cand se afla temporar pe teritoriul unui stat european diferit de tara de origine. Pe de alta parte, posesorul unui astfel de card este taxat pentru serviciile medicale care nu sunt acoperite de Schema Nationala a Asigurarilor de Sanatate.

Un astfel de card nu este pentru cei care vor sa mearga intr-un stat european doar pentru a primi ingrijiri medicale. Pentru a primi un card european, persoana trebuie sa faca parte dintr-o schema a asigurarilor de sanatate a unui stat membru UE sau din Elvetia/Norvegia/Luxemburg.

Cardul european acopera si membrii de familie (sotia si copiii sub 18 ani, precum si copiii dependenti mai mari de 18 ani) – indiferent daca acestia sunt sau nu cetateni europeni sau beneficiari ai vreunei scheme de asigurari de sanatate.

Cardul european de asigurari de sanatate este din plastic si seamana cu unul bancar. Valabilitatea lui este de 3 ani.

Puteti sa comandati un card european de asigurari prin urmatoarele metode:

 • de pe site-ul www.helfo.no;
 • prin SMS, cu textul KORT (spatiu) urmate de numarul dvs. de identitate (11 cifre), trimis la numarul 26626;
 • sunat la centru de servicii HELFO la tel. 815.70.030  sau (+47) 33.51.22.80.

13. Clauza de confidentialitate a personalului medical

Medicii sunt datori sa respecte clauza de confidentialitate. Asta inseamna ca nu pot dezvalui informatii despre starea de sanatate sau alte informatii personale care privesc pacientii lor. O exceptie se face in cazul parintilor, care pot afla informatii despre starea copiilor, daca acestia au mai putin de 16 ani.

Pe de alta parte, un pacient isi poate da acordul ca unele detalii referitoare sa starea lui sa fie comunicate si altor persoane. La fel, si parintii pot permite acelasi lucru in cazul copiilor sub 16 ani. Pentru persoanele de peste 16 ani aflate in stare de inconstienta, rudele de gradul 1 isi pot da acceptul ca unele informati sa fie comunicate si altora.

Medicii pot impartasi informatii vitale despre starea pacientilor altor medici, daca este in interesul recuperarii pacientului.

Indiferent de clauza de confidentialitate, medicii au datoria de a informa Protectia Copilului daca exista banuiala ca pacientii minori au fost supusi unor abuzuri sau sunt victime ale neglijentei parintilor.

De asemenea, medicii pot instiinta politia sau pompierii daca sunt in posesia unor informatii care pot preintampina agresarea unor persoane sau distrugerea unor bunuri.

14. Serviciile de consiliere familiala

Scopul serviciilor de consiliere familiala este sa-i ajute pe cei care vor sa discute despre probleme greu de rezolvat sau despre conficte in familie.

Cei mai multi apeleaza la aceste servicii pentru a gasi rezolvari la probleme din viata de zi cu zi. Puteti lua legatura cu aceste birouri de consiliere familiala in mod direct (fara trimitere de la medic sau de la alta autoritate). Consilierea este gratuita, iar aceste centre de consiliere pot asigura si translatori, in caz de nevoie.

Serviciile de consiliere ofera sfaturi pentru orice situatie de viata. De axemplu, sunt ajutate cuplurile care intampina dificultati in relatia lor (sau vor s-o imbunatateasca), cazurile de conflicte intre parinti si copii, conflicte inter-culturale, casatorii fortate (aranjate intre parinti, fara consimtamantul mirilor), in cazurile in care exista riscul de mutilari genitale (sau acestea au avut deja loc), cazuri de violenta intre membrii familiei, etc.

La centrele de consiliere familiala se organizeaza periodic si cursuri de consolidare a relatiilor, cursuri pentru parinti care-si doresc copii sau au pentru prima data copii, precum si cursuri pentru parintii care au copii cu dizabilitati.

In fiecare district din Norvegia exista cel putin un centru de consiliere familiala. Acestea se afla grupa asub administrarea Directoratului Norvegian pentru Copii, Tineri si Familie. Puteti gasi relatii despre centrul care sunteti afiliat pe www.bufetat.no.

15. Serviciile de asistenta pentru copii

Sarcina acestor servicii de asistenta este sa-i ajute pe parinti sa le ofere cea mai buna crestere copiilor lor. Servicii de asistenta pentru copii ajuta familiile in mai multe feluri.

De exemplu, ii sfatuiesc pe parinti cum sa-i ingrijeasca mai bine pe copii, aranjeaza vizite de consiliere la domiciliu si alte tipuri de ajutor, in functie de situatie.

Serviciile de asistenta pentru copii ajuta peste 40.000 de familii din Norvegia, in ficeare an.

O alta sarcina a acestor servicii este sa-i ajute pe copiii aflati in situatii dificile. Legea norvegiana stipuleaza ca aceste servicii pot interveni daca suspecteaza ca intr-o familie exista copii aflati in suferinta. In unele cazuri, daca sanatatea copilului este amenintata, sau daca acesta se afla in pericol, serviciile de asistenta pot lua copilul de sub tutela parintilor si-l pot incredinta unei alte familii sau unei institutii de crestere a copilului.

Daca parintii se opun acestor actiuni si le considera abuzive, acestia au dreptul la asistenta legala. Ei trebuie sa se adreseze Consiliului Districtual de Asistenta Sociala, care va decide cine se va ocupa in continuare de copii.

Serviciile de asistenta pentru copii sunt prezente in toate primariile norvegiene. Alte informatii despre aceste servicii puteti gasi pe site-ul primariei de care apartineti sau pe portalul www.bufetat.no.

16. Medierea

O alta functie a birourilor de consiliere familiala este sa ofere mediere in cazul despartirilor. Toate cuplurile care au copii sub 16 ani trebuie sa apeleze la mediere in momentul in care decid sa se desparta. Chiar si parintii care coabiteaza fara sa fie casatoriti (concubini) trebuie sa apeleze la mediator.

Scopul medierii este sa ajute parintii sa cada de acord asupa modului in care isi impart responsabilitatile legate de cresterea copiilor, sa stabileasca unde vor locui copiii si cat timp vor petrece acestia cu parintii cu care nu locuiesc.

17. Adaposturile pentru femei

Femeile care sunt victime ale agresivitatii sotilor sau concubinilor, precum si persoanele care cunosc astfel de cazuri, se pot adresa adaposturilor pentru femei.

Acestea ofera consiliere si sprijin victimelor violentei, abuzurilor, amenintarilor, casatoriilor fortate sau femeilor traficate.

Atat femeile, cat si copiii lor, pot locui in aceste adaposturi. Astfel de centre exista in fiecare district al Norvegiei si au orare de functionare non-stop. Cei care contacteaza aceste centre beneficiaza de anonimitate deplina. Majoritatea centrelor au si servicii de traducere.

O lista de adaposturi cu numere de telefon puteti gasi pe www.krisesenter.com si pe www.krisesenterforbund.no. Alte informatii despre adaposturile pentru femei gasiti pe www.bufdir.no. La aceasta adresa mai gasiti brosuri despre adaposturi, disponibile in mai multe limbi.

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

One Response to Sanatatea si protectia familiei

 1. sjefkonge spune:

  “…atat femeile cat si copiii acestora…” …dar si barbatii au aceleasi drepturi de a apela la serviciile centrelor de adapostire “krisesenter”:-) (ati uitat sa precizati)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *