1. Informatii generale
2. Organizarea Norvegiei
3. Istoria Norvegiei
4. Cultura muncii
5. Comunitatile religioase
6. Legi si tribunale
7. Ajutorul legal din oficiu
Denumirea oficiala: Regatul Norvegiei
Capitala: Oslo
Populatie: 5.038.100 locuitori
Suprafata: 385.199 kmp
Ziua Nationala: 17 Mai (Ziua Constitutiei)
Moneda oficiala: Coroana norvegiana (krone=NOK)
1 krone = 100 øre
Tara este o monarhie constitutionala si o democratie parlamentara. Parlamentul norvegian se numeste Stortig si are 169 de membri. Regele Norvegiei, din 1991 si pana in prezent, este Harald al V-lea.
Norvegia nu este membru al Uniunii Europene, desi face parte din Zona Eaconomica Europeana (EEA).
Alegerile
Norvegia are 2 tipuri de alegeri:
- Alegeri generale: se tin o data la patru ani. Oricine are cetatenie norvegiana si are peste 18 ani poate participa la vot.
- Alegeri locale (municipale si districtuale/echivalente cu cele pentru consiliile judetene in Romania) se tin tot o data la patru ani.
Alegerile locale si cele generale se tin decalate la doi ani unele de celelalte.
Pot vota si cetatenii altor state daca au fost inregistrati la Evidenta Populatiei cu cel putin trei ani inainte de data alegerilor.
Majoritatea locuitorilor Norvegia sunt crestini protestanti (seful bisericii oficiale norvegiene este regele, la fel ca in Anglia) – 86 %, alte grupuri religioase crestine – 7,5 %, musulmani – 4 %, alte grupuri religioase – 2 %.
Norvegia este un stat unitar alcatuit din 19 districte si doua zone cu statut special – insulele Svalbard si Jan Mayen. Districtele sunt impartite in 430 de municipalitati. Cea mai mare municipalitate este capitala Oslo.
Limbile oficiale sunt norvegiana (in cele doua variante: bokmal si nynorsk), precum si limba populatiei sami – care se bucura de egalitate cu norvegiana in districtele Troms si Finnmark.
In Norvegia, dialectele locale sunt mult mai tolerate decat in alte tari. Nu exista o limba vorbita oficiala, iar norvegienii nu se sfiiesc sa vorbeasca in dialectul matern atat la ei acasa, cat si in public. Este un lucru obisnuit sa auzi norvegienii vorbind in dialectul matern la radio, la TV si in viata publica.
Dialectele difera unul fata de celalalt ca pronuntie, gramatica si vocabular, dar doi norvegieni care vorbesc dialecte diferite se inteleg unul pe celalalt.
Clima
Clima Norvegiei este influentata de apropierea marii, ceea ce face iernile mai blande si verile mai racoroase. In zonele din interiorul tarii, clima este continentala, ceea ce inseamna ca verile sunt mai fierbinti, iar iernile mai reci.
In nordul Norvegiei, in apropierea Cercului Polar, se manifesta doua fenomene naturale: aurorele boreale si “noptile albe” – cu soare pe cer, din timpul verii.
Preturile
Norvegia are printre cele mai ridicate preturi la bunuri si servicii din Europa. In 2011, preturile la mancare erau cu 51% mai ridicate decat media Uniunii Europene.
Cea mai mare parte a Scandinaviei a fost acoperita cu gheturi de cel putin trei ori, iar ultima glaciatiune a luat sfarsit in urma cu 14.000 de ani. Cele mai vechi asezari omenesti descoperite de arheologi dateaza din mileniul X i. Chr.
Epoca vikinga (793-1066 d. Chr)
Pentru mai bine de trei secole, vechii locuitori ai Scandinaviei – vikingii – au explorat si au invadat tarile vecine. Incetul cu incetul, vikingii s-au impartit in grupuri distincte, care au capatat mai tarziu identitate nationala: suedezi, danezi, norvegieni.
Vikingii erau condusi de mai multi sefi razboinici, care isi guvernau fiecare teritoriul, pana cand Harald Hårfagre a unificat Norvegia si a devenit rege in jurul anului 885.
Uniunea cu Danemarca
Norvegia s-a unificat cu Danemarca in secolul 14, ca urmare a unei casatorii aranjate de cele doua familii regale. Regatul s-a numit “Danemarca-Norvegia” si a avut capitala la Copenhaga. Limba oficiala era daneza, iar intre cele doua tari s-a produs si o apropiere culturala, in epoca uniunii.
Uniunea cu Suedia
Anul 1814 are o semnificatie deosebita pentru norvegieni. Ca urmare a deciziei luate de aliatii invingatori in urma Razboaielor Napoleoniene, Norvegia a fost cedata Suediei. Tara a primit o noua constitutie, iar regele suedez Karl Johan s-a stabilit in Norvegia. Uniunea cu Suedia a durat mai putin de 100 de ani si a luat sfarsit in 1905, ca urmare a unui referendum popular. Uniunea celor doua tari a fost mai curand una “tehnica” si nu a avut loc o integrare culturala de genul celei din timpul uniunii cu Danemarca.
Independenta Norvegiei
Norvegia s-a declarat neutra atat in Primul, cat si in Al Doilea Razboi Mondial. Cu toate acestea, tara a fost invadata si ocupata de germani pe 9 aprilie 1940. Cu ajutorul fortelor aliate, si dupa o rezistenta inversunata impotriva ocupatiei germane, Norvegia a fost eliberata in mai 1945. Norvegia a acceptat Planul Marshall de ajutorare din partea Statelor Unite si si-a reconstruit economia in doar cativa ani.
Dupa razboi, Norvegia a devenit membra NATO, dar si-a pastrat dorinta de a ramane independenta, ceea ce explica relatia sa complexa cu Uniunea Europeana (din care nu face parte) si cu celelalte tari europene. Invitati sa devina membri UE in 1972 si 1994, norvegienii au respins de fiecare data aceasta propunere.
Norvegia moderna
De la descoperirea petrolului pe platforma continentala a Norvegiei, in 1969, standardul de viata a cetatenilor a crescut considerabil, iar valoarea “Fondului Olje” a ajuns la 350.000 coroane/cap de locuitor.
Industrial petrolului continua sa fie esentiala pentru norvegieni, iar cunostintele din domeniu acumulate in aceasta perioada au devenit de asemenea o importanta resursa exportata in lume.
Organizarea muncii la norvegieni este caracterizata printr-o schema “aplatizata”, cu sefi putini si muncitori care au putere de decizie. Un strain poate avea reale dificultati in a-I distinge pe sefi de restul muncitorilor. Deciziile se iau adesea prin consens. Muncitorii hotarasc singuri cum isi duc la indeplinire sarcinile. In general exista multa incredere reciproca intre membrii unei echipe si toata lumea isi da interesul pentru a indeplini obiectivele comune.
Indiferent de genul de munca pe care o presteaza, oamenii aleg sa se imbrace informal. In putine domenii norvegienii lucreaza “la patru ace”.
In munca lor, norvegienii sunt motivati de dorinta de perfectionare, de mediul in care lucreaza si de prietenia cu colegii lor, si mai putin de bani sau de alte castiguri.
In general, oamenii sunt dedicati meseriei lor si putini cauta sa-si construiasca o faima personala sau sa faca avere. Exista, ce-I drept, si sectoare in care se pune accentul pe realizarile in plan personal, cum ar fi vanzarile sau serviciile financiare.
Pentru norvegieni mai este important echilibrul dintre viata profesionala si cea personala. La ei exista o conceptie bine inradacinata, anume ca omul munceste ca sa traiasca, si nu invers. Stilul de viata norvegian pune accent pe valorile familiei, pe sporturi si activitatile in natura.
Norvegienii se simt foarte apropiati de natura si foarte multe familii au amenajate cabanute “hytter” in munti sau in zonele de coasta. Asa ca sa nu fiti surprinsi daca in zilele de vineri veti vedea ca unii colegi pleaca mai devreme pentru a merge la “hytter”-ele lor.
Copiii sunt foarte pretuiti in societatea norvegiana, iar acest fapt le influenteaza si cultura muncii. Sunt priviti cu ingaduinta cei care se invoiesc de la serviciu pentru a-si lua copiii de la gradinita.
Cei mai multi norvegieni sunt membri ai unor comunitati religioase. Unii se implica activ, alaturi de copiii lor, la diverse activitati si intalniri religioase. Altii iau parte doar formal la ceremonii precum botezul, casatorii sau inmormantari.
In Norvegia este normal sa discuti, pro sau contra religiilor sau credintelor, in public. In Norvegia exista reprezentanti ai celor mai importante culte religioase. Puteti afla mai multe despre comunitatile spirituale pe www.trooglivssyn.no – site-ul Consiliului pentru Religie si Stil de Viata.
Site-urile principalelor comunitati religioase:
www.norgeskristnerad.no: Consiliul Crestin din Norvegia
www.kirken.no: Biserica Norvegiana
www.irm.no: Consiliul Islamic din Norvegia
www.buddhistforbundet.no: Federatia Budista din Norvegia
www.dmt.oslo.no: Comunitatea Mozaica
Puterea judecatoreasca in Norvegia este exercitata prin tribunale. Acestea au si o functie de control asupra celorlalte puteri din stat (Guvern si Parlamant) intrucat pot stabili daca deciziile acestora incalca sau nu cadrul legal stabilit prin Constitutie.
In Norvegia, prima instanta este tribunalul districtual – ‘tingrett’. Acesta se ocupa de cazurile civile si penale care nu sunt judecate de Consiliul de Conciliere.
Deciziile tribunalelor districtuale pot fi contestate la instanta superioara, Curtea de Apel – ‘lagmannsrett’.
Curtea Suprema de Justitie – ‘Høyesterett’ este cea mai inalta instanta din Norvegia. Deciziile celorlalte tribunale pot fi contestate la Curtea Suprema.
Insa nu oricine poate avea acces la Curtea Suprema. Inainte ca un caz sa ajunga in fata acestei instante, trebuie ca acesta sa primeasca aprobarea Comitetului de Selectie a Apelurilor. Deciziile Curtii Supreme sunt finale si nu mai pot fi atacate.
Puteti beneficia de serviciile unui avocat daca sunteti asigurat sau daca sunteti membru de sindicat sau in alte organizatii/asociatii profesionale.
Daca nu va puteti permite un avocat, puteti primi unul din oficiu. De la caz la caz, guvernul va suporta, partal sau integral, costul asistentei legale. Scopul este ca oricine sa poata avea acces la un avocat pentru a avea parte de un proces corect.
Nu oricine poate primi un avocat din oficiu. Exista o limita maxima a veniturilor anuale, fixata la 246.000 de coroane pentru persoanele necasatorite, respectiv 369.000 coroane pentru cupluri/persoane care locuiesc impreuna.
Alte informatii despre ajutorul legal din oficiu se pot obtine la www.fri-rettshjelp.no.
Daniela Andone says
Un volum mare de informatii „dintr-o suflare”! Bravo!
Romeo says
Ați omis din prezentarea dvs care este procedura pt alegerea medicului de familie
JurnaldeNord says
Buna ziua!
Procedura la care faceti referire este descrisa in acest capitol: http://www.jurnaldenord.info/ghidul-noului-venit/sanatatea-si-protectia-familiei/#6.
Numai bine!
Echipa Jurnal de Nord
dobos ciprian says
Care este procentul barbatilor impotenti? Si de la cati ani incepe acest fenomen
dobos ciprian says
Cati impotenti sunt in norvegia si din ce varsta ii lasa treaba
Calin says
Buna Ziua,
Am o rugaminte, imi poate spune cineva care este suma maxima de bani cash pe care o poti avea la tine (legal; permisa de autoritatile norvegiene) in momentul in care parasesti tara cu avionul. Multunesc!
JurnaldeNord says
25 000 de coroane. ”You must declare currency with a value of more than NOK 25,000.
If you are bringing currency with a value corresponding to more than NOK 25,000 to or from Norway, you must notify Norwegian Customs. If you fail to notify, you will be fined 20 per cent of the entire amount or reported to the police.” (Vama norvegiană)
ghita says
25.ooo de kr nok
petru says
Am auzit ca avem dreptul la avocat gratuit,este adevarat?As vrea sa stiu ce drepturi am .
Novak Arpi says
Sunt foarte dezamagit de aceasta tara. Aveti mila de aceasta familie care e acuzata de crestinism radical si semnati aceasta petitie. Nu stiu ce legislatie au norvegienii dar am ramas bulversat sa aflu ca le au luat copiii unei familii bune cu 5 copiii fara sa i anunte. S a trezit directoarea unei scoli unde merg doua fetite al familiei sa i denunte. Am mai gasit si alte cazuri in care copiii pur si simplu sunt furati de stat. Nu stiu cat de adevarat e, dar pt o tara in care majoritatea sunt protestanti si poti fi acuzat de crestinism radical, dar homosexualii au drept legal in timp ce copiii n au drept la familie, este foarte ciudat. Am auzit alte voci ca ei pun mare accent pe protectia copilului. Sincer nu mai stiu ce sa cred. Ot orice iti iau copilul???? Vreau doar sa stiu ca aceasta familie distrusa isi primeste copiii inapoi http://www.ipetitions.com/petition/christian-family-persecuted?utm_medium=email&utm_source=system&utm_campaign=Send%2Bto%2BFriend
Dan says
Acolo teoria este una, practica alta ! Copii sunt rapiti de langa parintii lor sub cele mai absurde pretexte ! Parintii nu au cum sa lupte contra acestui abuz ! Apoi copii sunt plasati la alti cetateni care profita de pe urma copiilor ! Iau sume mari de bani de la stat,pe motiv ca-i cresc, dar de multe ori acesti ,,parinti,, adoptivi sunt fie homosexuali, fie proxeneti, fie traficanti de organe ! De cele mai multe ori, parinti nu-si mai vad niciodata copii ! Institutia care rapeste copii nu pote fi controlata de nimeni,face ce vrea !
Ercuta Ion says
Norvegia este o tara de tot rahatul. Nu exista alta tara care sa nu respecte familia. Niste secaturi. Pentru mine Norvegia este cel mai mare dusman al bunului simt. Pana si triburile din jungla respecta familia. Cred ca pe copiii luati de la familia Bodnariu ii vor folosi ca rezerva de organe pentru bogatasii lumii. Ce face ambasadorul Romaniei din Norvegia? Doarme sau este nesimtit?
Ercuta Ion says
Poate va mira faptul ca autoritatile romanesti nu intervin…Cum sa intervina? cand Iohannis are aceeasi religie cu norvegienii iar guvernantii sunt slugile Bruxellului…care nu tine cu romanii. Trebuie facuta curatenie in tara…Ce ar face ungurii in Norvegia? ar face ce fac la noi?
ems says
Aveti mare grija daca mergeti cu copiii in Norvegia, riscati sa ramaneti fara ei, fiecare familie de imigranti este urmarita sa vada daca isi cresc copiii altfel decat in felul lor. Este o politica nationala de a privi orice familie straina ca suspecti.
Ii says
Ce iti face daca te prinde la furat dintrun magazin pentru prima data
xxx says
Te trage în teapa si te trimite pachet in Romania, cu stampila hot ordinar si tigan.
MARIUS-PÂRVU says
Buna ziua as vrea sa stiu daca plec cu avionul către NORVEGIA …cati bani avem voie să avem la noi???
Si enumerați va rog care sunt produsele , obiectele care putem să le avem asupra noastră în bagaje si care NU ????!!! CE MEDICAMENTE NI SE PERMITE SA PLECAM SPRE NORVEGIA????
In ceea ce ma priveste INFORMAȚIILE despre această țară NORVEGIA…am stat si am analizat, am citit, părerile OAMENILOR sunt 50- 50 ….dar concluzia si parerea mea este faptul ca mi-aș dori sa fiu alaturi de această țară NORVEGIA si sa muncesc cu drag ptr….ca in ROMÂNIA ….SPERANȚA ( a murit )