Deducerile fiscale. Tax-return. Selvangivelse

1. Ce sunt deducerile fiscale?
2. Deducerea standard pentru muncitorii straini
3. Deducerile nominale pentru muncitorii straini
4. Deduceri suplimentare
5. Deducerile pentru “navetisti”
6. Linkuri utile și recomandări

1. Ce sunt deducerile fiscale?

În fiecare an, în Norvegia, până pe 30 aprilie trebuie completate declaratiile fiscale pentru anul anterior. Este important sa stiti cum se calculeaza deducerile, pentru ca pot rezulta economii importante pentru dumneavoastra. Ca orice alta tara, si statul norvegian impoziteaza castigurile banesti. Din veniturile brute, se scad deducerile (sumele de bani care nu sunt impozitate), iar la ceea ce ramane se aplica impozitele. Evident, este in avantajul fiecarui contribuabil sa aiba sume cat mai mari deduse de la impozitare.

Daca statul v-a luat mai mult impozit in anul anterior, decat ar trebui sa platiti dupa noile calcule, in urma completarii formularului cu deduceri, primiti diferenta inapoi; daca nu vi s-a luat suficient impozit, va trebui sa achitati diferența (rest skatt).

Dacă nu aveți nimic de declarat / dedus și, după ce le-ați verificat, sunteți de acord cu calculele făcute de oficiul fiscal, care apar pe declarația fiscală primită de la Skattetaten (numită ”selvangivelse”), atunci nu e necesar să completați / depuneți declarațiile fiscale.

Taxe_de_primit

Bani de primit înapoi din taxe

Daca pe a doua foaie, la finalul tabelului ”selvangivelse”, aveti  propozitia “a betale” înseamnă că trebuie să mai dati fiscului suma ce apare in dreptul acestei  formulari, iar daca apare propozitia “forelopig beregnet skatt til gode”  inseamnă că aveti de primit suma ce apare in dreptul acestei formulari.

Taxe_de_returnat

Bani de plătit către oficiul de taxe

Formularele pentru deduceri (selvangivelse) – se primesc la adresa declarata in Registrul Populatiei (Folkeregister) sau pot fi obtinute de pe internet la www.altinn.no. Pentru cei nou-veniti in Norvegia (care nu au numar personal permanent, deci nu sunt trecuti in Folkeregister) formularul va fi trimis la adresa din țara natală (pentru acestia este mai indicat sa foloseasca varianta electronică).

Formularele se verifică de către fiecare (sumele ce apar acolo sa fie corecte, conform cu situatia dvs) și dacă aveti deduceri de completat, le depuneti la biroul de taxe sau electronic pe net (la www.altinn.no), până la data de 30 aprilie. Daca nu aveti nimic de obiectat la calculele functionarilor norvegieni si nu depuneti  formularele pentru deduceri in termenul legal, atunci vor rămâne valabile calculele inițiale făcute de serviciul de taxe (skattetaten).

Cititi aici un Model de calcul al taxelor in Norvegia. (PDF, Engleza)

2. Deducerea standard pentru muncitorii straini

Este optiunea cea mai simpla de calculare a deducerilor fiscale. Atentie insa: daca alegeti aceasta varianta, nu mai puteti beneficia de alte tipuri de deduceri la care ati avea dreptul!

Taxe_deduceri_standard

Model ”standard deduction” 10% pentru nou-veniți în Norvegia

Deducerea standard este in valoare de 10% din venitul brut anual si nu poate depasi 40.000 de coroane. Venitul brut inseamna salariul, la care se adauga si alte castiguri impozitabile.

Nou-venitii au dreptul sa opteze pentru deducerea standard  in primii doi ani de munca. La completarea declaratiilor anuale din aprilie, scrieti la sectiunea 3.3.7 “alte deduceri”).

Cei care au inceput munca dupa 1 iulie în primul an în Norvegia și au fost înregistrați inițial cu număr personal provizoriu (D-number), au dreptul si la al treilea an de deduceri standard. Cei care muncesc temporar (sezonier, mai putin de 6 luni pe an) si au doar numar personal provizoriu (D) pot opta pentru deducerea standard pentru  o perioada mai lunga de 2 ani.

Atentie: Daca unul dintre soți optează pentru deducerea standard, atunci in mod obligatoriu – ori alegeti amandoi aceasta varianta, ori niciunul dintre dvs! Dacă aplicați pentru deducerea standard 10% pentru muncitorii străini, nu mai aveți dreptul să aplicați pentru alt fel de deduceri.

Pe langa deducerea standard, mai beneficiati de:

 • deducerea minima – calculata in functie de salariu brut;
 • alocatia personala neimpozabila.

Nota: Aceste doua facilitati vin pre-calculate de la Fisc si nu trebuie sa le documentati dvs.

Mai puteti deduce cheltuielile pentru contributiile la o schema de pensii publica sau privata din Norvegia, precum si cotizatiile pe care le platiti ca membru de sindicat.

Pentru cei care sunt membri de sindicat, exista deducerea de maxim 3.850 NOK din banii plătiți sindicatului în anul 2013. Aceasta trebuie să apară automat pe formularul de tax return. De asemenea si deducerea pentru cheltuielile cu grădinita copilului trebuie sa apara automat pe formular. Verificați, iar dacă nu apar, sesizați biroul de taxe. Deducerea pentru plata grădiniței este de maxim 25.000 NOK pentru un copil si 15.000 NOK pentru al doilea copil și următorii.

Daca locuiti in alta tara si aveti raspundere fiscala limitata fata de Norvegia, atunci vi se poate acorda o deducere suplimentara, daca cel putin 90% din veniturile impozabile sunt realizate in Norvegia.

Daca locuiti in Norvegia pe toata durata anului fiscal, aveti dreptul la intreaga deducere minima, plus alocatia personala (12/12). Daca locuiti in Norvegia doar sezonier, atunci aceste facilitati se raporteaza la perioada petrecuta in aceasta tara (ex. 4/12, pentru o sedere de 4 luni).

Raspunderea fiscala limitata

Daca locuiti in Norvegia pana la 183 de zile pe o perioada de 12 luni sau 270 de zile pe o perioada de 36 de luni, atunci aveti raspundere fiscala limitata si puteti opta pentru deducerea standard.

Iata cateva exemple de deduceri pe care le pierdeti daca optati pentru deducerea standard:

 • cheltuielile de deplasare de la locuinta dvs. din Norvegia pana la locul de munca;
 • dobanda platita la credite;
 • costurile legate de deplasarea in Romania (sau in tara de provenienta).

Raspunderea fiscala deplina

Daca locuiti in Norvegia timp de mai mult de 183 de zile intr-o perioada de 12 luni sau mai mult de 270 de zile intr-o perioada de 36 de luni, atunci sunteti taxabil ca orice cetatean norvegian.

Si in acest caz, trebuie sa alegeti intre deducerea standard si deducerile nominale.

Iata cateva exemple de deduceri de care nu mai puteti beneficia, daca optati pentru cea standard:

 • cheltuielile de deplasare de la locuinta dvs. din Norvegia pana la locul de munca;
 • dobanda platita la credite
 • cheltuielile pentru ingrijirea copiilor
 • platile in contul pensiilor private
 • donatiile catre anumite organizatii
 • cheltuielile legate de ingrijiri medicale pentru anumite boli
 • platile facute prin schema de economii pentru locuinte destinate tinerilor (BSU)
 • costurile legate de deplasarea in Romania (sau in tara de provenienta).

3. Deducerile nominale pentru muncitorii straini

Clasa de impozitare: se afla mentionata in partea de sus a primii pagini din formularul fiscal. Pe baza clasei de impozitare se calculeaza alocatia de baza deductibila (numita si alocatia personala). Cei mai multi contribuabili se gasesc in clasa 1. Daca intretineti o sotie/sot in tara natala, puteti solicita incadrarea in clasa 2, caz in care trebuie sa aduceti certificatul de casatorie si adeverinta de venituri pentru partener. Alocatia personala pentru clasa a 2-a este dubla fata de cea din clasa 1.

Clasele de impozitare în Norvegia sunt: clasa o (zero), clasa 1/1E și clasa 2/2F.

Clasa 1: Singur/necăsătorit, făra copii; Clasa 1E: Cuplu căsătorit cu sau făra copii, ambii cu venit;
Clasa 2: Părinte singur întreținător sau cuplu căsătorit cand unul dintre soți nu are venit; Clasa 2F: Cuplu căsătorit cu sau făra copii cand unul dintre soți are un venit sub o limita stabilita anual de stat (43 664 NOK pt anul 2014).

Venitul  impozabil (sectiunea 2.1.1)

Aceasta sectiune este completata de Fisc, in baza informatiilor furnizate de angajatorul din Norvegia.

In mod normal, toate benficiile financiare primite de la angajator sunt taxate, inclusiv costurile private suportate de catre angajator (de exemplu daca acesta va pune la dispozitie masina de serviciu, apartament de serviciu sau alte cheltuieli de acomodare). Exista tarife standard pentru a evalua aceste tipuri de cheltuieli.

Tipuri de deduceri

Sectiunea 3.2.1 – Deducerea minima

Toata lumea are dreptul la aceasta deducere, care se calculeaza automat, prin raportare la venituri. Pentru anul 2013, de exemplu, dedeucerea minima a fost de 31.800 de coroane, sau 40% din veniturile impozabile, dar nu mai mult de 81.300 de coroane. Deducerea se raporteaza la numarul de luni petrecute in Norvegia in timpul anului fiscal, dar nu poate fi mai mica de 4.000 de coroane. Este deja precalculată, o găsiți pe prima pagină a formularului dumneavoastră ”selvangivelse”.

Taxe_deduceri_transport

Model deduceri transport

Sectiunea 3.2.7 – Deducerea pentru cheltuielile de transport si cazare, pentru deplasari in interes de serviciu. La fel, se pot deduce si unele cheltuieli legate de deplasarile in tara natala.

Citeste mai multe amanunte in aceasta brosura (PDF, Engleza).

Sectiunea 3.2.8 – Deducerea pentru calatoria de la/spre locul de munca. Tariful standard este de 1,5 coroane/kilometru la nivelul anului 2013. La un numar cumulat de kilometri de peste 50.000, deducerea scade la 0,7 coroane/kilometru. Deducerea se aplica doar pentru suma care depaseste 13.950 de coroane.

Sectiunea 3.2.9 – Deducerea pentru cheltuielile de calatorie in tara de origine. Se aplica aceleasi reguli ca la deducerea pentru calatoria de la/spre locul de munca.

Sectiunea 3.3.7 – Alte deduceri: se completeaza daca doriti deducerea standard pentru muncitorii straini.

Sectiunea 5 – Informatii suplimentare: puteti introduce orice informatii considerati ca fiind relevante pentru calcularea taxelor si impozitelor.

4. Deduceri suplimentare

Daca aveti domiciliul intr-un stat din Uniunea Europeana si aveti raspundere fiscala limitata in Norvegia, atunci aveti dreptul  la unele deduceri suplimentare.

Trebuie sa aduceti adeverinte care sa ateste venitul dvs si al sotului/sotiei in afara Norvegiei, care sa ateste ca realizati cel putin 90% din veniturile familiei in Norvegia, caz in care nu se mai aplica prevederea potrivit careia deducerea se aplica doar pentru perioada de timp petrecuta in Norvegia. Practic, se considera ca ati petrecut intregul an in Norvegia.

Deducerea pentru dobanzile platite la credite

Daca aveti raspundere fiscala limitata in Norvegia, puteti beneficia de aceasta deducere. 28% din dobanda platita bancilor se deduce din impozit. Trebuie depusă documentația cu împrumutul.

Alte deduceri

Mai există deduceri pentru cei care lucrează ”in deplasare”, sau pentru cei care sunt trimiși in ”delegații” de către companie, cei care îsi schimbă locul de muncă periodic, locuiesc in spații comune sau improvizate (gen ruotă sau cabină de camion) si nu au bucătărie sau posibilitatea să își pregătească mâncare. În functie de situatia fiecăruia, se acordă deducere pentru fiecare zi muncită in deplasare sau in conditiile enumerate mai sus.

Dacă sunteți într-o situatie de acest gen, expuneti lucrătorului de la Skatt exact situatia dvs., pentru a vă indica suma ce trebuie să o scrieți (pe zi) în formular.

5. Deducerile pentru “navetisti” – commuter (en.); pendler (no.) (= muncitor în Norvegia dar cu interesele vitale în România – casă, soție, copii)

Daca, prin natura muncii, trebuie sa stati in Norvegia, departe de domiciliul dvs. stabil (ex. Romania), atunci intrati in categoria asa-numita a “navetistilor”. In acest caz, daca nu ati optat pentru deducerea standard, puteti cere o deducere de la impozite a cheltuielilor facute pentru vizita in tara natala.

Daca in tara natala locuiti intreuna cu sotia/copiii, atunci sunteti “navetist familist” (trebuie sa dovediti cu certificate existenta familiei, precum si faptul ca aveti o locuinta comuna).

Sunt necesare urmatoarele documente: – copie certificat casatorie; – copie certificate de nastere copii; – adeverinta de venit a sotului (sotiei) de la finantele din Romania pentru anul anterior; – certificat de atestare a domiciliului, de la evidenta populatiei din Ro (sa rezulte ca aveți acelasi domiciliu in Ro cu sotia si copiii).

De asemenea, puteți depune copii xerox sau o documentare (contract de închiriere) după chiriile platite in Norvegia.

Documentele din România trebuie sa fie traduse in engleză.

Pentru “navetistii ” necasatoriti o conditie, pentru a aplica pt acest gen de deduceri, este sa nu detina in Norvegia o “locuinta independenta”. O “locuinta independenta” indeplineste urmatoarele conditii:

 • este la dispozitia dvs. de cel putin 12 luni si aveti acces la ea in fiecare zi;
 • suprafata locuibila este de cel putin 30 de metri patrati. Daca locuiesc mai multe persoane, suprafata totala se imparte la numarul locatarilor de peste 15 ani, iar rezultatul trebuie sa depaseasca 20 mp/locatar;
 • are apa potabila si canalizare.

Dacă valoarea biletelor de transport între Norvegia si România depășește 13.500 nok (suma stabilită pentru decursul anului 2013, atunci pot fi depuse copii pentru a fi luate in calcul drept deducere.

6. Linkuri utile

Depunerea declarațiilor fiscale în Norvegia – informații oferite de Margareta Anton de la Skatt Vest (material din anul 2015)

Pentru ce anume se pot solicita deduceri de taxe (engleză)

Ghid de completare tax-return pentru cei care muncesc in Norvegia si au sotul / sotia sau copii in Romania (engleză)

Informații  despre deduceri fiscale pentru angajații străini în Norvegia (engleză)

Despre deducerea standard de 10% (PDF, engleză)

Ghidul detaliat al platitorului de taxe strain in Norvegia (PDF, norvegiana și engleza)

Deducerea taxelor pentru liber-profesionisti  (engleza)

Deducerea taxelor pentru companii (engleza)

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

37 Responses to Deducerile fiscale. Tax-return. Selvangivelse

 1. prodan paraschiv spune:

  am fost foarte multumit de informatiile despre taxe si impozite,sunt aici de 7 ani si abia acum aflu si eu ,,,multumesc mult

  • JurnaldeNord spune:

   Cu plăcere! Vă mulțumim că citiți site-ul nostru și suntem încântați că informațiile găsite aici vă sunt de folos.

 2. cristian spune:

  buna ziua.sant in norvegia de 1 an de zile.m-am casatorit in august si tot atunci a venit si sotia aici si are nr personal permanentdin august.skatul ne-a incadrat la clasa 2F.Va intreb:pot aplica pt cei 10% adica codul 3.3.7 ?ma incadrez? sau e posibil sa imi schimbe clasa in clasa 1?PS:sotia nu lucreaza deci nu are nici un venit.trebuie sa trimita si ea pt cei 10% sau doar eu? va multumesc anticipat!

  • JurnaldeNord spune:

   Da, puteți aplica pentru 10%. Nu se va schimba clasa de impozitare din acest motiv. Sotia, daca are formularul ”selvangivelse” trebuie să aplice și ea tot pt 10% deducere standard pentru muncitorii străini.

 3. Valentin spune:

  Buna seara! As avea o întrebare … E prima oară cind vin in Norvegia, am un contract doar de 3 luni. Pot sa cer aceasta reducere de 10 la suta de acum sau de anul viitor?! Multumesc anticipat

 4. andrei spune:

  am primit acasa un plic cu 2 foai pe una scrie skatteoppgjor 2013 respectiv Utskrift av Likningen 2013 ,crede ca am de primit o suma de bani de la taxele de pe 2013 , ce trebuie sa fac sa primesc banii ? stie cineva ?

 5. prodan paraschiv spune:

  am primit un mesaj de la ,The Norwegian Tax Administretion pe telefon ce trebuie sa fac ca sa intru in posesia informatiilor de care am nevoie Multumesc mult

 6. gabriel spune:

  Deducerile mentionate de dvs. mai susse aplica si in cazul “self employed persons”? In conditiile in care sunt p.f.a. in Norvegia, am familie, casa si copii in Romania, pot deduce din venituri costurile reprezentand rata la creditul ipotecar contractat in tara natala?
  Multumesc.

  • JurnaldeNord spune:

   La punctul nr 6 aveti niste link-uri cu trimitere către articole în limba engleză, privitoare la acest aspect. Noi nu ne-am ocupat, încă, de deslușirea legislației pentru micii întreprinzători, ne pare rău.

 7. gabriel spune:

  TAX RETURN reprezinta doar o cheltuiala deductibila neimpozabila, sau reprezinta o suma cuvenita platitorului de taxe? Spre exemplu, daca s-a optat pentru deducerea standard de 10%, care este de maxim 40.000 NOK, aceasta suma o va incasa platitorul de taxe, sau va incasa doar impozitul aferent acesteia, care a fost in prealabil achitat de contribuor? Multumesc.

  • JurnaldeNord spune:

   Din venitul brut se scad deducerile (bani care nu trebuiau impozitați, iar dobânda pt ei o veți primi înapoi, cam așa ar fi explicația, în mare).

   Dacă se aplică pt deducerea standard, atunci pt cei 10% din venitul brut nu va fi aplicat impozit, iar acesta i se va returna muncitorului (aprox 27% din cei 10%).

 8. gabriel spune:

  Se poate aplica la Deducerea standard pentru mai multe categorii de venituri realizate in acelasi an fiscal, pe perioade consecutive (spre exemplu: venituri din salarii in perioada apr.-iun. si venituri persoana fizica autorizata/ self employed person, in perioada mai-oct.)?
  Multumesc.

 9. Rares Rusu spune:

  Buna ziua, sunt si lucrez in Norvegia cu contract de munca din 15 ianuarie 2014.sunt impozitat conform tabelului 7100 adica 35% impozit/luna.Beneficiez doar de cazare din partea angajatorului si as vrea sa stiu daca pot opta pentru deducerea standard de 10% si ce ar trebui sa fac pentru aceasta.va multumesc

 10. Balan Mihai spune:

  Buna seara,am si eu cateva intrebari si sper sa primesc si un raspuns de la cei in masura sa imi raspunda corect.
  Lucrez pe baza de contract din 2008 cu diferite compani din Norvegia si de anul trecut lucrez la o companie si pana in prezent mai precis din 25 februarie si pana pe 16 decembrie 2014 din aceasta perioada am lucra in jur de 8 luni contractele sunt de genul 8 saptamani la munca 2 saptamani acasa in Ro intrebarea mea este la ce grila ma incadreza pentru ca eu imi suport toate costurile de cazare transport din RO in NO plus mancare ? Eu sunt impozitat la tabelu 7100 si beneficiez si de alocatie pentru copil,sunt inregistrat la registru am si numar de id
  Va multumesc anticipat!
  Cu respect Mihai.

 11. eugen spune:

  buna! sotia mea locuieste cu mine dar nu lucreaza a aplicat si ea pentru 10%. asta trebuie facut o singura data sau in fiecare an?

  • JurnaldeNord spune:

   În fiecare an se completează declaratia fiscală pt anul anterior. Pt 10% se poate aplica în primii doi ani de muncă în Norvegia. În anumite condiții, se poate aplica și pt 3 ani sau mai mult.

 12. dolcan lucian spune:

  Unde as putea sa completez declaratia fiscala. Si decontarea banilor cand se face?

  • JurnaldeNord spune:

   Declaratia se completeaza la oficiul fiscal (skatt) sau pe internet la altinn.no .Decontarea banilor se face in perioad iunie – octombrie.

 13. JurnaldeNord spune:

  Pt cine are cont de facebook – Grup de informații, dezbateri, opinii, întrebări și răspunsuri al românilor din Norvegia:

  https://www.facebook.com/groups/ComunitateaRomanilordinNorvegia/

 14. George spune:

  Buna seara tuturor,
  Am primit in urma cu cateva zile un plic de la Skatteetaten Norway si anume Tax Return in limba engleza si vrea sa fac referire la punctul : Provisionally estimated tax after deductions x
  -Withholding tax (deducted by client, etc.) xxxx
  Provisionally est. overpaid tax (not inc. interest) xxxx

  Mentionez ca apare aceasi suma la ambele puncte de mai sus.
  Va rog sa ma lamuriti la punctul “-Withholding tax (deducted by client, etc.) xxxx ” ce vrea sa insemne ??????
  Va multumesc
  Cu stima George

 15. Virgil spune:

  am venit din 2008 la lucru in norvegia si abia in august 2014 am aflat de cei 10% mai pot face ceva acum dupa atatia ani

  • JurnaldeNord spune:

   Mergeți și întrebați la un oficiu fiscal (birou de taxe). În unele situații este posibil să depuneți și după o perioadă mai lungă de timp.

 16. costel spune:

  Cand ami intra pe cont bani pe care skatu mi da inapoi am de primit 6800 nok

 17. Aron Andrei spune:

  Lucrez de 1 an in Norvegia, as vrea sa ma intorc in Romania definitiv, am inteles ca se pot recupera toate taxele. Sunt incadrat la 7100. E adevarat? Va multumesc!

 18. Constantin Fanariu spune:

  Salut.sant de 5 ani in norvegia si nu am stiut sa aplic ptr.deducerea de 10%.se mai poate aplicat retroactiv??
  Multumesc

 19. alex spune:

  Buna ziua
  Am primit o scrisoare cu tax return 2015, in Romania. Am lucrat circa 6 luni in Norvegia, in 2015. Apare un singur calcul, cu rubricile urmatoare.

  PAY
  Minumum standard deduction, own income
  si diferenta dintre cele doua=total basis for income tax

  Pana la urnma iau, sau dau bani?

 20. Marius Duicu spune:

  Bună ziua , am o problema pana acum aveam impozit pe salariu de 36% dar la ultimul salariu mi sa luat 39% , am cerut lamuriri la firma dar mi sa spus ca dacă vreau sa revin la cei 36%trebuie sa completez niște hirti de la oficiul de taxe , problema este ca nu știu ce hirti și nici Cum sa la completez , ajutati-mă va rog . Va mulțumesc

 21. Cristian spune:

  Buna ziua. Tin sa va multumesc pt ajutorul acordat acum 2 ani.Am urmat sfatul dmv si am primit taxele inapoi.Acum apelez din nou cu o alta intrebare la dmv.. Eu sant in norvegia din martie 2013 , sotia mea a venit in Norvegia pe data de 31 August 2013. Intrebarea mea este daca mai avem dreptul la deducerea de 10% avand in vedere ca Ea are mai putin de 2 ani in norvegia….daca da …trebuie sa procedam la fel adica sa aplicam amandoi pt 10% sau doar Ea?Va multumesc anticipat….

 22. Tutuianu nicoleta spune:

  Buna seara! Sotul meu lucreaza in norvegia . A luat alocatia ptr copii dar anul trecut a trebuit sa refaca actele.din octombrie 2015 nu a mai luat alocatia.ln luna mai iau bagat alocatia dar doar pe o luna.se mai da si pe lunile din urma ???

 23. Petrica spune:

  Buna seara. Am lucrat pana saptamana trecut in Norvegia problema e ca nu stiu daca dupa primele 3 luni am lucrat cu contract. Problema se pu e ca eu nu am platit taxe deoarece mi.a spus ca se ocupa el de tot..desii el nu mi.a platit salariul promis…ex: ore lucrate dupa ora 19:00 voi primi bonus 5000 coroane lu a de luna daca as lucra pana pe la ora 23:00-00:00..lucru pe care l.am si facut. Mai e dimineata vreau sa merg la politie…o alta indrumare aveti? va rog frumos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *