1. Conditiile de salarizare in Norvegia
2. Constructii
3. Agricultura
4. Santiere navale
5. Plata concediului
6. Cheltuielile de calatorie si cazare
1. Conditiile de salarizare in Norvegia
În aceasta sectiune puteți citi cateva exemple concrete de salarii si alte drepturi ale angajatilor, asa cum au fost negociate de sindicatele nationale.
In Norvegia, salariile variaza in functie de industria sau domeniul in care activati. Nu exista salariu minim pe economie, dar in unele domenii (constructii, industrie, agricultura, curatenie/menaj etc) exista asa-numitele „salarii minime generale”.
Acestea au fost stabilite in urma unor negocieri colective si au devenit litera de lege. De salariile minime beneficiaza oricare angajat din domeniul respectiv, indiferent daca este sau nu membru de sindicat si indiferent daca este norvegian sau muncitor strain. In unele domenii a fost impus chiar un supliment de salariu pentru echipamentul de lucru.
Salariile minime cresc de fiecare data cand sindicatul dintr-o ramura negociaza o crestere a salariilor. De exemplu, în anul 2010, 20.000 de lucratori in constructii – norvegieni, lituanieni si polonezi – au facut greva pentru a obtine cresterea salariilor. Ca urmare, salariul minim a crescut de la 133 la 149 de coroane/ora. Ulterior, salariul crescut si mai mult. Cifrele mentionate în continuare sunt actualizate la nivelul anului 2013.
Atentie! Acestea sunt salarii brute. Angajatorul are obligatia de a retine din acestea toate taxele pe care le datorati statului, inainte sa va plateasca salariul net.
Daca lucrati pe un santier de constructii in Norvegia, aveti dreptul la un salariu minim dupa cum urmeaza:
- muncitor calificat: 174,10 coroane/ora;
- muncitor necalificat (sau cu mai putin de un an de experienta): 163,20 coroane/ora;
- muncitor necalificat/fara experienta: 156,60 coroane/ora;
- muncitor cu varsta sub 18 ani: 105,10 coroane/ora.
Daca lucrati in fermele si in serele din Norvegia, aveti dreptul la urmatoarele salarii minime:
Pentru ajutorul dat la recoltare/sezonieri:
- angajatii de 16-17 ani: 83,75 coroane/ora;
- angajatii de 17-18 ani: 86,75 coroane/ora;
- angajatii de peste 18 ani (cu vechime de pana la 12 saptamani): 105,25 coroane/ora;
- angajatii de peste 18 ani (cu vechime intre 12-24 saptamani): 110,75 coroane/ora.
Angajatii de peste 18 ani care lucreaza de mai mult de 6 luni sunt platiti la nivel de muncitori necalificati cu 123,15 coroane/ora.
Pentru angajatii permanenti:
- muncitori necalificati: 123,15 coroane/ora;
- muncitori intre 16-17 ani: 91,75 coroane/ora;
- muncitori intre 17-18 ani: 95,75 coroane/ora;
- suplimentul pentru muncitorii calificati: +8 coroane/ora.
Pentru lucrul in weekend, sarbatori legale sau pentru suplinirea unui coleg se plateste un spor de 25% pe ora lucrata.
Sporul se aplica in intervalele:
- De sambata ora 13.00 pana duminica la ora 24.00;
- Intre 13.00 si 24.00 în zilele de Craciun si de Anul Nou;
- Intre 12.00 PM si 12.00 AM in zilele de sarbatoare + 1 si 17 mai.
Ucenicii sunt platiti la minim 60% din salariul unui muncitor permanent (necalificat).
Muncitorii care desfasoara activitati de productie, ansamblare si in amenajarea de instalatii in industria constructoare de nave au dreptul la urmatoarele salarii:
- muncitori calificati: 149,04 coroane/ora;
- muncitori speciali: 142,28 coroane/ora;
- muncitori auxiliari (ajutoare): 135,60 coroane/ora.
Cu exceptia muncitorilor care lucreaza la sediul companiei, activitatile care necesita lucru pe timp de noapte în deplasare sunt platite suplimentar dupa cum urmeaza:
- muncitori calificati: 29,81 coroane/ora;
- muncitori speciali: 28,46 coroane/ora;
- muncitori auxiliari (ajutoare): 27,12 coroane/ora.
Pentru lucrul in schimburi, se plateste in plus in urmatoarele conditii:
Pentru munca in schimburi duble (36,5 ore/saptamana)
- Munca in primul schimb, pana sambata la ora 14.00 – nu se plateste suplimentar;
- Munca in schimbul doi: 16,38 coroane/ora suplimentar;
- pentru schimburi dupa ora 14.00 in Ajunul Craciunului, in Ajunul Anului Nou, in Ajunul Pastelui si in Ajun de Rusalii: 50,18 coroane/ora suplimentar;
- Fiecare ora dupa 24:00 se plateste suplimentar ca pentru schimburl trei.
Pentru munca in schimburi triple (35,5 ore/saptamana)
- Munca intr-un singur schimb, pana sambata la ora 14.00 – nu se plateste suplimentar;
- Munca in schimbul doi: 16,88 coroane/ora suplimentar;
- Munca in schimburl trei: 25,12 coroane/ora suplimentar.
- Pentru schimburile dupa ora 14.00 in zilele de dinaintea unor sarbatori legale sau religioase: 36,01 coroane/ora;
- pentru schimburi dupa ora 14.00 in Ajunul Craciunului, in Ajunul Anului Nou, in Ajunul Pastelui si in Ajun de Rusalii: 51,58 coroane/ora;
Pentru unitatile cu „foc continuu” (33,6 ore/saptamana)
- Munca intr-un singur schimb, pana sambata la ora 14.00 – nu se plateste suplimentar;
- Munca in schimbul doi: 17,89 coroane/ora suplimentar;
- Munca in schimbul trei: 26,54 coroane/ora suplimentar.
Pentru schimburile dupa ora 14.00 in zilele de dinaintea unor sarbatori legale sau religioase: 38,02 coroane/ora suplimentar;
Pentru schimburi dupa ora 14.00 in Ajunul Craciunului, in Ajunul Anului Nou, in Ajunul Pastelui si in Ajun de Rusalii: 54,51 coroane/ora suplimentar.
Aveti dreptul la concediu cu plata, care echivaleaza cu 10,2% (sau 12% pentru muncitorii ai căror sindicate au negociat cu patronatul un contract colectiv de muncă) din salariul brut castigat in ultimul an calendaristic si va fi platit in ultima zi de salariu de dinaintea concediului. La fiecare zi de salariu se specifica cate zile de concediu a acumulat angajatul pana in acel moment.
Numarul zilelor de concediu stabilite prin lege este de 4 saptamani si o zi. Toate zilele de concediu ne-efectuate, precum si bonusurile de care angajatul nu a beneficiat sunt platite in ultima zi de salariu inainte de terminarea contractului de munca.
Toti cei angajati inainte de data de 30 octombrie au dreptul la 25 de zile libere (concediu platit sau nu) pana la sfarsitul anului curent. Cei angajati dupa 30 octombrie au dreptul la un concediu de 6 zile.
In principiu, sunt 6 zile lucratoare pe saptamana si 25 de zile lucratoare in 4 saptamani plus o zi. Angajatul are dreptul la o vacanta continua de 3 saptamani in perioada concediilor (de la 1 iunie la 30 septembrie). De asemenea, are dreptul sa-si ia restul de concediu intr-o singura perioada.
Programarea concediilor trebuie discutata din timp, iar ultimul cuvant in privinta perioadei libere il va avea angajatorul (cu respectarea regulilor stabilite de lege).
Angajatorul si angajatul pot conveni de comun acord (iar intelegerea trebuie consemnata in scris) ca maxim 2 saptamani de concediu sa poata fi transferate in urmatorul an calendaristic. De asemenea, dupa aceelasi reguli, angajatul isi poate lua concediul in avans.
In cazul in care ati fost bolnav si acest fapt v-a impiedicat sa va luati concediul de odihna, puteti sa transferati maximum 2 saptamani libere in anul urmator.
Acestea se pot cumula si cu alte zile libere pe care ati convenit impreuna cu angajatorul sa le transferati in anul urmator, pana la un total de 24 de zile lucratoare.
Zilele libere care nu au fost efectuate pana la sfarsitul anului, din lipsa de interes a angajatului sau a angajatorului, in contradictie cu prevederile legale, vor fi transferate automat in anul urmator.
Banii de concediu reprezinta 10,2% din salariul brut castigat in anul de munca anterior (pentru membrii de sindicat poate fi 12% din salariul brut castigat anul anterior). De regula, plata se face in luna iunie (sau, ca o excepție, puteți ajunge la o înțelegere cu angajatorul să vi-i plătească anticipat lunii iunie).
Dacă în luna iunie munciți, salariul din această lună (in care se primesc banii de concediu drept ”salariu”) va fi retinut de catre angajator si va fi platit in luna în care vă veți lua efectiv concediu de odihnă. (Acest lucru nu se aplică obligatoriu si la muncitorii cu ”plata la oră”, care pot primi in iunie atât banii de concediu cât si cei pentru orele muncite în această lună.)
Pe fluturașul de salariu este specificată lunar suma banilor de concediu (feriepenger), raportată la salariul brut cumulat de-a lungul anului. Banii de concediu, plătiți în anul următor, nu sunt impozitați. Aceștia pot fi plătiți și in cazul in care decideti sa incetati relatiile contractuale cu angajatorul (înainte de luna iunie), când vi se face o lichidare la zi. Banii de concediu pe anul in curs, adunați până la întreruperea contractului de muncă, vor fi impozitați.
Banii de concediu vor fi adăugați la venitul total anual ce apare pe declaratiile fiscale – Selvangivelse (skattemelding).
Angajatii aflati in concediu medical nu pot beneficia de acesti bani pana nu-si iau concediul de odihna sau pana cand inceteaza contractul de munca. Concediile sunt stabilite de comun acord cu angajatorul, care instiinteaza Administratia Norvegiana pentru Munca si Protectie Sociala (NAV), astfel incat plata concediilor medicale si a celor de odihna sa nu se suprapuna. Este important de retinut acest lucru, deoarece veniturile unui salariat se calculeaza prin adunarea a 11 luni de munca si una de concediu platit.
6. Cheltuielile de calatorie si cazare
Pentru locurile de munca in constructii, pe santierele navale sau pentru personalul de intretinere care necesita ca angajatul sa-si petreaca mai mult timp departe de casa, angajatorul trebuie sa suporte cheltuielile de deplasare ale angajatului, inclusiv cele legate de un numar rezonabil de vizite acasa.
Inainte ca angajatorul sa-l trimita pe angajat sa lucreze departe de casa, trebuie sa-i asigure in prealabil conditiile de calatorie si de cazare. De regula, angajatorul suporta aceste costuri de baza, dar se poate ajunge la un aranjament prin care angajatorul sa asigure o suma fixa si pentru alte cheltuieli de necesitate.
Haine si echipamente de munca: Angajatorul este obligat sa asigure hainele de munca si incaltaminte adecvata angajatului. Hainele trebuie sa fie adaptate la specificul muncii si la diferitele schimbari sezoniere. Astfel, angajatorul asigura haine normale, dar si pentru vreme rea: haine calduroase, pelerine de ploaie si manusi.
Cititi mai multe despre contractele de munca in Ghidul noului-venit.
Donisa Bogdan says
Buna ziua !Va rog sa ma ajutati sa imi gasesc ceva de munca . Am 38 de ani momentan sunt in Romania si am incercat in diverse moduri sa imi gasesc de lucru , insa nu am primit raspunsuri de nicaieri . Daca imi puteti sugera metode fiabile prin v-as fi recunoscator . Calificari am in constructii hidrotehnice si experienta in multe domenii de activitate , instalatii sanitare , termice si electrice , constructii, agricultura , etc . Oricare ar fi, va rog sa imi dati un raspuns pe adresa de e-mail . Multumesc !
Sorin says
sunt in cautarea unui loc de munca sau macar al unui contract , aici din ce inteleg nu iti face contract angajatorul daca esti strain trebuie sa iti rezolvi singur. Sunt in oslo de ceva vreme mi-am facut rost de chirie acuma doresc doar sa merg la munca , ca doar nu am venit ca era prea cald in romania , daca ma poate ajuta cineva cu o informatie ,un contract sau un loc de munca as fi recunoscator.Tel: 91293591
NICO says
Sofer cu toate categoriile B1 B C1 ,C ,D1 D BE CE DE TR,cu atestate profesionale in vigoare,marfa si persoane,ADR marfuri periculoase si cisterna ,agabaritic. card digital si tahograf ,cu toate punctele pe carnet.cu experienta in condus.
cu experienta in electricitate auto si electricitate in general.
caut de munca in toata norvegia(NU conteaza zona) ca sofer sau electrician.
vorbesc f bine romana ,rusa, spaniola si putin francesa. multumesc aticipat.telefon 0034 600 715 993
Mihai says
Daca ai gasit, poate imi gasesti si mie ceva
ovidiu says
buna! am intrat aici pentru ami cauta un loc de munca in norvrgia in constructii ,fabricii sau alt gen de munca . am calificari de zidar,carnet de stivuitorist cu experienta 6 ani in spania,calificare de mezelar,am mai muncit ca si macaragiu in constructii (aproape 2 ani) cat si pe macara pod rulant (2 experienta),am mai muncit la costructia de autostrazi,constructii blocuri etc, am locuit 12 in spania. cunosc limba spaniola,maghiara,romana,putin engleza. daca cineva ma poate ajuta cu un loc de munca as fi recunoscator sant dispus sa platesc 15% de euro din primul salariu.sau astept propuneri la nr de tel :0755181585 sau pe adresa de imali:[email protected] .va multumesc
ionut niculaiasa says
caut de munca ,constructii sau orce domeniu.
FLORIN says
BUNA ZIUA SUNT IN CAUTAREA UNUI LOC DE MUNCA IN NORVEGIA IN DOMENIUL CONSTRUCTIILOR AM O EX DE 14 ANI CA ZIDAR,FAIANTAR ROG CINE MA POATE AJUTA II SUNT RECUNASCATOR CELL00393881640666
Marius says
Buna ziua,momentan lucrez in Norvegia ca Sudor,mai am o saptamana de contract(adica pana pe 21 decembrie),daca cineva are cunostinte despre un post similar,mi-ar fi de folos,sunt inregistrat la politie(detin cardul verde),lucrez aici din 14 iulie,va multumesc
Gregory says
buna ziua caut un loc de munca in Norvegia in domeniul forestier posed atestat de risc inalt in domeniul forestier obtinut in Italia recunoscut in europa,sint capabil sa lucrez cu diverse utilaje forestiere,,multumesc 0039 3275562101
Ciocan Dinu Florin says
As dori un Contract de munca ca Electrician in Santiere Navale , detin o experienta in munca de 7 ani in Constructii navale, Reparatii Navale in Tara si Strainatate. Va multumesc.
marius says
doresc sa muncesc in constructii ca necalificat.am experienta pe santiere din tara si afara.nr meu este 0725021997.merci
Octav says
Am luat legatura cu o persoana din Bucuresti, care plaseaza forta de munca in Norvegia.Se cer doar bani de transport.Sunati la 0762403103.Cred ca sunt seriosi.Succes!
Adrian says
Caut un loc de munca in Norvegia ca operator retele telecomunicatii am 13 ani experienta 0770177138
Marius says
Buna seara!Suntem un cuplu din Iasi si am dori sa lucram in Norvegia in domeniul procesarii sau sortarii pestelui ..daca ne puteti ajuta cu detalii va suntem nu doar recunoscatori ci si generosi pentru informatii clare in acest sens…0742.493.102
codrut madalin says
buna ziua ! as dori si eu un loc de munca sofer .. in fabrica, constructi, etc. . munca sa fie .. varsta 29 ani .. va multumesc !!!
Sergiu says
Buna ma numesc Sergiu cut un loc de munca in Norvegia in calitate finisare a lucrarilor pe interior
Iuliana otelea says
Buna seara!ma numesc Iuliana sunt asistent medical si doresc sa lucrez in Norvegia.
Vale says
Cautam de munca un cuplu in orice domeniu!!! In oslo multumim asteptam oferte
Bogdan says
Salut! Sunt pe punctul de a pleca in Norv si as vrea sa stiu ce drepturi am ca PFA in constructii. Daca e avantajos sau nu. Dn ce de vedere. Cu multumiri.
DOREL says
Buna ! Ma numesc Dorel sunt pensionar am 63 de ani si doresc sa emigrez in NO
am fost profesor de Arte plastice si as dori sa lucrez arte decorative, pictura, sculptura , restaurare, modelaj ceramica, doresc sa stiu daca norvegienii ar scoate banii din buzunar pentru FRUMOS, SAU POT SA MOR FRUMOS CA NU AU DESCHIDERE,
Un prieten din Bergen imi asigura cazare gratis. Eu am o pensie de 3472 k lunar. As putea supravietui pana invat limba ! Adresa de comunicare [email protected]
Nu cunosc engleza , norvegiana, dar cunosc foarte bine franceza.Vreau sa ma apuc sa invat norvegiana.As dori sa fac pasul din primavara si m as apuca de invatat. CE PARERI AVETI VOI CEI INRADACINATI ACOLO GRESESC…………..