Sfaturi pentru angajatori

Legea Muncii din Norvegia (Arbeidsmiljøloven) (AML) conţine prevederi care stabilesc indatoririle angajatorilor şi ale angajaţilor.

Acest articol conţine o scurtă prezentare a cerinţelor pe care angajatorii trebuie să le indeplinească, in conformitate cu această lege.

Cine este angajatorul?

Angajator este orice persoană care angajează o altă persoană pentru a presta o muncă. Orice persoană care gestionează intreprinderea in numele angajatorului este obligată, in calitate de reprezentant al angajatorului, să respecte prevederile Arbeidsmiljøloven.

Sunteţi obligat să incheiaţi un contract de muncă in scris?

Conform Legii Muncii, pentru toate relaţiile de angajare, trebuie să se incheie un contract de muncă. Obligativitatea existenţei un contract de muncă scris apare indiferent dacă este vorba despre o angajare pe durată nedeterminată sau temporară şi indiferent de durata relaţiilor de muncă.

In relaţiile de muncă a căror durată totală este mai mare de o lună, contractul de muncă scris trebuie incheiat cat mai curand posibil, cel tarziu la o lună după angajare.

Dacă relaţiile de muncă durează mai puţin de o lună, contractul de muncă in scris trebuie incheiat imediat.

Ce trebuie să conţină un contract de muncă?

Legea stabileşte cerinţele minime pe care trebuie să le indeplinească un contract de muncă scris. Contractul trebuie să stabilească, printre altele, dreptul angajatului la concediu şi plata concediului, salariul convenit şi sporurile sau alte remuneraţii, precum şi durata şi structura programului de muncă, pe zile şi săptămani.

Aveţi obligaţia de a intocmi un program de muncă?

Dacă aveţi angajaţi care lucrează in diferite perioade ale zilei, Legea Muncii vă obligă să intocmiţi un program de lucru din care să reiasă cand trebuie să lucreze fiecare angajat (săptămani, zile, ore).

Programul de lucru trebuie intocmit in cooperare cu reprezentanţii aleşi ai angajaţilor şi trebuie să fie uşor accesibil angajaţilor.

Sunteţi obligat să ţineţi evidenţa orelor de lucru şi a celor suplimentare?

Legea Muncii obligă angajatorul să ţină evidenţa (pontajul) orelor lucrate de fiecare angajat.

Camera de muncă a Norvegiei (Arbeidstilsynet) şi reprezentaţii aleşi ai angajaţilor trebuie aibă acces la aceste evidenţe.

Ştiaţi că aveţi obligaţia de a plăti suplimentar pentru orele de muncă peste program?

Orele suplimentare trebuie plătite suplimentar faţă de orele de muncă normale. Valoarea acestui supliment trebuie să fie de cel puţin 40%.

Ce trebuie să faceţi cand daţi un preaviz de desfacere a contractului de muncă?

Preavizul de concediere trebuie să fie justificat in mod obiectiv şi se prezintă in scris. Exceptand situaţiile in care s-a stabilit altfel in scris sau prin act normativ, părţile trebuie să prezinte preavizul cu o (1) lună inainte.

In preavizul de desfacere a contractului de muncă, angajatorul trebuie să informeze angajatul in legătură cu dreptul acestuia de a solicita negocieri şi de a iniţia proceduri legale şi să specifice numele angajatorului şi al avocatului, pentru situaţia in care se iniţiază proceduri legale.

Ce inseamnă măsurile de protecţie a sănătăţii, mediului şi siguranţei (HES) la locul de muncă?

Angajatorul este obligat să cunoască factorii ce pot pune in pericol sănătatea, mediul şi siguranţa angajaţilor la locul de muncă. Angajatorul este obligat să ia toate măsurile necesare pentru evitarea accidentării sau imbolnăvirii angajaţilor in urma muncii pe care o prestează.

Măsurile HES se iau sistematic şi la intervale regulate, in cooperare cu angajaţii şi cu reprezentanţii lor.

Ce trebuie să ştiţi despre HES?

Angajatorul este obligat să urmeze cursuri de protecţie sistematică a sănătăţii, mediului şi siguranţei.

Ce este reprezentantul pentru probleme de siguranţă?

Reprezentantul pentru probleme de siguranţă este un reprezentant al angajaţilor in relaţia cu angajatorul in tot ceea ce priveşte mediul de lucru. Reprezentantul pentru probleme de siguranţă va apăra interesele tuturor angajaţilor sub toate aspectele semnificative legate de mediul de lucru.

Care sunt indatoririle angajatorului in relaţia cu reprezentantul pentru probleme de siguranţă?

In orice intreprindere care intră sub incidenţa Legii Muncii, angajatorul este obligat să asigure alegerea unui reprezentant pentru probleme de siguranţă. In cazul intreprinderilor cu mai puţin de zece angajaţi, părţile pot cădea de acord (prin contract scris) asupra unor alte aranjamente.

Angajatorul este obligat să consulte reprezentantul pentru probleme de siguranţă in toate chestiunile legate de mediul de lucru.

Cand sunteţi obligat să asiguraţi servicii medicale de intreprindere?

In cazul in care factorii de risc din cadrul intreprinderii pot duce la accidentarea sau imbolnăvirea angajaţilor, angajatorul este obligat să asigure servicii medicale de intreprindere. Serviciul medical de intreprindere va asista angajatorul şi angajaţii in luarea măsurilor sistematice de protecţie a sănătăţii, mediului şi siguranţei, pentru a preintampina accidentele şi cazurile de imbolnăvire.

Unele intreprinderi sunt obligate prin lege să asigure servicii medicale de intreprindere, cum ar fi cele din domeniul salubrităţii, din industria hotelieră şi din alimentaţia publică.

Camera de Muncă este un organism guvernamental care supraveghează respectarea Legii Muncii de către intreprinderi şi oferă informaţii şi indrumare in legătură cu prevederile Legii.

Unde puteti obtine informatii suplimentare

Informaţii suplimentare despre Legea Muncii şi alte subiecte legate de mediul de lucru se găsesc pe site-ul Web al Camerei de Muncă, la adresa www.arbeidstilsynet.no.

De asemenea, puteţi contacta serviciul de informaţii al Camerei de Muncă, telefonic, la numărul 815 48 222 sau prin e-mail, la adresa [email protected].

Regelhjelp.no este un site proiectat pentru a facilita orientarea dvs. şi a intreprinderii dvs. in numeroasele norme şi regulamente in vigoare, referitoare la domeniile de mai jos:

 • Mediul de lucru
 • Protecţia împotriva incendiilor şi exploziilor
 • Siguranţa aparaturii electrice
 • Protecţia animalelor
 • Poluare
 • Siguranţă în industrie
 • Control intern
 • Siguranţa alimentelor
 • Sănătatea la locul de muncă
 • Produse
 • Servicii clienţi

Document util: Descarcati de aici un model de contract de munca bilingv, in romana si norvegiana (fisier PDF).

Citeste mai multe despre legislatia muncii din Norvegia in Ghidul noului-venit.

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

2 Responses to Sfaturi pentru angajatori

 1. AS dori SA muncesc In norvegia am experienta betoane dulgheri si acuma invat si in macelarie in goldsmahus DIN garel Germania as dori un post si in domeniul petrol am calificare de INSTALATOR Tel 00490753135860 sau [email protected]

 2. Beldan george spune:

  Salut . Sunt in Norvegia de o lună . Muncim câte 12 ore și nu ne plătește orele suplimentare . Programul era de la 8 la 6 juma inițial . Da sa prelungit până la 8 se muncește si sâmbătă uneori și duminică . Si primesc 17000 de coroane . Cazarea e asigurată . Încă nu am contract de munca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *