1. Granturile semestriale
2. Programul Erasmus
3. Programul YGGDRASIL
4. Fondul National de Imprumuturi pentru Educatie
Cele mai multe universitati norvegiene au semnate acorduri bilaterale cu diferite instituii similare din tari straine.
Aceste intelegeri sunt de obicei orientate spre schimbul reciproc de studenti, cercetatori si cadre didactice.
Exista insa si programe nationale care ofera burse si alte tipuri de ajutoare pentru studentii straini care vin in Norvegia. Exista anumite conditii si restrictii la fiecare dintre aceste programe, de aceea va invitam sa cititi prezentarile următoare pentru a vedea daca sunteti eligibil.
Granturile semestriale sunt destinate studentilor straini, care pot petrece intre una si trei luni de zile (in timpul anului universitar) pentru a studia limba, cultura si alte tematici privitoare la Norvegia, pentru a-si pregati lucrarea de licenta, disertatia pentru master sau teza de doctorat. O alta categorie de beneficiari sunt tinerii profesori de limba norvegiana care isi pregatesc examenul de definitivat.
Termenul-limita pentru depunerea candidaturilor este 15 martie, in fiecare an, pentru anul universitar urmator.
Granturile semestriale acopera cheltuielile legate de cazare, taxe de studiu, materiale didactice, transport local si chiar o suma pentru cheltuieli zilnice.
Suma neta acordata lunar este de 9.440 coroane. Pentru practica in cele mai nordice regiuni ale Norvegiei se adauga un grant suplimentar de 1.000 de coroane. Granturile nu acopera transportul din si spre tara de origine a studentului.
Cititi aici mai multe detalii despre procedura de inscriere.
Programul Erasmus ofera studentilor din Uniunea Europeana si statele nordice posibilitatea sa-si continue studiile in cadrul institutiilor partenere.
Perioada de studiu variaza intre 3 si 12 luni.
Pentru mai multe detalii privind oportunitatile de studiu in Norvegia, prin programul Erasmus, contactati universitatea la care sunteti inscrisi.
Mai multe amanunte despre oportunitatile de studiu prin programul Erasmus gasiti pe site-ul Agentiei Nationale.
3. Programul YGGDRASIL (Burse anuale pentru tinerii cercetatori si doctoranzi)
Consiliul pentru Cercetare din Norvegia ofera, prin Programul YGGDRASIL, mobilitati pentru tinerii doctoranzi si cercetatori din 25 de tari, pentru o perioada de la 3 pana la 12 luni.
Numele programului deriva de la Yggdrasil, un frasin imens din mitologia nordica, ale carui ramuri se inalta pana la cer.
Prin acest program se pot deconta cheltuielile de acomodare in Norvegia, pe parcursul perioadei de studii, in baza unor limite prestabilite.
Programul Yggdrasil are o singura sesiune (apel de proiecte) deschisa in fiecare an. Detalii despre admiterea in acest program gasiti pe site-ul Consiliului pentru Cercetare din Norvegia.
4. Fondul National de Imprumuturi pentru Educatie
Cunoscuta de norvegieni sub numele de Lånekassen, aceasta institutie sprijina accesul la educatie al cetatenilor acestei tari.
Cu toate acestea, Lånekassen ii poate ajuta si pe cetatenii straini care indeplinesc anumite conditii. Depinde de legaturile dvs. cu Norvegia, daca aveti permis de sedere si nu in ultimul rand, de tara de provenienta.
Ajutorul acordat de Fondul National de Imprumuturi pentru Educatie vine sub 2 forme: grant (nerambursabil) si imprumut (care trebuie platit ulterior, in rate). Daca aveti copii care locuiesc cu dvs. in Norvegia puteti primi si alte facilitati. Daca sunteti student care lucreaza, sprijinul va fi diminuat.
Pentru a primi finantare de la Lånekassen, trebuie sa fiti admis la o institutie de invatamant din Norvegia. De asemenea, trebuie sa aveti permis de sedere pentru a primi ajutorul financiar.
Mai multe detalii despre cine este eligibil si care sunt sumele acordate vom publica in curand, in sectiunea Finantarea studiilor.
Norway says
sunt asistent medical si doresc continuare de studii – Medicina.
trebuie sa ai bergentest pentru a te inscrie la medicina? pot beneficia de ajutor studii din partea norvegiana ?
mentionez ca nu sunt in Norvegia.
exista limita de varsta pentru a te inscrie ?
care sunt pasii ?
Multumesc !