Ce-i asteapta pe imigranti in Norvegia

Norvegia este una dintre cele mai atractive țări din Scandinavia când vine vorba de locuri de muncă. Aceasta nu înseamnă că este ușor să-ți găsești un job aici.

Potrivit unui studiu recent realizat de Universitatea din Bergen, angajatorii norvegieni preferă oameni din propria lor țară, chiar și atunci când străinii dovedesc faptul că sunt mai bine pregătiți pentru un loc de muncă.

Secretul este să nu renunțați ușor, cu excepția cazului în care aveți probleme în a vă integra în societatea norvegiană. Așadar, primul pas pentru a vă găsi un loc de muncă în Norvegia este să învățați cât mai repede și bine limba.

Cerințe lingvistice

Dacă veniți în Norvegia dintr-o țară non-europeană, trebuie să urmați un curs de 300 de ore prin care să învățați limba oficială a țării. Acest lucru se va dovedi a fi foarte bun. Dacă prima limbă cunoscută de dumneavoastră este engleza, atunci dispuneți de un avantaj, dar cunoaștere limbii norvegiene (scris și vorbit) v-ar oferi mai multe oportunități de angajare.

De precizat este faptul că în Norvegia veți găsi centre excelente în care puteți învăța limba norvegiană, dar și anumite cunoștințe despre cum vă puteți angaja în această țară.

Gasiti aici mai multe informatii despre învățarea limbii norvegiene.

Permise

În prezent există o nouă legislație care oferă persoanelor din Uniunea Europeană posibilitatea de a lucra în Norvegia fără să aplice pentru un permis de rezidență, atâta timp cât se înregistrează la Poliție.

Toți cetățenii din UE care vor să stea în Norvegia mai mult de trei luni trebuie să se înregistreze la Poliție în baza unei dovezi care arată că au o reședință, un buletin, pe care este specificată naționalitatea, sau un pașaport valabil, precum și un contract de muncă sau un motiv întemeiat de a locui în Norvegia.

Pentru imigranții care vin din afara UE, procedurile sunt mai complicate.

Puteți găsi mai multe informații despre permise in Ghidul noului-venit.

De asemenea, urmați link-ul următor pentru a citi mai multe informații despre înregistrarea la poliție.

Surse pentru căutarea unui job

Redactarea unui CV și a unei scrisori de intenție este primul și cel mai important pas în găsirea unui loc de muncă. Scrisoarea de intenție trebuie realizată pentru fiecare angajator în parte. Când aplicați pentru anumite joburi, este recomandabil să vă traduceți CV-ul în norvegiană, dacă puteți comunica măcar la nivel ”începător” în această limbă. Totodată, CV-ul trebuie să includă informații cheie de la locurile de muncă anterioare, precum și o scurtă descriere personală.

Scopul este acela de a convinge angajatorii că sunteți motivați să lucrați pentru ei. Ar fi o idée bună să vă documentați, anterior trimiterii scrisorii de intenție, despre perspectiva angajatorului.

Totodată, ati putea consulta agenția norvegiană NOKUT, instituție care echivalează și recunoaște anumite acte de studii și calificări pentru cetățenii străini, obținute în afara Norvegiei. (www.nokut.no). Vă recomandăm să aveți și un cont de LinkedIn, acolo unde CV-ul dumneavoastră poate fi vizualizat de către posibili angajatori. Agențiile de recrutare din Norvegia folosesc foarte mult această platformă.

Site-urile precum www.finn.no sau www.manpower.no sunt populare în rândul celor ce își caută de lucru, dar și în rândul angajatorilor. Experis (www.experis.no) este cea mai mare companie de recrutare din țară, fiind specializată pe IT, consultanță financiară și inginerie. Agențiile Adecco (www.adecco.no), Capus (www.capus.no) și Orion (www.orion-search.no) sunt de asemenea jucători cheie pe piața muncii din Norvegia.

Mai multe agenții care se ocupă cu recrutarea forței de muncă în Norvegia puteți găsi în secțiunea ”agenții de recrutare a forței de muncă”.

Abundența de petrol din Norvegia a dus la scăderea șomajului și la crearea unor noi locuri de muncă. În prezent, în Norvegia este nevoie de 16.000 de ingineri, de două ori mai mulți decât anul trecut. În special, există un deficit în ceea ce privește inginerii specializați în domeniul petrolului.

Taxe

Fiecare resident din Norvegia trebuie să plătească anumite taxe, în funcție de veniturile sale. Trebuie, de asemenea, să aveți un card pentru deduceri (taxcard – skattekort), în funcție de care se calculează valoarea taxelor ce vor fi oprite din salariul dumneavoastră.

Atunci când se realizează procesul de returnare a anumitor taxe, veți primi o notificare la domiciliu privind venitul anual, cel mai tarziu pana la sfarsitul lunii martie, pentru veniturile pe anul anterior. Ea conține informații despre venitul dumneavoastra pe care s-au impus anumite taxe, veți vedea cât a fost dedus.

Dacă nu sunteți de acord cu calculul, sau lipsesc anumite sume din notificarea respectivă, completati formularul cu noile date si il returnati până la data de 30 aprilie.  În urma recalcularii, există posibilitatea de a primi înapoi o parte din suma plătită ca impozit pentru anul trecut (www.taxnorway.no).

În primii doi ani de muncă în Norvegia (și chiar trei, dacă munca a început în a doua parte a anului), există o deducere standard de 10 % ce se aplică la calculul taxelor pe venitul anual. Muncitorii care au familie în România (sot / soție sau copii) pot solicita deduceri pentru cheltuielile cu familia. De asemenea, se mai pot solicita deduceri pentru transport, deplasări, cazuri de boală etc.

Politici

În timp ce angajatorii norvegieni tind să prefere tot norvegieni, politicile de angajare arată faptul că există o atitudine pozitivă crescândă când vine vorba de angajarea imigranților. Companiile de recrutare, specializate pe forța de muncă din afara Norvegiei, poartă, în foarte multe cazuri, denumirea ”bemanning”.

Interviuri

În general, la interviuri trebuie să vă îmbrăcați decent (casual) în Norvegia. Nu este întotdeauna necesar să purtați cravată, dar trebuie să vă îmbrăcați îngrijit.

Norvegienii se laudă cu faptul că sunt foarte punctuali, așa că e important să ajungeți la timp la interviu. Este de asemenea bine să începeți interviul cu o strângere de mână și să păstrați contactul vizual pe tot parcursul întâlnirii.

În general, la interviu pot fi între două și cinci persoane, iar interviul poate dura între 45 și 90 de minute.

Pentru mai multe informații, accesați și Ghidul noului venit în Norvegia.

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

5 Responses to Ce-i asteapta pe imigranti in Norvegia

  1. Vlad maria claudia spune:

    Cum as putea sa fac sa ma interesez sa caut un job?

  2. sava spune:

    nu chiar toate ce auzi sint bune realitatea ce vezi internetu si mass media sint de caca,va salut

  3. stefanel spune:

    realitatea nu-i asa simpla, se gasesc destul de greu locuri de munca in NO.. fratele meu a cautat aproape 2 ani, pana a gasit un job acceptabil ca salariu macar pe termen scurt.. pt ca, cheltuielile sunt f mari in NO si daca nu ai un job macar cu echivalentul a 2000 euro, mai bine stai in tara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *