1. Permisul de sedere pentru studenti
2. Serviciile medicale pentru studenti
3. Cum poti sa-ti deschizi un cont bancar in Norvegia
4. Invata din timp limba norvegiana!
5. Permisul de munca pentru studenti
1. Permisul de sedere pentru studenti
Toti studentii din statele Uniunii Europene care intentioneaza sa ramana in Norvegia pentru o perioada mai mare de trei luni vor avea nevoie de un permis de sedere pentru studenti.
Nu se percep taxe pentru procesarea documentelor de la studentii proveniti din Uniunea Europeana (inclusiv Romania).
Puteti depune cererea pentru obtinerea permisului la misiunile diplomatice ale Norvegiei (ambasada sau consulat) sau, in cazul in care va aflati deja in aceasta tara, la sectia de politie din orasul unde se afla institutia de invatamant la care sunteti inscris.
In unele cazuri, autoritatile din Norvegia va pot chema la un interviu, inainte sa va elibereze permisul.
O lista cu ambasadele si consulatele norvegiene poate fi consultata aici.
Inainte sa depuneti cererea pentru permisul de sedere, trebuie sa va inregistrati pe site-ul UDI.no (detalii aici) si sa aveti pregatite urmatoarele documente:
- scrisoarea de acceptare din partea institutiei de invatamant din Norvegia unde intentionati sa studiati.
- o declaratie prin care aratati ca aveti suficiente fonduri pentru a va intretine.
- o asigurare medicala recunoscuta in Norvegia (poate fi o asigurare privata sau un Card European de Sanatate emis in tara de origine a solicitantului).
Daca solicitantul doreste sa se alature unor membri ai familiei care se afla deja in Norvegia, atunci se aplica regulile descrise in Ghidul noului-venit, sectiunea pentru reintregirea familiei.
2. Serviciile medicale pentru studenti
Norvegia ofera servicii medicale de inalta calitate. In calitate de student, aveti asigurat tratamentul medical profesionist, in caz de nevoie. In cele mai multe cazuri, tratamentul este gratuit, daca beneficiarul indeplineste unele conditii.
Nu sunteti considerat membru al Schemei Nationale a Asigurarilor de Sanatate, insa daca sunteti inscris la CNAS din Romania, veti avea acces la interventii in regim de urgenta si la alte tratamente in Norvegia.
Daca nu sunteti inscris la CNAS si nu aveti nici card european de sanatate, atunci trebuie sa aveti un alt tip de asigurare medicala, care sa acopere eventualele cheltuieli medicale in Norvegia.
Unele institutii de invatamant au propriile servicii medicale in campus, la care aveti acces in baza cardului de studii eliberat de institutie, si care este innoit de doua ori pe an.
Aceste servicii medicale nu acopera costul medicamentelor sau al analizelor medicale. In caz de spitalizare, costul medicamentelor este doar partial acoperit de asigurare (indiferent de forma acesteia).
3. Cum poti sa-ti deschizi un cont bancar in Norvegia
Daca planuiti sa ramaneti peste 6 luni in Norvegia, atunci ar trebui sa va inregistrati la Evidenta Populatiei , care va va atribui un numar din 11 cifre, asemanator cu CNP-ul din Romania (compus din data nasterii, plus alte 5 cifre generate automat). Acesta se obtine de la Biroul Local pentru Taxe si Impozite („Skattekontor”).
Numarul va va servi la deschiderea unui cont bancar, la obtinerea unui card studentesc sau pentru a solicita un credit de la Fondul National de Imprumuturi pentru Educatie.
Cei care stau pentru o perioada mai scurta de 6 luni in Norvegia, pot solicita un „numar D” (D number), care poate fi utilizat la deschiderea unui cont bancar.
Pentru deschiderea unui cont, puteti epela la o banca locala sau regionala, sau o banca de nivel national, care are filiale locale.
De regula, bancile norvegiene au solutii avansate de online banking, care va permit sa va administrati contul, sa platiti facturi sau sa faceti transferuri catre alte persoane.
Cardurile emise in alte tari sunt acceptate de bancomate, insa magazinele de regula nu accepta sa faca tranzactii in baza acestora.
4. Invata din timp limba norvegiana!
In calitate de cetatean al Uniunii Europene, puteti teoretic sa va inscrieti la orice forma de invatamant in limba engleza din Norvegia.
Pe de alta parte, exista specializari unde este obligatorie cunoasterea limbii norvegiene. Pentru a invata limba norvegiana, nu este obligatoriu sa va deplasat i in Norvegia. De fapt, in toata lumea exista in acest moment intre 5.000 si 6.000 de oameni care studiaza aceasta limba chiar in tarile lor de origine.
Exista peste 140 de institutii acreditate in intreaga lume care predau limba norvegiana celor interesati.
In ultimii 10 ani s-a inregistrat o crestere imbucuratoare a numarului acestora in tarile Europei Centrale si de Est. Poate chiar institutia unde invatati acum ofera astfel de cursuri!
Invatarea din timp a limbii norvegiene va poate usura cu mult situatia, in cazul in care doriti sa va continuati studiile in Scandinavia.
Consultati aici o lista cu cele 38 de institutii care ofera in prezent cursuri de limba norvegiana.
5. Permisul de munca pentru studenti
Studentii nu se pot angaja cu norma intreaga, in baza permisului de sedere. Cu toate acestea, ei se pot angaja cu jumatate de norma sau pot cere un permis special de a munci cu norma intreaga in perioada vacantelor scolare, pentru a nu le afecta performantele scolare.
Un student poate lucra cu jumatate de norma pana la 20 de ore/saptamana, timp de maxim 3 luni, fara sa aiba permis de munca.
Cetatenii Uniunii Europene primesc oricum un permis de munca in regim part-time, odata cu permisul de sedere pentru studenti.
Citeste mai multe despre drepturile studentului ca angajat, in sectiunea Munca in Norvegia.
Lasă un răspuns