Servicii bancare si telecomunicatii

Barbat_laptop_card1. Conturile bancare
2. Cardurile bancare
3. Platile prin banci
4. Transferul de bani catre o alta tara
5. Imprumuturile bancare
6. Datornicii
7. Arajamentul privind decontarea datoriei
8. Telecomunicatiile – Cumpararea unui telefon mobil
9. Abonamentele de telefon/internet
10. Taxa TV
11. Posta
12. Serviciile publice online

1. Conturile bancare

In Norvegia, oricine isi poate deschide un cont bancar, primind acces la sistemul de transferuri si plati. De regula, salariatii sunt obligati sa-si deschida un cont curent pentru a putea fi platiti de angajatori. Pentru deschiderea unui cont, este necesar sa prezentati un document de identitate (sau pasaport) si sa semnati un contract cu banca.

Exista si alte tipuri de conturi, cum ar fi cele pentru economii sau cele pentru investitii, ale caror dobanzi variaza de la caz la caz.

2. Cardurile bancare

Cardurile obisnuite, destinate platilor, sunt legate de conturile pentru salarii sau alte conturi curente. Posesorul cardului poate folosi o suma echivalenta cu cea aflata in cont.

Se poate face un aranjament de credit limitat (overdraft) cu banca, astfel incat clientul poate cheltui peste sumele aflate in cont, urmand sa le restituie bancii cu dobanda convenita.

Clientii care prezinta garantii pot obtine de la banci carduri de credit, care nu sunt legate de un cont anume. Acestea sunt echivalente cu imprumuturile. Cele mai multe banci nu taxeaza aceste servicii in primele 45 de zile. Aceasta inseamna ca nu trebuie sa platiti dobanzi daca restituiti suma in aceasta perioada de gratie.

Atentie: rata dobanzilor pentru folosirea cardurilor de credit este de obicei foarte ridicata si trebuie sa tineti cont ca mai exista si alte modalitati de a imprumuta bani.

Este recomandat sa studiati termenii si conditiile cardului de credit, inainte sa-l folositi.

* In caz ca pierdeti sau va este furat cardul bancar, apelati 0 89 89

3. Platile prin banciPortofel

Folosind serviciile bancare online, clientul isi poate plati facturile si poate transfera bani in alte conturi. Pe de alta parte, clientul poate alege sa faca viramente prin posta sau prin alte servicii specializate in transferul de bani.

Facturile se pot plati cash sau cu telefonul mobil. Un avantaj al platilor online sau cu telefonul mobil este ca se pot face 24 de ore din 24.

O solutie preferata de multi utilizatori este folosirea facturii electronice, ceea ce inseamna ca facturile sunt trimise si pastrate in contul bancar online. Facturile electronice vin pre-completate cu datele personale si numarul de cont, ceea ce le face mai usor de platit. Clientul trebuie sa confirme plata si are posibilitatea de a modifica suma de plata.

Puteti face de asemenea o intelegere ca suma datorata sa fe extrasa in mod automat din contul dvs, la data scadentei. Aceasta se practica in cazul facturilor emise cu regularitate, precum cele telefonice sau de electricitate. In felul acesta scapati de grija lor, de penalitatile de intarziere, dar si de cheltuielile de transfer bancar.

4. Transferul de bani catre o alta tara

Banii pot fi trimisi intr-o alta tara prin transfer bancar (inclusiv online), printr-o companie specializata in transferuri de bani, printr-un operator de internet sau prin posta. Preturile si eficienta variaza de la caz la caz.

Cea mai ieftina solutie este transferul prin serviciile bancare online (internet banking). Portalul de servicii financiare al Consiliului Norvegian al Consumatorilor (Finansportalen) are o noua sectiune www.sendingmoneyhome.no care va ajuta sa gasiti cea mai buna modalitate de trimite bani din Norvegia catre alte tari.

5. Imprumuturile bancare

La orice imprumut acordat, bancile se asigura ca aveti posibilitatea de a-i returna banii (de exemplu o sursa stabila de venit) si ca nu aveti incidente de plata in trecut. Cele mai multe imprumuturi au o rata a adobanzii variabila, ceea ce inseamna ca aceasta creste sau scade in functie de tendintele pietii de capital.

O dobanda fixa are avantajul ca ofera clientului o perspectiva clara a sumelor de rambursat. Pe termen lung, o rata fixa este de obicei mai scumpa decat una bazata pe dobanzi variabile si este recomandata de obicei in cazul celor care nu-si permit o crestere (fie ea si temporara) a ratelor.

Creditul de nevoi personale

Bancile ofera credite de nevoi personale celor care vor sa cumpere diverse bunuri sau servicii. Acestea se acopera de obicei pe termen scurt si au dobanzi destul de ridicate. Pe www.finansportalen.no, puteti afla ce banci ofera cele mai mici dobanzi.

Ipoteca

Cele mai multe banci acorda imprumuturi pentru cumpararea de case sau apartamente pe baza de ipoteca. Termenul de rambursare este obicei lung, intre 20 si 30 de ani. Cei care nu detin o locuinta in Norvegia pot cere o ipoteca intr-un sistem cumva asemanator cu programul “Prima casa” din Romania. Ipoteca va avea o rata fixa pe intreaga durata a rambursarii creditului si poate acoperi in proportie de 100% valoare de cumparare a casei.

Puteti afla de la banca limitele imprumutului pe care il puteti obtine, daca aduceti cu dvs. declaratia de venituri anuala.

Creditul pentru masina

Majoritatea bancilor va acorda un imprumut pentru cumpararea unei masini cu o rata a dobanzii ceva mai ridicata decat in cazul cumpararii unui apartament, folosind masina cumparata drept garantie pentru returnarea creditului. De regula se cere ca clientul sa contribuie cu cel putin 35% din valoarea masinii din surse proprii. Unele banci ar putea conditiona acordarea unui astfel de credit si de timpul petrecut in Norvegia (nou-venitii sunt refuzati).

6. Datornicii

Daca o factura emisa dupa cumpararea de bunuri si servicii nu a fost achitata, furnizorul va initia procedura de recuperare a debitului.

Aceasta va duce la o majorare a sumei de recuperat (prin includerea de dobanzi penalizatoare si alte cheltuieli) si poate duce in final la restituirea bunului sau la vanzarea fortata a acestuia, pentru stingerea datoriei.

De aceea, este important sa contactati creditorul atunci cand aveti dificultati la onorarea platilor si sa incercati negocierea unei reesalonari a platilor.

De asemenea, puteti informa agentia de recuperare a debitelor ca ati luat legatura cu creditorul pentru a negocia un plan de reesalonare si sa cereti suspendarea procedurii de recuperare, pana la lamurirea situatiei. In felul acesta, evitat costurile suplimentare legate de recuperatori.

7. Arajamentul privind decontarea datoriei

Scopul acestei proceduri este sa dea celor cu probleme financiare serioase o sansa de a-si reveni. De exemplu, unui datornic i se prelungeste perioada de rambursare, iar creditorul renunta partial sau in intregime la dobanzi. In unele situatii, datoria este stearsa partial sau chiar in totalitate.

Cel mai des intalnit aranjament este ca debitorul sa plateasca atat cat isi permite pentru o perioada de pana la 5 ani. Practic, debitorul renunta la acea parte a veniturilor sale care ii acopera cheltuielile de baza pentru sine si familia sa.

Aceste aranjamente se fac sub supravegherea unui ofiter specializat (namsmannen).

In urmatoarele regiuni exista o autoritate in domeniu, denumita “namsfogd”: Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim, Fredrikstad, Skedsmo, Asker si Bærum, Tønsberg and Nøtterøy, Kristiansand, Sandnes, Tromsø si Karlsøy.

In restul tarii, aceasta responsabilitate este exercitata de politia locala.

8. Telecomunicatiile – Cumpararea unui telefon mobil

Alegeti un telefon care sa corespunda nevoilor dvs. si informati-va asupra modului in care s-a comportat acesta la testele specializate.

Vanzarea telefoanelor mobile este de obicei legata de serviciile diverselor companii de telecomunicatii.

Aceasta inseamna ca, de regula, cumpararea unui telefon mobil va va “lega” de o anumita companie, in baza unui abonament. La cumpararea mobilului, majoritatea magazinelor ofera si o asigurare, in caz ca telefonul este pierdut sau distrus.

Mai multe informatii despre regulile care se aplica la cumpararea unui telefon aflati pe www.forbrukerportalen.no.

9. Abonamentele de telefon/internetTelefon

Inainte sa faceti un abonament pentru mobil/telefon fix/internet, ar trebui sa verificati cateva lucruri simple. Ar trebui sa studiati termenii si conditiile oferite de diferiti furnizori de astfel de servicii, ideosebi cele legate de durata contractului si modul de incheiere al acestuia. Pe www.telepriser.no (disponibil doar in limba norvegiana), puteti vedea comparatii intre preturile diferitelor servicii de telefonie mobila si internet.

Pe www.bredbandsportalen.no gasiti informatii utile despre serviciile de internet. De asemeena, pe www.nettvett.no veti gasi sfaturi despre navigarea in siguranta pe internet.

10. Taxa TV

Taxa TV este o taxa obligatorie pe care trebuie sa o plateasca fiecare posesor de televizor, indiferent de tipul acestuia si de tipul de abonament TV folosit.

De exemplu, pentru anul 2013, taxa TV a fost fixata la 2.680,50 coroane.

Taxa se achita in 2 transe:

  • prima perioada de taxare este intre 1 inuarie si 30 iunie si se achita pana la 31 ianuarie,
  • a doua perioada de taxare este 1 iulie – 31 decembrie, iar taxa se achita pana pe 31 iulie.

11. Posta

Posta norvegiana opereaza in toate municipalitatile din tara. In unele orase exista oficii postale, in altele exista reprezentante postale in magazine.

Oficiile postale ofera:

  • vanzarea de plicuri, carti postale, timbre;
  • trimiterea de scrisori, recomandate;
  • pre-plata unor recomandate;
  • rezevarea de bilete la evenimente culturale;

Orarul de functionare al oficiilor postale variaza de la caz la caz si poate fi consultat pe www.posten.no.

12. Serviciile publice online

Norge.no/Norway.no functioneaza ca un portal web si ca un birou de informatii online care indruma oamenii catre diverse servicii sau agentii publice care le pot rezolva problemele. Serviciul este disponibil in limbile norvegiana si engleza.

Pe acest portal gasiti informatii utile despre casatorii, taxe, servicii de sanatate, piata fortei de munca, educatie, etc.

Puteti folosi portalul pentru a gasi cel mai apropiat serviciu/agentie publica pentru a va rezolva o anumita problema.

Prin Norway.no puteti lua legatura cu diverse servicii publice (Find E-Services), daca va inregistrati in sistem (My Personal Information).

Cu My Personal Information va puteti verifica adresa, doctorul de familie, precum si vehiculele pe care le aveti inregistrate pe numele dvs. Accesul se face cu un dispozitiv electronic, gen MinID.

O alta varianta este sa luati legatura cu Norway.no prin telefon, e-mail sau chat:

Tel: (+47) 800 30 301; e-mail: [email protected]; e-chat: e-chat service de pe www.norway.no. Puteti cere indrumare si prin SMS, cu textul INFO <aici introduceti intrebarea> la numarul 1980.

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *