Locuinta in Norvegia

1. Asigurarea bunurilor din locuintaCase_Norvegia
2. Garantia
3. Alocatia pentru cazare
4. Terminarea inchirierii
5. Cumpararea unei locuinte
6. Imprumutul de la primarie
7. Imprumutul de baza de la Banca Norvegiana de Stat pentru Locuinte
8. Ajutoare pentru intretinere
9. Asigurarea locuintei
10. Evacuarea deseurilor
11. Detectoarele de fum
12. Extinctoarele sunt obligatorii
13. Exercitii de stingere a focului
14. Verificarea instalatiei electrice
15. Alte sfaturi

1. Asigurarea bunurilor din locuinta

Asigurarea bunurilor acopera pagubele in caz de incendiu, inundatii, jaf, etc. In cazul in care incheiati o asigurare trebuie sa specificati care sunt bunurile pe care le acopera aceasta. Asigurarea bunurilor este obligatorie chiar daca sunteti doar chirias.

Gasiti mai multe informatii despre tipurile de asigurari pe site-ul www.finansportalen.no. Acesta este un portal de informatii cu ajutorul caruia puteti face comparatii intre mai multe oferte de asigurare, dar si intre dobanzile oferite de banci pentru diverse depozite.

2. Garantia

Garantia este suma pe care chiriasul o plateste pentru a acoperi eventuale intarzieri ale platii chiriei sau eventualele pagube pe care le-ar produce locuintei. Valoarea garantiei nu poate depasi chiria pe 6 luni.

Garantia se depune intr-un cont separat si nici una dintre parti nu poate retrage aceasta suma atat timp cat este in vigoare contractul de inchiriere. Daca proprietarul cere plata garantiei intr-un cont de-al sau sa cere banii cash, chiriasul ii poate refuza aceasta cerere. Costurile pentru infiintarea contului pentru depozitarea garantiei sunt suportate de proprietar.

Cand contractul de inchiriere se termina, proprietarul isi da acordul scris catre banca pentru ca chiriasul sa-si poata recupera banii.

Daca acest acord lipseste, chiriasul trebuie sa ceara in scris bancii restituirea banilor. Banca la randul ei il va instiinta pe proprietar ca chiriasul va fi platit in termen de cinci saptamani, daca intre timp proprietarul nu-l da in judecata pe chirias.

3. Alocatia pentru cazare

Alocatia pentru cazare este un ajutor acordat de stat pentru cei persoanele aflate in dificultate. Scopul este sa-i ajute cei care au venituri mici si cheltuieli mari sa inchirieze o lucuinta sau sa-si pastreze locuinta pe care au inchiriat-o deja.

Alocatiile sunt finantate de guvern si sunt acordate prin Banca Norvegiana pentru Locuinte, cu asistenta primariilor locale.

Cei care castiga putin nu sunt automat eligibili pentru a primi alocatia pentru locuinte. Cererile pentru alocatii se depun pana pe data de 14 ale fiecarei luni, iar daca sunt aprobate, vor fi platite pe data de 10 ale lunii urmatoare. Cererile se depun la biroul de locuinte al primariei, sau online, pe site-ul www.altinn.no.

4. Terminarea inchirierii

Contractul de chirie poate fi incheiat pe perioada nedeterminata sau pana la o data anume. Contractele cu termen expira la data convenita, fara notificare prealabila. Exista o limita pana la care se pot incheia aceste contracte: minim 3 ani de la data semnarii. Aceste contracte pot fi desfacute inainte de termenul stabilit, cu acordul partilor.

Contractele pe perioada nedeterminata sunt valabile pana cand una dintre parti se decide sa-l intrerupa. Daca in contract nu se specifica expres un termen de preaviz, atunci acesta este de trei luni. Chiriasul poate decide sa renunte la contract fara sa dea explicatii. Proprietarul, pe de alta parte, poate renunta la contract doar daca are motive intemeiate.

In acest caz, notificarea catre chirias se face in scris. Chiriasul se poate opune, iar terminarea contractului nu se produce efectiv decat daca proprietarul se adreseaza si obtine o solutie favorabila de la Consiliul de mediere/Tribunalul pentru Litigii legate de Inchirieri din Oslo, Akershus, Bergen sau Trondheim (HTU -Husleietvistutvalget).

5. Cumpararea unei locuinte

Cine vrea sa cumpere o casa trebuie sa obtina mai intai o aprobare a ipotecii de la o banca. Puteti cere un imprumut si de la primaria locala, daca nu aveti bani suficienti sau sunteti refuzati de banci. Pretul de cumparare a unei locuinte este determinat de ofertele potentialilor cumparatori.

Cel care vinde aproba sau respinge ofertele. De aceea nu trebuie sa faceti o oferta daca nu sunteti siguri ca va puteti permite.

Cele mai multe banci instituie o ipoteca pentru acordarea imprumutului. Perioada de plata este de obicei lunga, intre 20 si 30 de ani. Cei care cumpara pentru prima data o casa in Norvegia pot beneficia de un credit ipotecar cu dobanda fixa, care acopera 100% costul achizitiei.

Interesati-va la banca ce credit va poate oferit si la ce rata a dobanzii. Va trebui sa aduceti o declaratie fiscala pentru a le arata care este nivelul veniturilor dvs.

6. Imprumutul de la primarie

Daca nu reusiti sa obtineti imprumutul dorit de la banca, mai exista varianta unui imprumut municipal. Acesta este acordat in regim de credit-punte sau ca un credit normal si acopera cheltuielile legate de achizitia unei case sau de renovarea uneia deja existente, sau pur si simplu refinantarea unui credit mai vechi.

Fiecare primarie are propria politica legata de credite si este decizia autoritatilor locale cine si cat credit primeste. Informati-va din timp ce va poate oferit primaria localitatii in care sunteti stabilit.

7. Imprumutul de baza de la Banca Norvegiana de Stat pentru Locuinte

Puteti obtine un imprumut pentru construirea/renovarea/extinderea unei case si de la Banca Norvegiana de Stat pentru Locuinte. Casa trebuie sa indeplineasca o serie de conditii referitoare la aspect, accesibilitate, eficienta energetica si impact asupra mediului.

Daca criteriile sunt indeplinite, Banca Norvegiana de Stat pentru Locuinte poate acorda un imprumut care acopera maxim 80% din costurile estimate.

Mai multe informatii si formulare pentru toate schemele de finantare pot fi gasite la www.husbanken.no.

8. Ajutoare pentru intretinere

Pentru cei care au probleme financiare pe termen lung sau permanente, sau in cazul in care locuinta are nevoie de reparatii urgente, se pot acorda ajutoare (granturi) municipale. Acestea pot acoperi costul ipotecii, a reparatiilor si in unele cazuri pot acoperi costul achizitionarii locuintei.

Cererile pentru astfel de ajutoare se depun la sediul primariei locale, care va poate oferi si informatii suplimentare in aceasta privinta. Retineti: exista primarii care acorda si altele care nu acorda astfel de granturi!

9. Asigurarea locuintei

Este obligatoriu pentru toti proprietarii sa-si asigure locuintele. Aveti optiunea sa incheiati o singura asigurare care sa va acopere si locuinta, si bunurile domestice.

Daca locuiti intr-o locuinta cu mai multi proprietari/asociati, este o obligatie comuna/a asociatiei sa incheie o astfel de asigurare. In acest caz, asigurarea pentru bunuri ramane individuala.

10. Evacuarea deseurilor

Fiecare primarie are propria politica privind deseurile. Cele mai multe pun accentul pe colectarea lor selectiva, ceea ce inseamna ca trebuie sa puneti deseurile de hartie si cele alimentare in containere separate. La fel, deseurile care nu pot fi sortate se depoziteaza separat.

Diferitele tipuri de deseuri se colecteaza in diferite zile ale saptamanii (de regula orarul este afisat sau il puteti obtine de la muncitorii salubritatii).

Nu puteti arunca toate gunoaiele in pubelele din apropierea locuintei. Metalul, sticla si deseurile considerate “cu risc” trebuie duse la centrele de reciclare ale primarie.

Aparatele electrice uzate si alte echipamente (gunoiul de tip EE) sunt duse la magazinele care comercializeaza astfel de produse si care le vor prelua, uneori contra cost, alteori in sistem buy-back.

11. Detectoarele de fum

Cele mai multe victime ale incendiilor mor din cauza intoxicatiilor cu fum. De aceea exista echipamente care reduc riscul de incendiu: detectoarele de fum, care sunt obligatorii in Norvegia. Fiecare casa trebuie sa aiba cel putin unul. Daca locuinta are mai multe niveluri, fiecare dintre acestea trebuie sa aiba unul.

Detectoarele de fum trebuie amplasate in apropierea scarilor si a rutelor de evacuare in caz de incendiu, in cel mai inalt punct al tavanului si la minim 50 de centimetri de pereti (urmariti instructiunile de instalare). Toate detectoarele trebuie conectate in serie. Alarma de incendiu trebuie sa se auda clar in toate dormitoarele, chiar si cand usile sunt inchise.

Proprietarul cladirii este repsonsabil pentru dotarea acesteia cu detectoare de fum. Persoana care foloseste casa/cladirea este responsabila cu testarea detectorului de fum (prin apasarea butonului de test), precum si cu schimbarea bateriilor. Detectorul de fum ar trebui testat in fiecare luna iar bateriile ar trebui schimbate in fiecare an.

12. Extinctoarele sunt obligatorii

Stingator_extinctorToate casele trebuie sa fie dotate cu extinctoare. Acestea pot fi hidranti sau extinctoare portabile cu efect minim de 12A.

De instalarea si intretinerea stingatoarelor este responsabil proprietarul cladirii. Extinctorul trebuie plasat intr-un loc vizibil, accesibil, iar locuitorii imobilului trebuie sa stie cum sa-l foloseasca.

Daca un incendiu este incipient, adultii sau copiii mai mari pot incerca sa-l stinga folosind extinctoarele. Atentie: nu trebuie sa va expuneti la un pericol inutil, inhaland fumul degajat de incendiu, care este foarte toxic!

Cel mai important lucru este sa-i evacuati pe cei aflati in pericol si sa chemati ajutoare. Nu incercati sa stingeti incendiul daca acesta a luat amploare.

Parasiti cladirea si chemati pompierii folosind numarul telefonic de urgenta 110. Intotdeauna sa raportati adresa unde a izbucnit incendiul.

13. Exercitii de stingere a focului

Organizati exercitii de stingere a incendiilor impreuna cu membrii familiei. Puneti-va de acord ce proceduri veti urma in cazul unui incendiu. Acestea trebuie sa cuprinda obligatoriu chemarea de ajutoare si evacuarea cladirii. Vorbiti copiilor despre incendii si despre cum ar trebui sa le previna.

Cum puteti preveni incendiile

 • Folositi aragazul, plita si masina de spalat doar cat sunteti acasa si sunteti treaz. Asigurati-va ca sunt oprite cand nu le folositi.
 • Inchideti televizorul de la buton, nu doar prin telecomanda.
 • Nu lasati lumanari aprinse cand parasiti o incapere.
 • Nu acoperiti aerotermele cand acestea sunt in functiune.
 • Curatati de grasime hota si aerisirea din bucatarie.
 • Verificati cutia cu sigurantele electrice – fiti atenti la urmele de fum sau daca aceasta degaja o cantitate mare de caldura.
 • Verificati daca stecherele si cablurile aparatelor electrocasnice prezinta urme de arsuri.

14. Verificarea instalatiei electrice

Proprietarii si chiriasii sunt sfatuiti sa fie atenti si sa verifice daca instalatia electrica nu este supraincarcata, pentru ca poate declansa un incendiu.

Este responsabilitatea proprietarului sa se asigure ca instalatia electrica indeplineste normele de functionare. In sezonul rece folosim mai multa electricitate pentru incalzire si creste pericolul de suprasolicitare a instalatiei.

Desi sigurantele electrice sunt menite sa protejeze sistemul, supraincarcarea retelei poate provoca incendii, mai ales daca reteaua este veche sau prost intretinuta.

Daca sigurantele se ard des, inseamna ca reteaua este supraincarcata. In acest caz, reduceti pe cat posibil consumul de curent sau conectati aparatele de incalzire la circuite separate.

Iata o verificare simpla, pe care o pot face atat proprietarul, cat si chiriasul:

 • Asigurati-va ca sigurantele sunt bine insurubate.
 • Daca sigurantele sunt prea fierbinti pentru a le atinge, inseamna ca sunt supraincarcate.
 • Verificati daca prizele, stecherele si cablurile prezinta urme de arsuri. Acestea indica faptul ca sunt uzate si trebuie inlocuite. Daca simtiti miros de ars cand le folositi, acesta este de asemenea un semnal de alarma.
 • Daca in urma verificarilor se constata mai multe probleme, proprietarul trebuie sa cheme un electrician autorizat.

15. Alte sfaturi

 • Aerotermele si convectoarele trebuie introduse direct in priza, nu folositi prelungitoare.
 • Nu folositi sursele de caldura in apropierea unor materiale inflamabile.
 • Nu acoperiti sursele de caldura.
 • Sursele de caldura mobile ar trebui folosite doar de adulti.
 • Asigurati-va ca instalatia electrica din locuinta este bine intretinuta si apelati periodic la un electrician pentru a o verifica.
 • Cand descoperiti o problema la instalatia electrica, instiintati-va proprietarul sau chemati un electrician autorizat.

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

One Response to Locuinta in Norvegia

 1. valentino spune:

  Sotia mea are diabet tip 1 insulino dependent si avem un copil de doi ani si lucrez decat eu in prezent , in cazul nostru putem beneficia de un ajutor (la chirie , la regimul alimentar al sotiei , ajutor social , ).
  Ni s-a spus de catre cineva ca ar avea dreptul sotia la un ajutor social , jumatate din chirie , reducere de impozit pe salariu , si pt ca avem copilul in intretinere sa ni se prelungeasca acea indemnizatie de la 2 ani la 3 ani , daca stiti vreun articol referitor la asta va rugam sa ne informati si pe noi .
  Multumim

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *