Activitati recreative si voluntariat

1. Grupuri si organizatii de voluntariSarbatoare_strada_norvegieni
2. Munca voluntara
3. Activitati de petrecere a timpului liber
4. Scoli culturale si muzicale
5. Cluburile sportive locale
6. Activitati culturale
7. Biblioteci
8. Dreptul de trecere
9. Pescuitul
10. Licenta de pescuit
11. Sfaturi pentru pilotat barcile
12. Vanatoarea
13. Testul pentru obtinerea permisului de vanatoare

1. Grupuri si organizatii de voluntari

In Norvegia exista peste 115.000 de organizatii non-guvernamentale. Peste 84% dintre locuitori sunt membri ai unei organizatiii sau in mai multe ONG-uri.

Exista mai multe tipuri de organizatii, incepand cu cele religioase, Asociatii ale Cercetasilor, fanfare, cluburi sportive, precum si organizatii umanitare.

Oricine poate face parte dintr-o astfel de organizatie. Cele mai multe ONG-uri percep o taxa – cotizatie – de la membrii lor.

Asociatia ONG-urilor din Norvegia (Frivillighet Norge) este organizatia-umbrela care reuneste peste 200 de ONG-uri membre. Site-ul ei este www.frivillighetnorge.no si contine informatii despre grupurile si organizatiile de voluntari.

Puteti sa va adresati si primariei locale daca vreti sa va puna in legatura cu un ONG din zona.

2. Munca voluntara

Munca voluntara este este activitatea de baza a multor ONG-uri din Norvegia. Cam 2/3 din activitatile desfasurate in cadrul acestor organizatii sunt neplatite.

Peste jumatate din populatia adulta a Norvegiei presteaza munca voluntara in cursul unui an, ceea ce este un record international.

Multe grupuri si organizatii de voluntari isi finanteaza activitatea organizand loterii, licitatii sau vanzari de strada (hot-dog, prajituri) la diverse evenimente. Cand va inscrieti intr-o astfel de organizatie, trebuie sa fiti pregatit sa va implicati in astfel de actiuni.

3. Activitati de petrecere a timpului liber

Activitatile de timp liber variaza de la cele organizate/semi-profesionale pana la divertisment, centre de antrenament, cursuri, restaurante sau centre de socializare.

Multe primarii norvegiene acorda o atentie deosebita activitatilor pentru copii si tineri, cu scopul de a le oferi un mediu cat mai bun pentru dezvoltarea personala.

Primariile ofera programe de activitati extrascolare (inainte si dupa cursuri), cluburi pentru tineret, cluburi sportive, cursuri culturale si asociatii pentru copii.

4. Scoli culturale si muzicale

Scolile culturale ofera copiilor cursuri de dans, muzica, teatru si alte activitati artistice. Scolile culturale sunt de obicei sustinute de o primarie anume, dar pot fi patronate si de doua sau mai multe primarii.

Primariile acopera de obicei o parte din cheltuilelile de curs, dar si parintii trebuie de asemenea sa contribuie cu bani. Costurile variaza de la o primarie la alta.

Pentru mai multe informatii, contactati departamentul cultural de la primaria de care apartineti sau consultati site-ul web al acesteia.

5. Cluburile sportive locale

Afilierea sportivilor la diverse cluburi este o traditie adanc inradacinata in Norvegia. Multi copii si tineri sunt membri ai unor cluburi sportive. Organizatiile-umbrela (Comitetul Olimpic Norvegian si Confederatia Sporturilor) reunesc aproximativ 12.500 de cluburi sportive locale.

Cluburile sportive norvegiene sunt deschise pentru toata lumea. Nimeni nu este refuzat sau lasat deoparte. Toti copiii sunt inclusi in activitatile de antrenament, indiferent de ambitiile si nevoile fiecaruia. Scopul nu este obligatoriu obtinerea unor performante, important este ca tinerii sa se simta bine impreuna. Parintii trebuie sa plateasca o cotizatie catre club pentru ca copiii sa se poata inscrie.

Pentru informatii suplimentare privind cluburile si activitatile sportive, contactati departamentul cultural de la primaria de care apartineti.

6. Activitati culturale

Cel mai multe primarii ofera diferite activitati culturale pentru adulti, cum ar fi teatru, cursuri, dezbateri, cinema, etc. Aceste activitati difera de la o primarie la alta. Cele mai multe municipalitati au propriul “calendar cultural” care acopera o perioada de la 3 la 6 luni.

Daca doriti mai multe informatii, contactati departamentul cultural al primariei de care apartineti.

7. Biblioteci

Toate primariile au biblioteci publice. Oricine poate avea acces la acestea, indiferent de varsta, limba vorbita sau eventuale dizabilitati. De la biblioteca puteti imprumuta carti, DVD-uri, CD-uri, reviste.

Unele sunt disponibile in mai multe limbi straine. Tot la biblioteca puteti avea acces la un computer conectat la internet.

Nu se percep taxe la biblioteci. Programul de functionare si serviciile oferite de biblioteci variaza de la o primarie la alta.

8. Dreptul de trecere

In Norvegia oricine poate intra fara restrictii in paduri, pe coasta sau in munti, pentru a se bucura de priveliste, idiferent de cine este proprietarul acestora.

Aceasta este “dreptul de acces al publicului”. Exista insa o diferenta intre “terenurile de exterior” si “terenurile interioare”. Plajele, tarmurile stancoase, lacurile, mlastinile, dealurile, padurile si muntii sunt exemple de “terenuri de exterior”. Cele “de interior” sunt terenurile aflate in imediata vecinatate a caselor sau cabanelor de vacanta, pamanturi cultivate, pajisti si alte asemenea terenuri.

Puteti circula fara restrictii pe “terenurile exterioare”, dar regulile sunt mai stricte pentru zona de interior.

Accesul liber va da dreptul atat sa umblati pe respectivele terenuri, cat si sa culegeti fructe de padure, ciuperci sau flori.

De asemenea, aveti dreptul de a ridica un cort si campa in acele zone. Atentie: distanta fata de cea mai apropiata casa sau cabana trebuie sa fie de cel putin 150 de metri.

Daca aveti da gand sa ramaneti mai mult de doua nopti in acel loc, trebuie sa obtineti permisiunea proprietarului.

In zonele nepopulate (cum ar fi muntii) puteti ridica un cort fara a avea nevoie de permisiunea cuiva.

In orice caz, trebuie sa tratati natura cu respect si de asemenea sa fiti politicosi cu proprietarul si cu oamenii care locuiesc in apropiere.

Vanatoarea si pescuitul nu fac parte din “dreptul de trecere” si trebuie sa obtineti permisiuni in acest sens. O exceptie se face in cazul vietuitoarelor marine, care pot fi vanate sau pescuite fara restrictii.

9. Pescuitul

Pescuitul in apa sarata (mare/ocean) este un drept public si este gratuit. Pe de alta parte, pescuitul in rauri si lacuri este strict reglementat. Daca raul/lacul se afla pe o proprietate privata, trebuie sa obtineti permisiunea proprietarului , de exemplu prin cumpararea unui permis de pescuit.

Permisele de pescuit se pot cumpara din locuri special amenajate in zonele de pescuit, in punctele de informare turistica, campinguri sau din magazinele cu articole sportive.

Copiii sub 16 pot pescui in apa dulce fara sa plateasca taxe de la 1 ianuarie la 20 august, dar au totusi nevoie de permis daca vor sa pescuiasca anumite specii de peste precum somon, pastrav sau mangal.

Permisul de pescuit contine informatii despre perioada si locul in care sunteti autorizat sa pescuiti. Puteti alege intre un permis de o zi, de doua zile, de o saptamana sau pentru un sezon intreg.

De la 1 ianuarie 2010 a intrat in vigoare un regulament care stabileste o marime minima pentru pestele care poate fi pescuit. Prin urmare, trebuie sa va informati cu privire la care sunt aceste dimensiuni. Puteti comanda prin e-mail o brosura cu marimea minima a pestilor care pot fi pescuiti in anumite zone, la [email protected].

10. Licenta de pescuit

Daca aveti peste 16 ani si vreti sa pescuiti acele varietati de peste aflate sub restrictie (somon, pastrav sau mangal), trebuie sa obtineti “licenta de pescuit”, care se plateste si este diferit de “permisul de pescuit” descris mai sus.

Licenta de pescuit se poate cumpara de pe site-ul www.inatur.no, dar si de la oficiile postale, prin internet banking sau cu telefonum mobil, daca trimiteti textul INATUR la nr. de telefon 2470.

11. Sfaturi pentru pilotat barcile

Cand pilotati barci de pescuit, fiti atenti la urmatoarele:

 • Purtati in permanenta o vesta de salvare. Proprietarul barcii este obligat prin lege sa asigure veste si alte echipamente plutitoare (colaci) pentru toate persoanele aflate la bord. Daca aceste echipamente lipsesc, proprietarul poate fi amendat cu 500 de coroane pentru fiecare persoana neprotejata aflata la bord.
 • Daca v-ati nascut dupa 1 ianuarie 1980, trebuie sa aveti un permis de conducere pentru barci pentru a pilota o ambarcatiune de agrement mai lunga de 8 metri sau cu un motor mai puternic de 25 CP.
 • Trebuie sa aveti cel putin 16 ani pentru a pilota o ambarcatiune care merge mai repede de 10 noduri sau are un motor mai puternic de 10 CP.
 • Nu va apropiati de fermele de acvacultura. Exista un perimetru de protectie in jurul acestora care va interzice sa va apropiati la mai putin de 20 de metri sau sa pescuiti la mai putin de 100 de metri de asemenea ferme. Daca incalcati aceasta regula veti fi amendati.
 • Viteza-limita in rada portului este de 5 noduri. Depasirea acesteia se pedepseste cu amenda de 1.500 de coroane.

12. Vanatoarea

Doar cateva specii pot fi vanate in Norvegia, iar sezonul de vanatoare este limitat la cateva luni pe an. Daca doriti sa vanati o anumita specie, trebuie sa va informati in ce perioada a anului este permis acest lucru pe www.dirnat.no.

Daca vanati in alte zone decat cele de coasta sau pe mare, aveti nevoie de permisiunea proprietarului terenului de vanatoare.

Pentru a vana in Norvegia, trebuie sa treceti si un test pentru obtinerea permisului de vanatoare. Dupa ce ati trecut testul, trebuie sa va inscrieti in Registrul Norvegian al Vanatorilor. Pot vana doar cei inscrisi in acest registru si care au achizitionat o licenta de vanatoare pentru respectivul sezon.

13. Testul pentru obtinerea permisului de vanatoare

Vanatorii din alte tari care au urmat un curs si au trecut un test echivalent cu cel practicat in Norvegia, pot obtine un permis de vanatoare in aceasta tara si se pot inregistra in Registrul Norvegian al Vanatorilor. Pentru a fi inregistrat, trebuie sa trimiteti permisul obtinut in tara de origine, insotite de numele, data nasterii si adresa, la Registrul Norvegian al Vanatorilor. Documentele trebuie traduse in prealabil in limba norvegiana.

Daca Registrul va echivaleaza permisul de vanatoare din tara natala, veti fi scutit sa mai sustineti o data testul de poligon.

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

4 Responses to Activitati recreative si voluntariat

 1. chwilowki spune:

  Hi my friend! I want to say that this post is awesome, great written and include approximately all significant infos. I would like to look extra posts like this .

 2. Florea ioan spune:

  Sunt maistru electrician dar lucrez in Norvegia in alt domeniu. As dori sa stiu ce trebui facut pentru echivalarea diplomei de electrician si practicarea meseriei in Norvegia/

 3. ALEX spune:

  BUNA AŞI DORI SI EU UN LOC DE MUNCA IN NORVEGIA CA INSTALATOR AM 12 DE EXPERIENTA IN DOMENIU IT TOATE TIPURILE DE ÎNCĂLZIRII DE LA ÎNCĂLZIRE IN PARTOSEA PANOURI SOLARE.ETC.
  IN MOMENTUL DE FATA LUCREZ IN LONDRA .
  TELE 00447920614151 MULTUMESC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *