Q22: Cum procedez daca am un accident auto cu masina mea inmatriculata in Romania?

Chemati Politia doar daca accidentul s-a soldat cu victime (oameni raniti sau morti). Numarul de telefon este 112.

In cazul in care accidentul a fost unul fara urmari grave si s-au produs doar pagube materiale, trebuie ca dvs si celalalt sofer implicat in accident sa completati un formular special, care va este inmanat de firma de asigurari cu care ati incheiat in prealabil asigurarea obligatorie.

Este important ca soferii implicati in accident sa semneze impreuna acest formular, care serveste drept proba pentru firma de asigurari. De asemenea, este recomandat sa consemnati numele si adresa martorilor oculari ai accidentului. De asemenea, daca este posibil, sa fotografiati locul accidentului.

Nu semnati formularul daca nu intelegeti sau nu sunteti de acord cu cele mentionate de cealalta persoana (cand de exemplu nu va puneti de acord cu privire la cine a provocat accidentul sau cum s-a produs acesta). In aceste cazuri este bine sa apelati la Politie, chiar daca accidentul nu a avut urmari grave.

Asigurarea auto obligatorie despagubeste orice persoana care a fost vatamata de vehiculul asigurat, indiferent a cui a fost vina producerii accidentului. Asigurarea acopera atat tratamentul medical, cat si pierderea veniturilor ca urmare a pierderii capacitatii de a munci.

In baza aceleiasi asigurari, puteti cere despagubiri printr-o actiune inaintata fie la tribunalul din districtul unde este inregistrata compania de asigurari, fie din districtul in care s-a produs accidentul.

Atentie insa: daca soferul poarta o parte din vina, suma de care va beneficia in urma acestei actiuni va fi mai mica.

Pentru informatii suplimentare, dar si pentru a cere despagubiri pentru un accident provocat de un vehicul necunoscut (sau neasigurat), contactati Trafikkforsikringsforeningen (Biroul Norvegian pentru Asigurari Auto): Postboks 2551 Solli – N 0202 Oslo 2, tel.: 00 47 22 04 86 00, fax: 00 47 22 56 21 16, e-mail: [email protected].

Puteti vedea modelul de formular care trebuie completat in urma accidentului  aici.

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook: