Institutii din Norvegia

1. Servicii de urgență -telefoane utile
2. Directoratul Norvegian pentru Imigrari
3. Serviciul pentru muncitori straini (SUA)
4. Administratia Norvegiana a Taxelor (Fiscul) – Skatteetaten
5. Serviciul Vamal Norvegian – Toll
6. Banca Norvegiana de Stat pentru Locuinte – Husbanken
7. Consiliul Norvegian pentru Consumatori (Protectia Consumatorului) – Forbrukerradet
8. Administratia Norvegiana a Drumurilor Publice
9. Directoratul National al Politiei
10. Directoratul Muncii si Protectiei Sociale (NAV)
11. Autoritatea pentru Inspectia Muncii (Arbeidstilsynet)
12. Directoratul Norvegian pentru Copii, Tineri si Probleme de Familie (Bufetat)
13. Directoratul Norvegian pentru Educatie si Formare (Udir)
14. Directoratul pentru Integrare si Diversitate (IMDI)

1. Telefoane utile

Numere de telefon in caz de urgenta, apelabile in Norvegia:

Incendii si accidente majore – 110

 • Anuntati mai intai celelalte persoane din casa
 • Sunati pompierii la telefon 110
 • Incercati sa stingeti focul fara sa va riscati viata sau sanatatea
 • Spuneti-le pompierilor cand ajung daca mai sunt si alte persoane in cladire

Politia si comandamentul de interventii – 112

Pentru activitati infractionale care pun in pericol viretile oamenilor, sau daca exista riscul distrugerii probelor, sau pentru alte probleme urgente, sunati la Politie – telefon 112.

Ambulanta – urgente medicale – 113

 • Sunati 113 pentru ajutor
 • Puneti la adapost persoanele afectate
 • Acordati primul ajutor

Serviciului de urgenta pentru intoxicatii – 235 91 300

Centrul pentru intoxicati ofera informatii despre intoxicatiile acute si indicatii asupra tratamentului de urmat. Centrul deserveste deopotriva medicii, cat si pe publicul larg, 24 de ore din 24.

Raportarea pierderii/furtului cardului de credit se face la telefon 089.89.

Agentii guvernamentale

2. Directoratul Norvegian pentru Imigrari

Statul norvegian administreaza problema imigrarii prin intermediul a cateva agentii partenere. Directoratul Norvegian pentru Imigrari (UDI) este agentia centrala executiva care se ocupa de imigrare si refugiati. Directoratul este subordonat Ministerului Justitiei si Politiei. Sarcina UDI este, pe de o parte, sa inlesneasca imigratia legala si binevenita, iar pe de alta parte sa previna imigratia ilegala si nedorita.

UDI are de asemenea un rol-cheie ca si autoritate competenta in domeniul imigrarilor si refugiatilor si contribuie la dezvoltarea politicilor guvernamentale privitoare la imigratie si refugiati.

Deciziile UDI pot fi contestate la Comitetul de Apel pentru Imigrari (UNE), care este o agentie independenta politic.

Cea mai importanta sarcina a UDI este procesarea cererilor de rezidenta si de permis de munca in Norvegia. Pentru a putea procesa cazurile individuale intr-o maniera eficienta, UDI colaboreaza cu politia si cu ambasadele straine din Norvegia.

Informatii de contact

Internet: www.udi.no, adreseaza intrebarile prin formularul de contact

Telfone: 23 35 16 00 intre 8.00-15.45, de luni pana vineri.

Serviciul pentru angajatori

Exista o linie directa pentru angajatorii care au intrebari cu privire la acordarea permiselor in baza angajarii.

Telefon: 23 35 15 33.

3. Serviciul pentru muncitori straini (SUA)

Politia, Directoratul pentru Imigrari, Fiscul si Inspectoratul de Munca au infiintat un serviciu comun pentru muncitorii straini din Norvegia.

Acesta ii ghideaza si ii proceseaza rapid pe cei care solicita rezidenta si vor sa se mute in Norvegia.

Centrul ii ajuta pe cetatenii din alte state europene care solicita permis de munca in calitate de muncitor calificat, precum si pe rudele acestora.

La acest serviciu, care functioneaza la nivel national, solicitantul trebuie sa se prezinte in persoana.

Filialele SUA: Oslo, Schweigaards gate 17; Stavanger, Lagårdsveien 46; Kirkenes, Rådhussvingen 1 (sediul Politiei); Pasvikveien 2 (sediul Fiscului).

Pentru mai multe informatii vizitati www.sua.no.

4. Administratia Norvegiana a Taxelor (Fiscul) – Skatteetaten

Este o agentie subordonata Ministerului de Finante. Agentia cuprinde Directoratul Taxelor si functioneaza in 5 regiuni fiscale. Fiscul este responsabil de colectarea taxelor si de evidenta populatiei.

Date de contact:

Telefon: 800 80 000

Din strainatate: + 47 220 77 000

Internet: www.skatteetaten.no, www.taxnorway.no.

5. Serviciul Vamal Norvegian – Toll

Serviciul Vamal este responsabil sa protejeze Norvegia de importurile/exporturile ilegale prin controale eficiente. De asemenea, colecteaza taxele vamale, in numele guvernului.

Agentia se afla sub autoritatea Ministerului de Finante si functioneaza in 6 regiuni vamale.

Telefon  – centrul de informatii: 0 30 12;  Internet: www.toll.no.

6. Banca Norvegiana de Stat pentru Locuinte – Husbanken

Aceasta banca este responsabila de implementarea programului guvernamental pentru locuinte si ajuta primariile in preocuparea lor de a asigura un acoperis celor care nu-si permit sa cumpere o locuinta de pe piata libera. Banca pentru locuinte ofera imprumuturi si alte tipuri de ajutoare persoanelor care au dificultati in a obtine o casa sau care au nevoie de ajutor pentru a ramane in propria lor casa.

Telefon: 815 33 370; Internet: www.husbanken.no.

7. Consiliul Norvegian pentru Consumatori (Protectia Consumatorului) – Forbrukerradet

Este o agentie preocupata in mod special de consumatorii de bunuri si servicii. Agentia isi propune sa influenteze deciziile si sa educe consumatorii prin informare, sfatuire si ghidare. In plus, ofera asistenta consumatorilor individuali.

Toate serviciile sunt organizate pe principiul “ajuta-te singur”. Adica consumatorul, utilizand instrumentele Agentiei, sa fie in stare sa-si rezolve singur problema. Daca problema ramane nerezolvata dupa ce a contactat vanzatorul, consumatorul se poate adresa Consiliului, care se va ocupa de caz.

Consiliul Consumatorilor se ocupa de plangeri privitoare la urmatoarele:

 • Vanzarea de bunuri (chiar si intre doua persoane fizice)
 • Cumparea de bunuri din magazine
 • Serviciile oferite de profesionisti (de exemplu instalatori)
 • Perioade de proba/gratie (pentru returnarea produselor)

Centrul Consumatorilor Europeni din Norvegia te poate ajuta daca ai achizitionat bunuri sau servicii de la o firma din spatiul economic european si intampinati probleme. Vizitati www.forbrukereuropa.no pentru mai multe detalii.

Date de contact: telefon: 0 37 37; Internet: www.forbrukerportalen.no; www.forbrukereuropa.no.

8. Administratia Norvegiana a Drumurilor Publice

Este o agentie subordonata Ministerului Transporturilor si Comunicatiilor. Sarcina sa principala este sa asigure un sistem de transport eficient, sigur si prietenos cu mediul.

Administratia Drumurilor Publice este responsabila cu planificarea, construirea si intretinerea sistemului de drumuri nationale si regionale, precum si cu supravegherea traficului. Administratia trasesaza regulile pentru constructia de drumuri, traficul rutier, pregatirea soferilor si a vehiculelor motorizate.

Mai multe detalii pe: www.statensvegvesen.no.

9. Directoratul National al Politiei

Institutia este subordonata Ministerului Justitiei si Politiei. Directoratul Politiei are in subordine 27 de districte politienesti, insumand aproape 12000 de angajati. Sarcina sa principala este sa combata infractiunile, inclusiv crima organizata si cea cu ramificatii internationale. Fiecare din cele 27 de districte politienesti este subordonat unui sef al politiei.

Unitatile operative primesc informatii si intervin in caz de accidente, urgente sau alte situatii periculoase in care oamenii au nevoie de ajutor.

Date de contact: Telefon: 02 800; Apel de urgenta: 112;

Internet: www.politi.no.

Directoratul pentru Protectie Civila (DSB)

Directoratul pentru Protectie Civila si Planificare in caz de Urgenta are misiunea de a evalua riscurile si in general vulnerabilitatile.Munca DSB se axeaza in principal pe prevenirea accidentelor si a situatiilor de criza, precum si pe genstionarea situatiilor de acest fel.

Date de contact: Telefon: 334 12 500; Internet: www.dsb.no.

10. Directoratul Muncii si Protectiei Sociale (NAV)

NAV ajuta oamenii sa-si gaseasca de lucru si asigura ajutorarea diverselor categorii, prin: indemnizatii de somaj, alocatii familiale, ajutoare pe caz de boala si pensii.

Fiecare primarie din Norvegia are un oficiu NAV, iar cele mai mari orase au cate un oficiu NAV in fiecare cartier. Acestea functioneaza in baza colaborarii dintre Directoratul National NAV si serviciile sociale ale respectivei primarii.

NAV este subordonat Ministerului Muncii. Pe site-ul oficial www.nav.no veti gasi informatii despre locuri de munca vacante, precum si despre toate tipurile de ajutoare oferite de NAV. In plus, veti gasi formulare, date despre zilele de plata, precum si informatii despre documentele necesare atunci cand solicitati ajutorul NAV.

Exista si o linie telefonica automata care ofera informatii despre serviciile si beneficiile oferite de NAV, apelabila la 810 33 810. Siteul si linia telefonica sunt disponibile si in limbile engleza si poloneza.

Raportarea de date personale false poate duce la pierderea beneficiilor, restituirea sumelor obtinute abuziv si raportarea la Politie.

Mai multe detalii la Centru de Servicii NAV: telefon 55 55 33 33.

11. Autoritatea pentru Inspectia Muncii (Arbeidstilsynet)

Este o agentie guvernamentala subordonata Ministerului Muncii. Sarcina sa este sa supravegheze daca firmele respecta regulile Actului privind locul de munca. Autoritatea se asigura ca sunt respectate conditiile de plata si de munca, inclusiv pentru muncitorii straini.

Agentia mai supravegheaza mediul educational in colegiile si universitatile tehnice. Exista 7 oficii locale ale Autoritatii, in diferite regiuni ale tarii. Sediul central este localizat in Trondheim.

Date de contact: Telefon: 815 48 222; E-mail: [email protected]

Internet: www.arbeidstilsynet.no.

12. Directoratul Norvegian pentru Copii, Tineri si Probleme de Familie (Bufetat)

Este o agentie subordonata Ministerului Copiilor, Egalitatii si Incluziunii Sociale.

Bufetat se ocupa de urmatoarele probleme:

 • Alocatii pentru copii
 • Copii fara adapost
 • Consiliere pentru familii
 • Adaposturi pentru femei si pentru victime ale incestului
 • Adoptie
 • Programe pentru tineri

Mai mukte detalii internet: www.bufetat.no.

13. Directoratul Norvegian pentru Educatie si Formare (Udir)

Institutia este subordonata Ministerului Educatiei si Cercetarii si se ocupa cu educatia primara si gimnaziala din Norvegia. Directoratul se asigura ca toti copii primesc o educatie de inalta calitate.

Udir mai raspunde si de situatia gradinitelor, de alocarea burselor si de alte probleme administrative ale institutiilor de invatamant.

Mai multe detalii: telefon 233 01 200; internet: www.udir.no.

Directoratul pentru Protectia Naturii (DirNat)

Este una dintre cele 5 agentii norvegiene care se ocupa cu protectia mediului, subordonate Ministerului Mediului. DirNat functioneaza ca un organism executiv cu rol in conservarea diversitatii biologice, stabilirea si ingrijirea ariilor protejate, precum si in exploatarea rationala a resurselor naturale.

Mai multe detalii: telefon: 735 80 500; Internet: www.dirnat.no.

14. Directoratul pentru Integrare si Diversitate (IMDI)

Este subordonat Ministerului Copiilor, Egalitatii si Incluziunii Sociale si are ca principale misiuni:

 • primirea refugiatilor;
 • sa-i pregateasca si sa-i instruiasca pe noii-veniti pentru munca si conditiile din Norvegia;
 • sa asigure un cadru de dialog intre populatia majoritara si minoritatile etnice;
 • sa previna si sa combata casatoriile fortate;

IMDI are la dispozitie si cateva instrumente financiare, precum granturi pentru ONG-urile si primariile care lupta impotriva discriminarii si promoveaza diversitatea si integrarea.

IMDI are filiale in Narvik, Trondheim, Bergen, Kristiansand, Gjøvik and Oslo.

Informatii de contact: telefon: 241 68 800; e-mail: [email protected]; internet: www.imdi.no.

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *