Tax-return: deducerea de 10% pentru străini (standardfradrag) şi scutirea personală (personfradrag) pentru muncitori în Norvegia

Omega Norwegian Solutions: Persoanele care lucrează și locuiesc în Norvegia, așa cum se întâmplă în fiecare an, îşi depun declarațiile fiscale și declara veniturile la biroul de impozitare norvegian până pe data de 30 aprilie.

Fiecare persoană trebuie să afle dacă îndeplineşte condițiile pentru obținerea anumitor deduceri în Norvegia. În acest articol, vom arunca o privire mai atentă la așa-numita deducere standard de 10% pentru străini și scutirea personală.

Deducerea de 10% pentru străini (standardfradrag)

Persoanele care pot beneficia de acest tip de deducere sunt cei care au lucrat în Norvegia pentru prima dată în ultimii doi ani fiscali (de exemplu, dacă 2013 sau 2014 a fost primul an de muncă în Norvegia).

O anumită excepție de la regulă trebuie să fie menționată aici: în cazul în care o persoană a lucrat în Norvegia mai mult de 2 ani, dar nu a depășit 183 zile de ședere într-un an (sau zilele combinate de ședere în ultimii trei ani nu au depășit 270 zile), atunci aceste persoane sunt încă eligibile pentru 10% deducere, chiar dacă au lucrat în Norvegia pentru mai mult de doi ani calendaristici.

Acest tip de deducere (standard 10%) se aplică tuturor celor care nu și-au stabilit rezidență fiscală. O persoană este un rezident fiscal în cazul în care a depășit 183 zile de ședere în Norvegia într-un an fiscal dat, sau 270 de zile de ședere în ultimii trei ani.

Această deducere (care reprezintă 10% din venitul brut, dar maximum 40.000 NOK) reduce venitul impozabil total.

Ce trebuie luat în considerare în timpul solicitării deducerii de 10%, este combinaţia de venituri, indemnizații și alte beneficii în natură (”Godtgjørelse”, în limba norvegiană) plătite de către angajator, precum și călătoriile, cazarea, mesele, etc., deoarece aceste prestații cresc veniturile realizate.

De multe ori, deducerea de 10% nu este profitabilă, deoarece valoarea combinată a prestațiilor în natură crește veniturile cu o sumă mai mare decât cea rezultată din deducere. Prin urmare, merită gândit, prin intermediul sau prin consultarea unui specialist, dacă o astfel de deducere este o idee bună pentru dumneavoastră.

În situația în care ambii soți lucrează în Norvegia, pentru ca unul dintre ei să beneficieze de deducerea de 10%, ambii trebuie să fie eligibili. Deducerea standard (cea de 10%) poate fi combinată cu clasa 2 de impozitare.

Există un grup de contribuabili care pot folosi deducerea de 10% pentru un număr mai mare de ani, indiferent de zilele de ședere în Norvegia. Acesta include:

a)  persoanele care lucrează pe platoul continental norvegian, pentru care se aplică numai legislația fiscală pentru lucrătorii din sectorul petrolier;

b)  persoane care lucrează la bordul unei nave, pentru care dreptul fiscal se aplică în funcție de actul §2-3, partea 1h.

Personfradrag (scutirea personală)

Aceasta este o deducere, pe care contribuabilul norvegian o primește în mod automat. Prin urmare, nu este inclusă pe declarația fiscală (selvangivelse). Aceasta constituie o deducere din venituri (remunerație, pensii, dobânzi, venituri din activitatea de afaceri).

Deducerea este redusă în funcție de numărul de luni de ședere și de muncă în Norvegia într-un an fiscal dat, de aceea este important să se precizeze numărul exact de zile de ședere în Norvegia, deoarece personfradrag se bazează pe aceste informații.

Personfradrag este împărțit în două grupe: clasa de impozitare 1 și 2 (există, de asemenea clasa de impozitare 0 (zero), dar apare foarte rar, ca de exemplu într-o situație în care o persoană cu o companie norvegiană își desfășoară activitatea în străinătate – i.e. munca la distanță din România).

În 2014 tarifele pentru scutirile personale au fost următoarele: 48 800 NOK pentru clasa 1 de impozitare și 72 000 NOK pentru clasa 2 de impozitare. Este important să nu se confunde scutirea personală cu așa-numita minstefradrag.

Rezumând, se poate afirma că a fi familiarizat cu reglementările fiscale norvegiene este de cea mai mare importanță, și, prin urmare, merită să verificați dacă ați folosit toate posibilitățile la care aveți dreptul în momentul soluționării impozitelor cu administrația fiscală norvegiană. Și dacă declaraţia dumneavoastră fiscală a fost depusă în mod corect.

Trimiterea unei declaraţii fiscale neverificate sau ignorarea acesteia poate, în cel mai rău caz, duce la o taxă de penalizare de la biroul fiscal norvegian. De asemenea, puteți să nu obțineți niște bani, care vi se cuvin să-i primiți înapoi de la oficiul fiscal, din impozitul plătit de dumneavoastră. În caz de dubii, este întotdeauna bine să consultați un specialist. Compania Norwegian Solutions vă stă la dispoziție în acest sens.

Autor: Konrad Lotczyk – Polish Connection Sp. z o.o.

Traducător: Fărăian Rinalda – Omega Norwegian Solutions S.R.L.

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *