Fiecare zi în care profesorii din Norvegia sunt în grevă costă 10 milioane de coroane, adică aproximativ 1,62 milioane de dolari. Având în vedere că Uniunea Educației are în cont economii de aproape 700 de milioane de coroane (115 milioane de dolari), greva ar putea dura luni bune.
Uniunea Educației din Norvegia a promis, înainte de începerea grevei, că niciun membru al uniunii nu-și va pierde salariul în timpul grevei. Astfel, pentru fiecare zi de grevă, Uniunea trebuie să scoată practic din buzunar 1,62 milioane de dolari.
Până acum, greva a costat deja în jur de 75 de milioane de coroane, adică douăsprezece milioane de dolari, potrivit unui ziar local din Norvegia.
Am făcut câteva calcule pentru a raporta banii pe care Uniunea Educației din Norvegia îi cheltuie pentru o zi de grevă la situația din România. Potrivit ultimelor majorări, un profesor debutant din România, cu experiență între 0 și 6 ani are un salariu de 1.253 de lei. Asta înseamnă că din cei 1,62 de milioane de dolari cât cheltuie Uniunea Educației din Norvegia pentru o zi de grevă, în România s-ar putea plăti salariile a circa 4300 de profesori debutanți. Iar dacă ar fi să luăm în considerare că pentru greva profesorilor din Norvegia deja s-au cheltuit aproximativ 12 milioane de dolari, putem spune că din acești bani, în România s-ar fi putut plăti salariile a peste 32.000 de profesori debutanți.
Ragnhild Lied, liderul Uniunii Educației din Norvegia a precizat următoarele: „Avem experiență în privința grevelor și putem calcula costurile pentru o perioadă îndelungată”.
Profesorii din Norvegia sunt nemulțumiți de mai multe lucruri. De exemplu, acordul colectiv pentru profesori presupune, în momentul de față că fiecare profesor trebuie să petreacă cel puțin 7,5 ore la școală în zilele lucrătoare. Dascălii spun însă că nu pot corecta lucrări și nu-și pot face planurile de lecții la școală, pentru că în instituțiile de învățământ este foarte mult zgomot în general și că, pe deasupra, spațiul este limitat. Astfel, profesorii cer, printre altele ca timpul obligatoriu pe care să-l petreacă la școală să fie mai scurt de 7,5 ore.
Surse: www.thelocal.no, www.norwaypost.no, www.ei-ie.org, www.adevarul.ro
Lasă un răspuns