Situată în Norvegia, pe insula Spitsbergen, la 1.300 km de Polul Nord, Banca Mondială de Semințe este un depozit care găzduiește semințe de la aproape toate plantele de pe Pământ. A fost înființată în 2008, fiind finanțată, printre altele, de fundația Bill & Melinda Gates.
Rolul depozitului este de a conserva (sub formă de copie sau duplicat) toate semințele de plante existente în băncile genetice din întreaga lume. Seiful, cum i se mai spune, este o măsură de protecție împotriva unor pierderi accidentale care pot surveni la celelalte depozite similare, sau împotriva unor eventuale crize globale.
Guvernul norvegian a oferit cele 9 milioane de dolari necesare construcției, începute în 2006, în timp ce diverse fundații (printre care Bill & Melinda Gates Foundation) și guverne suportă costurile operaționale.
În 2013, în Seif se regăsea aproximativ o treime din diversitatea genetică existentă în celelalte bănci de semințe din lume, acoperind aproximativ 13.000 de ani de istorie a agriculturii. Seiful din Svalbard adăpostește în siguranță mostre de semințe care au resurse genetice distincte și importante pentru securitatea alimentară mondială, dar și pentru agricultura sustenabilă.
Revista Time a inclus Seiful din Svalbard pe lista celor mai bune invenții din 2008. În 2018, buncărul adăpostea mostre de semințe de la 983.524 de plante.
Buncărul pătrunde cam 100 de metri în adâncul muntelui, zona de depozitare propriu-zisă fiind protejată de straturi de rocă cu o grosime între 40 și 60 de metri. Masa muntoasă are permafrost, cu o temperatură stabilă între -3 și +4° C. Zona de depozitare a semințelor are un sistem suplimentar de răcire, pentru a aduce temperatura la -18°C și pentru a se asigura că aceasta rămâne constantă.
Citiți mai mult pe siteul sursa.
Lasă un răspuns