Parcul National Jotunheimen

Jotunheimen este o zona muntoasa din centrul Norvegiei, la granita dintre tinuturile Oppland si Sogn og Fjordane. care acopera o suprafata de aproximativ 3500kmp.

Aici se afla cel mai cunoscut parc national din Norvegia – Parcul National Jotunheimen, in cadrul  caruia diversitatea peisagistica este una de exceptie, cu piscurile muntoase cele mai inalte din Norvegia (peste 2300 m alt.), ghetari impresionanti, lacuri, cascade si vai. Parcul a fost creat in 1980 si se desfasoara pe o sufrafata de 1150kmp.

Reteaua de poteci turistice care traverseaza muntii este foarte bine dezvoltata, oferind nenumarate posibilitati de drumetii , de la plimbari scurte de cateva ore, pana la cele organizate pe cateva zile, mergand din cabana in cabana.

 Este o zona ideala pentru iubitorii de schi alpin si cross-country, ca si pentru ciclisti si alpinisti. Foarte populare sunt aici si plimbarile pe ghetari,  coborarile cu barci pneumatice pe ape repezi, explorarea de canioane, chei si pesteri.

Galdhøpiggen este cel mai inalt varf din Norvegia, ca de altfel si din intreaga Scandinavie, atingind 2469m. Varful este flancat de 3 ghetari imensi: Styggebrean in nord, Storejuvbrean in vest si Svellnosbrean in sud.

GALDHØPIGGEN

Varful GALDHØPIGGEN – 2469 m

Astfel, accesul cel mai usor se face dinspre latura estica, lipsita de ghetari, pe un traseu care porneste de la cabana Spiterstulen, situata la 1100m altitudine.

Urcusul pana pe varful Galdhopiggen presupune parcurgerea unei diferente de nivel de 1400 m, intersectand unele portiuni de ghetar doar in partea finala, in apropiere de varf. Sunt necesare 7 – 9 ore pentru a parcurge traseul dus – intors.

Cealalta ruta, dinspre nord, porneste de la cabana Juvashytta, situata la 1840 m altitudine, si presupune traversarea ghetarului Styggebrean, urmata de catararea pe o creasta stancoasa, pana pe varf.

Este cel mai scurt traseu, diferenta de nivel fiind de doar 600 metri. Sunt necesare echipamente tehnice ( piolet, coltari ) si cunostintele despre tehnica mersului pe ghetari. Turistii neexperimentati pot apela la serviciile de ghidaj alpin, foarte frecvente la Juvashytta.

 Besseggen este o creasta muntoasa ingusta, situata in partea estica a regiunii Jotunheimen. Altitudinea maxima a acesteia este de 1743m, in varful Veslfjellet.

De o parte si de alta a ei se afla lacurile deosebit de pitoresti Gjende si Bessvatnet, fiecare cu ape diferit colorate, respectiv verde in Gjende – de la apele glaciare, si albastru in Bessvatnet.

Pe malurile lacului Gjende, lung de 18 km, se afla trei cabane turistice extrem de populare, administrate de DNT (Asociatia norvegiana de turism montan): Gjendesheim in capatul estic al lacului, Gjendebu in capatul vestic si Memurubu pe malul nordic, aproximativ la jumatatea distantei dintre celelalte doua cabane.

Traseul la inaltime peste creasta Besseggen este cel mai frecventat din Norvegia, mai mult de 30 de mii de turisti parcurgandu-l anual. Acesta face legatura intre cabanele Gjendesheim si Memurubu, fiind necesare aproximativ 6 – 8 ore pentru a-l parcurge.

Sebastian Sava

 

Pentru mai multe informatii despre Parcul National Jotunheimen puteti accesa urmatoarele link-uri:

http://www.scandinavianmountains.com/areas/10-galdhøpiggen-massif/detailed-info.htm

http://blog.jotunheimenglacierguides.com/?pag=7

 

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *