Oslo – ghid turistic, informaţii utile

Oslo_-_vedere_de_pe_apaOslo, cu o suprafaţă de aproximativ 453 de kilometri pătraţi, este una dintre cele mai mari capitale din lume ca întindere. Cum era de aşteptat majoritatea o reprezintă pădurile, făcând din Oslo un oraş în strânsă comuniune cu natura care îl înconjoară. 

Oslo are o structură în stil amfiteatru, cu centrul oraşului la bază, aproape de fiord, iar zonele rezidenţiale se întind de acolo în toate direcţiile.

Dincolo de zonele rezidenţiale se întinde flora şi fauna din zona împădurită Marka ( Nordmarka, Østmarka, Lillomarka), fapt destul de extraordinar pentru un oraş de această mărime.Elanii sunt obişnuiţi (uşor de reperat şi iarna) şi întreaga capitală face parte din Rezervaţia de lupi a Norvegiei (chiar dacă ei vin rar aici). Urşii polari nu-şi fac apariţia în oraş, deşi s-ar crede asta datorită poveştilor despre Norvegia.

Fiordul din Oslo este un loc în Golful Skagerrak, extinzând insula de la Marea  Nordului către Øresund si Marea Baltică. Oslo are un arhipelag impresionant de insule, care vara devin locul preferat de distracţie al oraşului.

Oslo – scurt istoric

Oslo este capitala Norvegiei, cel mai mare oraş al său şi al treilea oraş ca marime din Scandinavia.În anul 2010, a fost catalogat de către compania elveţiană a managementului resurselor UBS AG,ca fiind cel mai scump oraş din lume in care sa trăieşti. Oslo este centrul demografic, economic şi politic al Norvegiei.

Oraşul are o istorie care datează de mai bine de 1000 de ani. Oslo a fost fondat  in 1048 de regele Harald Hardrode. Oraşul a devenit capitala Norvegiei cam pe la 1300, dar şi-a pierdut privilegiile in timpul unirii norvegiano-daneze dintre anii 1348-1814.În 1624, vechiul Oslo a fost devastat de un incendiu şi oraşul a fost strămutat la câţiva kilometri spre vest, ca să intre sub protectia cetăţii de la Akershus.

Oraşul a fost redenumit Christiania, după regele danez Christian al IV -le, nume ce a fost păstrat pâna când, pe 1 ianuarie1925, a fost denumit oficial Oslo.Aproape de Ekeberg au fost descoperite dovezi care atestă aşezarea încă din anul 10.000 î.e.n.

După incendiul devastator din 1624, vechiul Oslo (aşezat la gura râului Aker) a fost in mare parte abandonat şi ruinele sale au fost transformate în teren agricol.

La poalele dealului Ekeberg mai sunt vizibile şi astăzi ruinele câtorva biserici (pe malul opus noii clădiri a operei, între şoseaua E18 şi calea ferată). În afară de aceste ruine nu a mai supravieţuit cu adevărat nimic din Oslo-ul medieval.

În mod ironic, noul oraş Christiania a fost fondat în afara graniţelor oraşului Oslo şi ,,Oslo”  a rămas denumirea unei aşezări mici care a supravieţuit în afara noilor graniţe ale oraşului. În timpul extinderii rapide a Christianiei în secolul al nouăsprezecelea, ca şi capitala a noului stat, aşezarea originală Oslo(vechiul Oslo sau Gamlebyen) a fost inclusă în oraş.

Datorită încluderii rapide a zonelor agricole inconjurătoare din secolul al nouăsprezecelea, un număr mare de reminiscenţe din istoria oraşului sunt înca evident vizibile astăzi in toponimie şi în  denumirea fermelor agricole. Parcuri frumoase ca St. Hanshaugen, reprezintă rămăşiţele pajiştilor şi surselor de lemn de foc pentru locuitorii oraşului.

Vremea in Oslo

Clima oraşului Oslo este preponderent temperată, deşi este situat la latitudini nordice şi aceasta datorită curentilor de aer cald veniţi de peste Atlantic din Golful Curentului.

Vremea de vară în Oslo este blândă şi plăcută, cu perioade fecvente de arşiţă şi cu multe zile lungi însorite. Iarna temperaturile oscilează în jurul valorilor de plus-minus zero grade Celsius.

Zăpada este aproape întotdeauna din belşug în zonele împădurite şi adesea şi în oraş, transformându-l într-un grozav loc de întâlnire a sporturilor de iarnă. Precipitaţiile sunt prezente tot anul, dar luna August este cea mai ploioasă.

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *