Cum sa atragi scandinavii în România

Desi arata la fel, trebuie acceptat faptul ca turistii scandinavi sunt de trei tipuri.

Norvegienii : o multime de bani si cateva idei. Intrebarea principala : unde pot intalni niste localnici adevarati sau poti sa-mi arati unii?

Suedezii : multe idei si putini bani. Intrebarea principala : cat costa si ce include?

Danezii : o idee si ceva bani. Intrebarea principala : unde este cel mai apropiat bar?

Scandinavii planuiesc si isi fac rezervare pentru vacanta de vara in perioada ianuarie – martie, in timp ce romanii incep sa-si construiasca hotelurile in mai.

Aceasta discrepanta trebuie cumva eliminata. Si e improbabil ca acest lucru sa fie facut de catre scandinavi, de vreme ce se pot duce oricum in Grecia sau Spania, asa cum au facut-o intotdeauna cu hotelurile care sunt construite si ofertate cu doi ani in avans. Conceptul de « serviciu » trebuie reintrodus in limba romana.

« Serviciul » include de asemenea raspunsuri la e-mail-uri inainte de luna iunie si mentinerea conexiunii la internet functionala pentru mai mult de 2 ore pe saptamana. Scandinavii vin in Romania pentru ca este ieftin. A taxa un scandinav dublu inseamna a comite sinucidere financiara pe termen lung. Suparati ca sunt inselati, scandinavii morocanosi nu se vor mai intoarce. Ba chiar te vor da in judecata sau vor urla in limba lor groaznica.

Fii destept, pastreaza pretul foarte ieftin si ei iti vor cumpara serviciul, ba chiar poate de 3 ori, pentru ca e atat de ieftin si deci tu ti-ai triplat profitul. Cand lauzi binecuvantarile Romaniei precum Marea Neagra, Delta sau Carpatii, adauga si cateva puncte negative si astfel vei deveni credibil si le vei castiga increderea. Ceea ce inseamna afaceri.

Scandinavii, in afara tarii lor, uita ca ei traiesc intr-un colt infrigurat si plicticos al acestei lumi provinciale, asa ca atunci cand incep sa se laude despre stilul lor de viata sau despre tara, continua sa zambesti, nu-i contrazice niciodata (dar niciodata!), pretinde ca ii asculti si ei te vor crede un bun ascultator.

Foarte putini scandinavi vor crede ca exista oameni fericiti in Romania. In orice caz, faptele vorbesc mai mult decat cuvintele, deci daca le arati cativa nativi fericiti vor fi contrariati si se vor intreba ce se intampla.

Scandinavii de obicei suna cand sunt in intarziere. Iar intarziere la ei inseamna a nu fi acolo cu 15 minute inainte. Daca creditul cartelei de mobil tocmai ti s-a terminat, pregateste inainte de intalnire o explicatie personala si emotionala pentru a-ti justifica intarzierea.

Incearca chiar sa-ti para rau. Daca ai insa credit, suna! Dar nu visa niciodata ca ai putea sa dai « bip» ! A da « bip » ca sa fii sunat de celalalt este pur si simplu o traditie romaneasca ceva mai avansata. Scandinavii sunt destul de ”fraieri” ca sa creada ca fiecare ar trebui sa-si plateasca telefoanele, iar un « bip» ca sa fii sunat inapoi ar putea sa-i supere foarte tare.

Daca hotelul sau apartamentul in care ai cazat scandinavii ramane fara apa calda sau apa, in general, acest lucru este un dezastru pentru scandinavi. Acasa scandinavii nici macar nu platesc pentru apa si ei vor privi acest esec ca pe o insultatoare lipsa in serviciul pentru care au platit. Invita-i la o bautura in bar si spune-le cat de bolnava a fost bunica, fara apa timp de o luna.

Li se vor umezi ochii si se vor simti norocosi. Daca stii ca apa va veni la ora 18:00 , adauga alte 2 ore si ei vor fi surprinsi ca lucrurile merg atat de bine incat apa a venit chiar cu 2 ore mai devreme decat a fost anuntata. Nu promite niciodata prea mult! Promite mai putin decat se poate iar oaspetii tai vor fi placut surprinsi. Si vei primi o imbratisare. Sau ceva extra.

Daca viitorul tau oaspete scandinav ameninta ca pleaca in Turcia in loc de Mamaia, spune-i calm ca Turcia este o tara grozava, dar ca turcii sunt pisalogi si incearca intotdeauna sa-ti vanda tot felul de lucruri. Scandinavii iubesc linistea si spatiul – iar in magazinele romanesti nu poti gasi nici un vanzator interesat de tine, sau macar nici unul pana nu incepi sa cauti.

Daca scandinavul tau incepe sa viseze la Bulgaria ar trebui sa incerci din greu sa-l calmezi spunandu-i ca Bulgaria este o tara minunata, cu exact aceleasi plaje ca si in Romania, dar cu un alfabet innebunitor si derutant. Faptul ca Romania are un alfabet latin poate fi o mare surpriza si o atractie, de vreme ce scandinavul are intotdeauna nevoie sa-si inteleaga imprejurimile. Spune intotdeauna direct cat vor costa lucrurile, sum se va face plata si in ce moneda. Spune-o inainte, niciodata dupa.

Si nu adauga niciodata alte cheltuieli pe parcurs, mai bine, daca nu esti sigur, adauga o rezerva la suma pe care o anunti initial. Daca Dacia iti ramane in drum, e problema ta. Prezentarea notei de plata de la service va cauza scene violente din partea scandinavilor sau, cel mai probabil, o evadare imediata in cel mai apropiat taxi. Oricum, daca vrei sa scapi de ei, asta e o idee grozava.

Torgeir

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *