Norvegia se poate mindri cu cea mai mare retea de cabane turistice din lume. Asociatia Norvegiana de Turism – Den Norske Turistforening (DNT) detine in jur de 500 de cabane turistice, de diferite tipuri, si pune la dispozitia iubitorilor de drumetii una din cele mai mari retele de trasee turistice din Europa – 20.000 de km.
Cabanele pot fi considerate rustice, in anumite privinte, însă toate sint dotate cu sobe si lemne pentru foc, combustibil, bucatarii complet echipate, diverse alimente, la care se adauga o foarte puternica ”personalitate” si mult stil, putindu-se inscrie foarte usor in rindul unitatilor de cazare cu multe stele. In rindurile care urmeaza, ne vom opri asupra citorva dintre ele:
Cabana Skålatårnet
Skålatårnet este, probabil, cea mai interesanta si spectaculoasa cabana montana turistica din intreaga Norvegie. Este amplasata exact pe varful muntelui Skala, la o altitudine de 1848 metri.
A fost construita in 1891, la initiativa doctorului H. Kloumann, in scopul recreerii pacientilor sai suferinzi de tuberculoza.
In prezent, aceasta cabana circulara este detinuta de Asociatia de Drumetie Norvegiana DNT, care a transformat-o intr-o confortabila cabana cu autoservire (nu exista cabanier aici), cu semineu si bucatarie echipata cu toate cele necesare, inclusiv dulapior cu biscuiti si ciocolata, desigur, contra cost.
Cabana este construita pe 3 nivele si are paturi suprapuse, capacitatea totala de cazare fiind de 22 de persoane.
La aceasta cabana se poate ajunge doar daca se parcurge traseul cu cea mai mare diferenta de nivel din intreaga Norvegie: 18oo de metri urcus continuu, de la nivelul apei fiordului si pina in virful muntelui. Un traseu cu peisaje absolut fabuloase in toate directiile.
Punctul de plecare in traseu il reprezinta campingul Tjugen, situat la 2 km de Loen (in Nordfjord), capatul de linie al transportului public (autobuz). Loen se afla la o distanta de 11 km de comuna Stryn (Sogn og Fjordane).
Traseul este marcat de DNT. Initial se merge pe drum de tractor, apoi pe poteca prin padure si gol alpin. Din loc in loc, poteca este pavata cu pietre, iar in portiunile mai dificile, cu trepte taiate in piatra.
Durata de parcurs este de 5 ore la urcare si 2-3 ore la coborire si insumeaza aproximativ 16 km. lungime.
Pe acelasi traseu are loc si cea mai dura competitie de alergare montana din nordul Europei – Skåla Opp, organizata anual, in luna august, de catre cluburile sportive din Loen.
Cabana Rabot
Este cea mai recenta cabana intrata in reteaua de cabane turistice si refugii detinute de Asociatia Norvegiana de Drumetie ( DNT ), din cele aproape 500 la numar.
Moderna constructie, care a fost inaugurata in luna august 2014, reprezinta un minunat si binevenit refugiu pentru toti montaniarzii / trekkerii si schiorii care strabat acest tinut auster (doar pentru acestia, intrucit nu exista acces auto pină aici). Este deschisa atit vara, cit si iarna.
Se afla la o altitudine de 1200 m, in lantul muntos Okstindan, desfasurat in districtul Helgeland, provincia Nordland. A fost denumita asa in onoarea geografului si glaciologului francez Charles Rabot, cunoscut pentru cercetarile sale in aceasta arie muntoasa.
Cabana a fost proiectata de arhitectii Jarmund / Vigsnaes, care s-au inspirat tocmai din relieful framintat si dur, vitregit de o vreme extrem de capricioasa, in care a fost amplasata aceasta.
Astfel, constructia a fost conceputa tinind cont de modul de actiune al zapezii si al vinturilor foarte puternice, neavind elemente protuberante. In orice caz, designul futurist si geometria neobisnuita ii imprima mai degraba un aspect de hotel high-end, nesemanind deloc cu o cabana turistica montana obisnuita.
Capacitatea de cazare este de 30 de paturi, dispuse in 7 dormitoare. Cabana mai are si o bucatarie, o sala de mese si spatii pentru depozitat alimente si lemne de foc.
Deasupra bucatariei se afla un mezzanine cu 2 spații comune cu tavan inalt, care ofera ample privelisti spre zona inconjuratoare.
A fost luata in calcul si posibilitatea ca, in situatii de urgenta sau in cazul in care cabana este distrusa sau afectata de intemperii, turistii sa se poata adaposti la loc sigur. Astfel, la 50 de metri de aceasta cabana, a mai fost construita una de dimensiuni mai mici.
Mai jos, puteti urmari 2 clipuri video ce documenteaza construirea cabanei si peisajul mirific in care este amplasata:
Pentru locația exactă a cabanei urmăriți harta (click aici).
Cabanele Breidablik
Avind un aspect care ne trimite cu gindul la Pamintul de Mijloc imaginat de Tolkien in celebra sa trilogie (Stapinul inelelor), aceste 2 cabane se afla situate la 1160 m altitudine, intr-un loc mirific dintre Bergsdalen si Hardangerfjord, in comuna Kvam, districtul Hordaland. Accesul se face din Fitjadalen, Kvam.
Cabanele apartin lui Bjarne Huse din Øystese care, incepind din 1968, si-a petrecut intregul sau timp liber construind, pe parcursul a citeva decenii, acest minunat loc.
Cabanele sint construite din dale de piatra si au acoperisurile inierbate. Aici veti gasi o curte cu alei pavate cu piatra, un mic iaz, precum si o impresionanta masa in aer liber, construita dintr-o dala mare de piatra perfect plata si inconjurata de banci din lemn de stejar (vezi foto).
Bjarne si cu sotia lui locuiesc aici pe toata perioada verii si pina la sfirsitul lui septembrie, aceasta fiind si perioada in care cabanele sint deschise turistilor. In fiecare an, aproximativ 500 de turisti isi scriu numele in cartea de vizitatori ai cabanei.
Pentru locația exactă urmăriți harta (click aici).
In tabara de activitati outdoor de la Preikestollen, puteti gasi niste casute foarte ingenioase construite in copaci, legate intre ele prin punti suspendate.
Acestea sint in numar de 5, fiecare putind adaposti cite 3 persoane. Casutele sint construite dintr-un cadru metalic acoperit cu pinza, iar in interior au podea de lemn.
Mai multe informații puteți citi aici (click pt legatura).
Preikestollen Mountain Camp
Este vorba despre o constructie metalica, o cabana in cel mai pur minimalist stil, asemanator cu un bivuac, aninata pe fata neteda a unui abrupt stincos, special pentru a petrece o noapte suspendat la inaltime.
Intreaga constructie are o inaltime de 8 metri si este situata la 5 metri inaltime fata de sol. Asta inseamna ca la nivelul cel mai de sus al constructiei, se poate dormi la 13 metri deasupra pamintului.
Nu sint paturi propriu-zise, ci se doarme direct pe plasa metalica intinsa pe cadrul metalic. Accesul se face pe un traseu de catarare pe stinca, de unde fiecare alege la ce inaltime vrea sa doarma. De altfel, in preajma acestei structuri au fost amenajate in total 13 trasee de catarare.
Capacitatea totala de cazare este de 15 persoane. Detalii aici (click).
Sebastian Sava
Lasă un răspuns