La 31 august 2013, Ambasada României la Oslo împreună cu Asociaţia Moldovenilor din Norvegia, Organizaţia Copiilor şi Tinerilor Români din Norvegia, Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), filiala Norvegia, şi Asociaţia Culturală Româno-Norvegiană RNK au sărbătorit Ziua Limbii Române prin organizarea unei recepţii la sediul misiunii româneşti.
Recepţia a întrunit un public numeros, cetăţeni români, moldoveni şi norvegieni, care au asistat la un program artistic ce a cuprins recitări de poezii şi interpretarea unor cântece româneşti. De asemenea, a fost prezentat un mesaj al ministrului român al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, adresat comunităţii românilor din Regatul Norvegiei, precum şi o scurtă istorie a limbii române.
Mai mulţi participanţi au purtat costume populare reprezentând diferite regiuni ale României şi Republicii Moldova, iar în cadrul recepţiei au fost servite mâncăruri tradiţionale, precum şi vinuri româneşti şi moldoveneşti.
Asociația Copiilor Români din Norvegia, unul dintre organizatorii ”Zilei Limbii Române” la Oslo, a transmis, după desfășurarea evenimentului, următoarele:
”Am sarbatorit pentru prima data Ziua Limbii Romane, impreuna … romani, moldoveni si norvegieni. Ambasada Romaniei, reprezentata de domnul Vasile Ungureanu s-a dovedit a fi o gazda perfecta, musafirii au contribuit la creearea unei atmosfere destinse si placute.
Copiii, acompaniaţi de Cezar Zavate la chitară, au fost minunati si au recitat: „Limba noastră” de Alexei Mateevici (Nicolae, Grigore si Radu Cazacu), „Somnoroase păsărele” de Mihai Eminescu (aranjament muzical Sandra Lungu), „Şase pui şi-o biată mamă” de Vasile Militaru (Maria Lungu) , „Limba română” de Emilia Plugaru (Louise Munteanu), „Limba românească” de Gheorghe Sion (Ingrid Michelsen).
Doamna Aurora Kanbar ne-a prezentat o interesanta „Scurta istorie a Limbii Române şi a zilei de 31 august”, pastile informative şi amuzante. Cezar Zavate a interpretat piesa instrumentale Thinking of you, Florin Demit, acompaniat la chitara de Cezar Zavate a cantat „Seara pe deal” şi „Ciobanaş cu 300 de oi”. Am incheiat seara cantand impreuna „Andrii Popa”.
Multumim tuturor celor care s-au implicat in organizare (RNK, ACR, LSRS, Asociatia Moldovenilor din Norvegia) celor care au contribuit la programul artistic si celor care au adus bucate, vinuri si voie buna. Ne vedem din nou pe 31 august 2014.”
Marcarea Zilei Limbii Române la Ambasada României în Regatul Norvegiei a fost un bun prilej pentru toţi cei care vorbesc, scriu şi creează în limba română de a se reuni şi a arăta solidaritate în vederea promovării valorilor culturale şi spirituale româneşti.
Limba română reprezintă, înainte de toate, unul dintre fundamentele identităţii etnice, culturale şi spirituale româneşti şi moldoveneşti. Limba română a contribuit şi continuă să contribuie în mod armonios la consolidarea locului şi unicităţii culturii române în patrimoniul extrem de divers al valorilor spirituale universale.
Sărbătorirea Zilei Limbii Române a fost, de asemenea, un bun prilej pentru a sublinia caracterul unitar al limbii, culturii şi civilizaţiei româneşti, importanţa apartenenţei limbii române la familia limbilor gintei latine, statutul limbii române ca limbă oficială a Uniunii Europene şi răspândirea utilizării sale în Europa şi în întreaga lume.
Toate aceste elemente reflectă într-o manieră elocventă oportunitatea şi semnificaţia deosebită a instituirii Zilei Limbii Române care are menirea să devină un mijloc de stimulare şi susţinere a demersurilor vizând promovarea limbii române atât în ţară, cât şi peste hotare.
Istoricul ”Zilei Limbii Române”
Plenul Camerei Deputaţilor a Parlamentului României a adoptat la 19 februarie 2013 un proiect de lege prin care data de 31 august a fost instituită ca „Zi a Limbii Române”. Legea a fost promulgată de Preşedintele României la 13 martie 2013 şi publicată în Monitorul Oficial la 19 martie 2013.
Propunerea legislativă a fost iniţiată în 2011, când 166 de parlamentari din toate grupurile politice au depus la Senat un proiect de lege în care solicitau proclamarea Zilei Limbii Române la 31 august. Acesta a fost aprobat de Senat în şedinţa din 6 decembrie 2011, Camera Deputaţilor având rol decizional.
Legea prevede că Ziua Limbii Române urmează să fie sărbătorită de autorităţile publice din România şi de reprezentanţele diplomatice din străinătate, inclusiv de Institutele Culturale ale României sau alte instituţii româneşti din străinătate, „prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative şi artistice cu caracter evocator sau ştiinţific consacrate istoriei limbii române”.
Ziua Limbii Române se sărbătoreşte în Republica Moldova începând cu 31 august 1989, după ce la Chişinău a fost legiferată revenirea la scrierea în grafie latină aducându-se astfel în fiecare an un omagiu limbii române, acest liant unic al spiritualităţii româneşti.
Sursa: Ambasada României la Oslo si Asociatia Copiilor Români din Norvegia
Lasă un răspuns