Zilele Francofoniei în Oslo. Participarea României

Începînd cu data de 4 martie, in intreaga lume se celebrează Zilele Francofoniei. Festivalul isi propune celebrarea culturii franceze repartizata pe cinci continente si insufletita de graiul a 274 de milioane de persoane care vorbesc franceza. Evenimentul nu a ocolit  Norvegia.

Organizat in stil boem, asa cum e caracteristic culturii franceze, festivalul FRANKOFONIFESTIVALEN 2015 a debutat pe scena teatrului Cosmopolite din Oslo.  Gala de deschidere a festivalului a precedat o serie de evenimente culturale care vor avea loc incepand cu data de 04 martie pana pe 29 martie 2015.

Cultura franceza a influentat de-a lungul timpului cultura romana, desi acest lucru nu prea este recunoscut de cetatenii actuali din Romania care nu considera tara din Hexagon printre favorite, clasand-o abia pe locul 6 intr-un sondaj comandat de Adevarul. In ciuda acestui fapt, între Franta și Romania a existat, de-a lungul timpului, si există o relatie de colaborare extraordinara.

Astfel, numerosi scriitori romani, precum Mircea Cartarescu sau Norman Manea, de exemplu, sunt prima data trandusi in limba franceza si sunt invitati la evenimente prestigioase. Legatura francezo-romana este una de adanca colaborare, in pofida politicilor duse de mass media franceza impotriva imigrantilor romani.

Statul român, prin reprezentanții săi, tine an de an sa sprijine activitatile culturale francofone, nu numai din Romania dar si din intreaga lume. Ambasada Romaniei din Regatul Norvegiei a fost invitata sa devina astfel partener la Zilele Francofoniei de la Oslo.

Standul României la deschiderea Zilelor Francofoniei, Oslo 2015

Standul României la deschiderea Zilelor Francofoniei, Oslo 2015

Aceasta a ales sa participe cu diferite evenimente menite sa consolideze parteneriatul dintre Franta si Romania. Astfel, in prima parte a festivalului, Romania a participat la dineul organizat in cinstea acestui eveniment prestigios cu un stand cu preparate din bucataria romaneasca.

Un alt eveniment de foarte mare importanta va fi conferinta tinuta de catre istoricul roman Florin Tuncanu intitulata L’engagement dans la guerre 14-18 au delá des frontiéres, in colaborare cu institul francez. Evenimentul va avea loc pe 19 martie, ora 18, la sediul Ambasadei Frantei.

Mai mult decat atat, Romania va fi reprezentata si de catre productii cinematografice de- a lungul zilelor festivalului. Una dintre aceste productii, este ecranizarea cineastului Tudor Cristian Jurgiu Le chien Japonais/Cainele japonez, care va fi prezentata pe 29 martie.

Intreaga lista cu programe o gasiti aici.

A consemnat Ionut V. Chiruta

Sursa: http://www.frankofoni.org/

 

 

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *