VIDEO: Schi si balet impreunate – un sport care a incantat Norvegia

Având în vedere desfășurarea Campionatului Mondial de Schi din Suedia, norvegienii și-au adus aminte de un sport de iarnă care timp de mulți ani a fost foarte iubit în Norvegia, dar care a dispărut încet, încet. Este vorba despre schi-balet.

Schi baletul a fost redenumit la un moment dat „acroski” și a reprezentat un sport foarte iubit și practicat în perioada 1960-2000. Acum însă nu mai reprezintă subiectul unor competiții, el fiind practicat aproape doar de către cei cărora le place să retrăiască senzații aproape apuse.

sb

Sportul în cauză implică o coregrafie destul de dificilă, cu învârtiri și rotiri în aer, trecerea picioarelor dintr-o parte în alta, dar și alte elemente. După 1970, aceste momente de schi balet au început să dureze 90 de secunde și erau interpretate pe muzică. Mai mult, pentru o scurtă perioadă de timp, în jurul anilor 80, în Norvegia existau competiții pe perechi. Practic, partenerii trebuiau să execute aceleași mișcări simultan sau să facă alte mișcări interesante. Un juriu era desemnat la fiecare competiție pentru a da punctaje.

Norvegianul Rune Kristiansen a fost unul dintre cei mai buni sportivi când vine vorba despre schi balet. El a câștigat o medalie de aur la FIS Freestyle World Ski Championship în 1995 și a câștigat, în întreaga sa carieră peste 54 de cupe. În plus, în 1992 Kristiansen a participat la Jocurile de Iarnă, la secțiunea Schi balet, dar a fost doar un moment demonstrativ.

yieW8H2gUvct5CntFTIsHA__xWVdbqguwzc3gwP41vZA

A consemnat Lidia Rusu 

Sursa: www.tnp.no

 

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *