(VIDEO) „Rusia a ocupat Norvegia”. Audiență record pentru primul episod

Serialul de televiziune „Ocupaţia” (format din zece episoade), cu un scenariu construit pe frica față de invazia şi ocupația rusească a Norvegiei, a înregistrat o audiență record pe canalul de televiziune TV2.

Primul episod a fost urmărit de 633.000 de norvegieni, adică 13% din populația acestei țări, scrie NRK. Potrivit publicației, aceasta este cel mai bun start al unui serial de televiziune înregistrat vreodată în istoria televiziunii norvegiene.

Superproducția intitulată „Okkupert” (Ocupația) are un buget de circa 10 milioane de euro, fiind astfel cel mai scump film din istoria cinematografiei norvegiene. Potrivit scenariului înfățișat de scriitorul norvegian Jo Nesbo — autorul romanului „The Snowman” (Omul de Zăpadă), care l-a inspirat pe Martin Scorsese în pelicula omonimă—, în urma unei catastrofe ecologice Norvegia va renunța la producția de petrol și gaze și astfel se va declanșa o criză mondială. Apoi, cu binecuvântarea Uniunii Europene și după retragerea SUA din NATO, Rusia intervine în afacerile interne ale vecinului ei scandinav pentru a relansa producția de hidrocarburi.

Țară membră a NATO, dar nu și a Uniunii Europene, Norvegia a avut în general relații bune cu Rusia, dar aceste raporturi s-au deteriorat odată cu declanșarea crizei din Ucraina. Guvernul de la Oslo s-a alăturat sancțiunilor europene împotriva Rusiei, decizie ce a determinat riposta Moscovei, care a inclus Norvegia pe lista țărilor vizate de embargoul agroalimentar.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=muo1K8mlzrk]

 

Difuzarea serialului a starnit mania autoritatilor ruse, carora nu le convine sa fie prezentate in rolul agresorului, chiar daca este vorba doar despre un film de fictiune, relateaza Agerpres.

“Este foarte regretabil ca la a 70-a aniversarea a victoriei din Al Doilea Razboi Mondial, autorii unui serial, care par sa fi uitat contributia eroica a armatei sovietice la eliberarea nordului Norvegiei de sub ocupatia nazista, au decis in spiritul celei mai rele traditii a Razboiului Rece sa sperie publicul norvegian cu o amenintare nefondata venita dinspre est”, a reactionat ambasadorul Rusiei la Oslo, Viaceslav Pavlovski.

In replica, regizorul Erik Skjoldbjaerg reproseaza rusilor ca manifesta o “opozitie de principiu” si “comenteaza un serial pe care inca nu l-au vazut”. “Ne-am jucat cu o realitate geopolitica si am creat o Norvegie fictiva, o Rusie fictiva si un context international fictiv”, a mai spus regizorul norvegian, adaugand ca filmul prezinta o “ocupatie de catifea”, fara invazie militara.

Totusi, aceste explicatii nu par sa-i multumeasca pe rusi. “Desi autorii subliniaza constant ca este vorba despre o fictiune, in film sunt aratate tari reale, iar Rusia, din nefericire, este in rolul agresorului”, a raspuns ambasadorul Pavlovski.

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *