Un eveniment spectaculos și foarte rar a avut loc ieri: eclipsa solară! Aceasta a fost totală către nord, dar parțială în alte țări, în funcție de poziția geografică a fiecăreia. O eclipsă solară are loc atunci când Luna se află între Pământ și Soare.
Insă, o eclipsă solară totală are loc atunci când, aparent, diametrul Lunii este mai mare decât cel al soarelui. Preț de câteva minute, în Norvegia a fost întuneric ieri, din cauza eclipsei. Iar în celelalte țări, lumina a fost mult mai slabă, iar afară a fost mai frig decât era înainte de începerea eclipsei.
Cum au văzut unii oameni eclipsa?
Chiar înainte de evenimentul de ieri, se anunțase că Faroe, Norvegia, urma să fie cel mai bun loc din lume în care se putea vedea eclipsa. Așa că, aproximativ 8.000 de oameni au venit aici, pentru a se bucura de eclipsa care a început la ora 9.41. Unii dintre turiști s-au aventurat și au stat în corturi, în așteptarea eclipsei. De asemenea, în Svalbard au fost prezenți circa 2.000 de oameni.
Unii oameni, pasionați fiind de eclipse, au ales o metodă inedită de a vedea totul. În jur de 50 de danezi și-au cumpărat bilete și s-au îmbarcat într-un Boeing 737, pentru a vedea eclipsa dintre nori, deasupra Insulei Faroe. „Dacă ești la sol, poți auzi păsările purtându-se în mod diferite și poți simți temperature scăzând brusc”, a explicat John Valentin Mikkelesen, un profesor danez, în vârstă de 63 de ani, din Aarhus.
Urșii polari, o amenințare pentru pasionații de eclipse
Cu ocazia eclipsei solare, dar și a revenirii soarelui în Norvegia, după o iarnă polară, toate hotelurile din Svalbard au fost pline. Oamenii nu s-au dat înapoi nici de la faptul că se anunțaseră în jur de -20 de grade, nici de la faptul că autoritățile anunțaseră că urșii polari ar putea reprezenta o amenințare.
Din nefericire, însă, joi, un turist ceh a fost atacat de urs polar și a ajuns la spital cu răni grave. Acest accident a amintit tuturor de faptul că în anul 1971, în Svalbard, cinci oameni au fost uciși de urșii polari nervoși.
Cum s-a văzut eclipsa în alte țări?
După cum am precizat anterior, eclipsa a fost parțială în majoritatea țărilor. De exemplu, în Reykjavik, soarele a fost acoperit în proporție de 97%, iar în Edinburgh a fost acoperit în proporție de 93%. Cât despre Londra și Paris, aici eclipsa a presupus acoperirea Soarelui de către Lună doar într-un procent de 78%.
În ciuda norilor care au apărut pe cer dimineața, iată cum s-a văzut eclipsa solară la Iași:
Și în București au fost nori, dar eclipsa solară a fost totuși vizibilă:
Următoarea eclipsă solară va avea loc, potrivit experților, pe 12 august, în 2026.
A consemnat Lidia Rusu
Surse: www.thelocal.no
www.tnp.no
www.youtube.com
Lasă un răspuns