VIDEO: Atacul terorist din Paris, condamnat de autoritatile norvegiene si de cele din Romania

Spre sfarsitul anului trecut, Norvegia a aprobat ca politistii sa poarte arme mereu. Asta pentru ca Directoratul de Securitate din Norvegia se teme de potentiali teroristi care ar urmari militarii si politistii norvegieni. In urma atacului terorist de ieri din Franta, Norvegia a anuntat ca nivelul amenintarilor asupra Norvegiei ramane neschimbat.

Ieri, in Paris, revista franceza Charlie Hebdo a fost atacata chiar in timpul sedintei saptamanale: 13 persoane au murit si altele opt sunt in stare extreme de grava. Autorii atacului au folosit arme Kalasnikov.

Printre cei care au fost ucisi se numara Stephanne Charbonnier (Charb),  directorul publicatiei, precum si Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) si Georges Wolinski (Wolinski), cei trei din urma fiind cunoscuti caricaturisti francezi. Pana la aceasta ora, deja au fost identificati autorii atacului. Ei ar fi fratii Cherif si Said Kouachi, cunoscuti deja de serviciile franceze antiteroriste. Motivul atacului ar fi, spun autoritatile franceze, legat de faptul ca Charlie Hebdo ar fi publicat caricaturi ridiculizand islamistii extremisti.

`Nu avem informatii potrivit carora evenimentele din Franta sa fie legate de Norvegia sau de interesele Norvegiei`, a declarat Benedicte Bjornland, seful Directoratului de Securitate din Norvegia.

Ea a mai spus insa ca Norvegia si-a crescut nivelul de alerta dupa atacurile similare din Belgia si Canada de anul trecut.

`Exista cazuri in care atacatorii au legaturi cu Isis sau Al-Qaeda, cu numeroase tinte simbolice si folosesc arme, in loc de explozibil`, a mai precizat Benedicte Bjornland.

Azi dimineata, Parisul a fost insa zguduit din nou. O femeie politist a fost ucisa, iar un alt ofiter se afla in stare foarte grava.

Politistii francezi ii urmaresc pe fratii Cherif si Said Kouachi, iar un al treilea suspect s-a predat deja autoritatilor.

Mii de oamenii au iesit aseara in strada in Paris pentru a-si arata durerea si pentru a le transmite condoleante famiilor indoliate. La fel s-a intamplat si in alte orase din lume. Iar Oslo este unul dintre ele. Mai multi oameni s-au strans in fata Parlamentului din Oslo pentru a-si exprima sustinerea fata de Franta. Ei au aprins lumanari si apoi s-au indreptat catre Ambasada Frantei.

gethumb.details.php

Prim-ministrul Norvegiei, Erna Solberg a transmis condoleante Frantei: `Din partea Guvernului norvegian, va transmitem condoleante dupa asasinarea monstruoasa a echipei Charlie Hebdo. Atacul din Paris atinge pe toti cei care vor sa pastreze libera exprimare vie. Nu ne vom lasa speriati de auto-cenzura. Ne exprimam adanca solidaritate fata de dumneavoastra si compasiunea fata de familiile victimelor`.

Ea a mai precizat ca ceea ce s-a intamplat in Paris nu este normal si condamna actiunile teroriste.

150107-charlie-hebdo-jsw-725a_5ea1fdf7797cc1ba447dea8789cfb510`Este un act de terorism impotriva unor persoane nevinovate si un atac direct impotriva valorilor democratice, cum ar fi libertatea de exprimare. Asemenea actiuni nu pot fi niciodata acceptate. Libertatea de exprimare si libertatea de gandire nu vor fi niciodata eradicate de terorism. Atacuri ca cel ce tocmai a avut loc nu fac decat sa ne sporeasca atentia acordata importantei libertatii de exprimare si ne fac sa ne intarim metodele de a ne apara de asemenea lucruri`, a mai declarat Solberg.

Si Romania este alaturi de Franta. Presedintele ales, Klaus Iohannis a mers astazi dimineata la Ambasada Frantei din Bucuresti si a semnat in cartea de condoleante. El a transmis ganduri familiilor indoliate si a subliniat ca Romania condamna in mod categoric asemenea atacuri teroriste.

In mediul virtual, oameni din intreaga lume, de diferite nationalitati isi exprima durerea fata de atacul asupra revistei Charlie Hebdo. Utilizatorii retelelor socile posteaza mesaje cu `Je suis Charlie` sau diferite ganduri adresate familiilor indoliate si victimelor.

 

A consemnat Lidia Rusu 

Surse: www.thelocal.no

www.norwaytoday.info

www.norwaypost.no

www.nytimes.com

 

 

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *