Artiști norvegieni și români s-au reunit la Oslo, în 2 aprilie 2017, printr-un eveniment inedit – un dialog artistic intercultural, cu „replici” inspirate din folclor, organizat de Asociația Reflector din Cluj-Napoca și Asociația Concordia Oslo: concertul I3 (Interethnic, Intercultural, Inter-arts).
Un spectacol de muzică, dans și poezie, menit să pună în valoare diversitatea etnoculturală europeană și să transmită publicului prezent valori culturale autentice norvegiene, românești, maghiare, evreiești și rroma, prin forme de expresie artistică ce transcend barierele lingvistice.
A fost o ”călătorie” prin Europa, de la nord-vest la sud-est, publicul a aplaudat, a trăit, a râs și a dansat împreună cu artiștii – o bucurie generală, atât pe scenă cât și în sală.
Programul a inclus piese muzicale reprezentative pentru cele cinci culturi
- melodii populare maghiare (czardas),
- cunoscutele melodii norvegiene “Om kvelden”, “Trønderbrura”, “Vårsøg”; “Hava nagila” sau
- “If I were a rich man” din cultura evreiască sau
- piesa țigănească “Dicta mamo chibori”, însoțite de secvențe de dans specifice acestora.
Publicul a parcurs diverse zone etnofolclorice ale României, din Ardeal până-n Dobrogea, din Maramureș până-n Muntenia și Oltenia, prin intermediul unor melodii precum: „Cine-a pus cârciuma-n drum”, “Sanie cu zurgălăi”, “Mociriţă cu trifoi”, “Bun îi vinul ghirghiuliu”, “Aseară ţi-am luat basma”, “Maramureş plai cu flori” sau “Ciocârlia”.
În plus, frumusețea costumului popular de pe Valea Sălăuței, din ținutul Năsăudului, leagănul lui Coșbuc și a lui Rebreanu sau a „Învârtitei” de pe Someș, i-au fascinat.
”Cultura reprezintă expresia identității individuale și comunitare, a stilului de viață național, incluzând valori esențiale și drepturi fundamentale. Ea creează cadrul pentru coeziunea socială, pentru înțelegere, pentru respectarea diversității și pentru pace, fiind un element cheie al conviețuirii împreună”, a menționat Cezar Zavate, unul dintre organizatorii evenimentului.
Protagniștii spectalocului (click pentru foto)
Roar Elgenberg, Norvegia – Nai – consacrat artist norvegian de talie internatională, cu o discografie care cuprinde 16 albume proprii, un mare iubitor al muzicii tradiționale româneşti pe care a adus-o, într-o interpretare proprie, în fața publicului din întreaga lume. A fost medaliat de statul român cu “Meritul Cultural în gradul de Cavaler”, în anul 2007, pentru promovarea culturii românești.
Cezar Zavate – Chitară – profesor la Oslo Music School, muzician de excepţie, colaborator al mai multor trupe norvegiene de succes. În România a cântat, colaborat şi înregistrat cu artiști precum: Ştefan Bănica jr, Paula Seling, Luminiţa Anghel, Marcel Pavel și Virgil Popescu.
Arpad Buta – claviaturi/saxofon/clarinet – muzician polivalent, profesor la Odda Music School, compozitor, producator muzical. A cantat cu artisti norvegieni consacrati, precum: Stian Carstensen, Groove Orchestra, Frode Gryten, Erlend Sletevoll, Synergy si Jitney.
Gabriel Ghita – Claviaturi – component și colaborator al unor trupe muzicale și artiști renumiți din România precum: Compact C, Emeric Set, Mihaela Runceanu, Alexandru Jula etc.
Sorin Zamfir – Percuţie – component și colaborator al unor trupe muzicale și artiști renumiți din România cum ar fi: Semnal M, Emeric Set, Cătălin Condrache & Sabah, Sunet Transilvan etc.
Diana Roşca – Actriță/ vocal – colaborări permanente/ individuale cu Teatrul Național Cluj, Teatrul Național Timisoara, Teatrul „Aureliu Manea” Turda, Teatrul de Arta Deva; a dezvoltat numeroase proiecte independente în domeniul cultural (teatru, muzică, film), proiecte aduse în fata publicului din România, Europa și SUA.
”România are o moștenire culturală bogată și un folclor minunat. Românii sunt și profunzi și spirituali și plini de viață. Există locuri în țară, și nu puține, în care oamenii încă mai poartă cu mândrie straie tradiționale și se prind în horă sau joacă în perechi, iar bucuria cu care o fac li se citește în ochi.
Ar fi mare păcat să ne ferim a-i încuraja să transmită, atât generațiilor viitoare, cât și lumii întregi toate aceste valori, în condițiile în care promovarea și conservarea identității culturale este o provocare și o necesitate în Europa zilelor noastre, marcată de evenimente tensionate”, a precizat Diana Roșca, de la Asociația Reflector.
Evenimentul muzical pilot organizat de Asociațiile Concordia Oslo și Reflector Cluj a făcut parte din proiectul “I3 – Interethnic x Intercultural x Inter-arts”, implementat de cele două asociații, finanțat prin Granturile SEE în cadrul Programului PA16/RO12 – Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural, Fondul pentru relații bilaterale, Măsura B: Crearea/menținerea unor relații de cooperare și schimb de experiență.
Lasă un răspuns