UDI renunta la solicitarea de inlaturare a simbolurilor crestine din centrele de primire a solicitantilor de azil

Luni, 30 noiembrie, UDI a revenit asupra deciziei de a solicita înlăturarea simbolurilor creștine din spațiile unde vor fi cazați solicitanți de azil în Norvegia, scrie publicația VG (Verdens Gang).

Într-un comunicat de presă, Departamentul pentru Imigranți (UDI) transmite că: “Ne dorim ca locuitorii din centrele de primire sa aiba posibilitatea să practice religia sau convingerile lor pe teren neutru. Cu toate acestea nu vom cere ca cei care conduc aceste centre sa elimine simbolurile religioase. Observam ca cerinta pentru neutralitate religiosa, in unele cazuri, a ajuns prea departe“. UDI subliniaza faptul ca solicitanții de azil nu au cerut ca simbolurile religioase sa fie indepartate.

La sfarsitul saptamanii trecute a avut loc o dezbatere aprinsa in ceea ce priveste prezenta crucilor in centrele de primire, in urma unui articol aparut in ziarul Dagen. Articolul aducea in atentie faptul ca simbolurile crestine precum crucile trebuiau luate din locatiile care erau evaluate ca spații de cazare pentru solicitanții de azil în Norvegia. In regulile Udi se precizeaza: “camera care se ofera azilantilor trebuie sa fie neutra din punct de vedere religios ca să poată fi folosită de toti locuitorii care doresc acest lucru“.

Printre politicienii care au reactionat la cerinta UDI este Hans Olav Syversen de la KRF (Partidul Creștin al Poporului) care a spus ca nu a perceput prezenta acestor simboluri creștine ca fiind o problema pentru azilanti si ca ar fi fost mai simplu ca acestora sa li se explice ca locul in care sunt cazati era, in mod normal, o tabara detinuta de o organizatie crestină.

Hadia Tajik (Arbeidspartiet) si-a exprimat, de asemenea, parerea ca aceasta este o solicitare ciudata a UDI, de vreme ce există o cerinta foarte mare de locuri de cazare in Norvegia.

Seful de la Sarons dal, Rune Edvarsen, a scris pe pagina sa de facebook că, atat timp cat el va fi seful organizatiei, crucea va ramane agatata la locul ei, în unul dintre cele mai mari centre de primire din Norvegia, care poate gazdui 1000 de solicitanți de azil.

In ciuda tuturor reactiilor din partea politicienilor, organizatiilor crestine si mediilor sociale, duminica, 29 noiembrie, UDI declara că nu vor schimba regulile: “este important sa specificam ca regula priveste toate simbolurile, nu numai cele crestine“.

Ulterior, după o zi, luni, 30 noiembrie, UDI a revenit asupra deciziei de a solicita înlăturarea simbolurilor creștine din spațiile unde vor fi cazați solicitanți de azil în Norvegia.

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *