Toate scolile elementare din Oslo vor avea sisteme anti-terorism pana in 2017

În curând, toate școlile elementare din Oslo vor avea o alarmă care să anunțe actele teroriste sau dacă există focuri de armă trase în preajmă. Asta a decis Departamentul Educației din capitala Norvegiei, după ce recent s-au tras focuri de armă într-un campus studențesc.

Hovseter este prima școală în care va fi introdus un sistem care să anunțe în privința oricărui act terorist. Mai exact, sistemul este format din: microfoane și difuzoare prin intermediul cărora să fie anunțate mesaje, dar și o luminiță care clipește, introdusă în tavanul fiecărei încăperi din școală.

În caz de urgență, elevii și personalul vor fi informați dacă trebuie să meargă într-o direcție sau alta.

După ce s-a întâmplat în școli din Statele Unite ale Americii, Germania și Finlanda, putem să ne întrebăm: ce putem face? Mă ocup de 700 de oameni. Trebuie să avem un plan, iar acesta este mai puternic acum, a declarat Evelyn Angell Veglo, directoarea de la Hovseter.

În 2004, în școlile din Rusia au fost ucise 385 de persoane. De asemenea, în 2015, în Kenya, la Garissa University College au fost omorâte încă 147 de persoane. Toate în atacuri de tip terorist.

Veglo a spus că nu dorește să inducă elevilor o stare de frică, dar consideră că Norvegia s-a schimbat mult, mai ales după iulie 2011, când Anders Breivik a omorât 77 de persoane, 69 dintre acestea aflându-se într-o tabără de vară.

Thor Langli, din partea Poliției din Oslo consideră că elevii vor fi mai în siguranță cu noul sistem.

Sperăm să nu folosim niciodată sistemul, dar trebuie să ne pregătim pentru ce s-ar putea întâmpla, a declarat Langli. Reprezentantul Poliției a mai spus că e un mare avantaj faptul că noul sistem poate anunța din timp dacă există diferite amenințări.

Sistemul va fi instalat în toate școlile elementare din Oslo până în 2017.

A consemnat Lidia Rusu 

Sursa: www.thelocal.no

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *