Teroristul Anders Breivik va da in judecata Ministerul de Justitie din Norvegia

Teroristul Anders Behring Breivik va da în judecată Ministerul de Justiție din Norvegia, pe motiv că ar fi torturat în diferite moduri în închisoare. De-a lungul timpului, Breivik a ridicat mai multe probleme în ceea ce privește viața lui de deținut, dar nimeni nu l-a luat în seamă.

Avocatul lui Breivik, Geir Lippestad a anunțat în mod oficial că va intenta proces Ministerului de Justiție norvegian chiar înainte de Paști, după ce mai multă vreme s-a luptat pentru ca al său client să nu mai fie ținut la izolare, așa cum a fost ținut în ultimii doi ani.

Ne pregătim să dăm în judecată Ministerul de Justiție. Principala chestiune vizată va fi legată de faptul că Anders Breivik încă se află la izolare și că ar fi momentul ca acest lucru să se schimbe”, a declarat Geir Lippestad. Avocatul consideră despre clientul său că este tratat contrar ideilor Curții Europene pentru Drepturile Omului, potrivit cărora nimeni nu ar trebui „torturat sau să aibă parte de un tratament inuman și degradant”.

Izolarea prelungită a devenit o formă de tortură”, a mai spus Lippestad.

Breivik a primit o pedeapsă de 21 de ani de închisoare în august 2012, după atacurile teroriste  de pe 22 iulie 2011, în urma cărora au murit 77 de persoane și altele 300 au fost rănite.

Drepturile omului i se aplică și lui. Nu este vorba despre a-i ușura pedeapsa. Probabil va sta într-o închisoare special, cu restricții speciale, dar nu poate sta la izolare pentru totodeauna. Vrea să aibă contact cu alți deținuți. Cu cât stă mai mult la izolare, cu atât va fi mai înrăit”, a concluzionat avocatul lui Breivik, Lippestad.

În decembrie 2014, reprezentanții închisorii în care se află Breivik l-au împiedicat să trimită mai multe scrisori, întrucât au considerat că acestea ar putea conține informații periculoase. Lippestad spune că în prezent, Breivik nu are voie să trimită nici măcar vederi.

A consemnat Lidia Rusu 

Sursa: www.thelocal.no

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *