Tax return: Deducerea dobânzii la un credit ipotecar în România? Verificați dacă sunteți eligibil!*

Tot mai mulți cetățeni români care trăiesc în Norvegia au întrebat despre deducerea dobânzii la un credit ipotecar în România.

Deși legislația norvegiană permite acest lucru, nu fiecare contribuabil are dreptul la o astfel de deducere. Acesta este restricționată prin reglementări fiscale stricte și poate fi solicitată numai în două situații. 

Cine are dreptul de a deduce toate dobânzile plătite din venitul impozabil?

– Persoanele care nu au obținut încă rezidență fiscală (pentru că au rămas în Norvegia pentru mai mult de 183 de zile pentru o perioadă de 12 luni și mai puțin de 270 zile pentru o perioadă de 36 de luni), dar care, în anul contabil în cauză, au făcut cel puțin 90 la sută din venitul lor în Norvegia sau pe platoul continental norvegian (la cererea autorității fiscale, contribuabilul trebuie să dovedească acest lucru prin prezentarea unui certificat de venit eliberat de o autoritate de impozit românească).

– Rezidenții permanenți al căror centru de interes de viață (de exemplu, familia sau domiciliul), este în Norvegia.

Care este suma maximă în dobânzi care poate fi dedusă?

Niciun prag specific nu a fost specificat pentru această deducere. Toate dobânda plătită, indiferent de sumă, poate fi dedusă din venitul impozabil. Înainte de declararea acestei deduceri pe declarația fiscală, suma pretinsă trebuie să fie convertită la coroana norvegiană pe baza cursului de schimb mediu anual pe parcursul anului raportat.

În cazul în care ipoteca este pentru un cuplu căsătorit în care doar unul dintre soți lucrează în Norvegia, această persoană poate raporta toate dobânzile plătite pe declarația fiscală.

Totuşi, atenţie!

Rezidenții fiscali norvegieni care, potrivit convenției de dublă impozitare româno-norvegiană, îşi au centrul de interese de viață în România, pot deduce dobânda la un credit ipotecar contractat în străinătate numai proporțional cu cota de proprietate a acestora în Norvegia din proprietatea lor totală. Acest lucru este obișnuit pentru contribuabilii cu statut pendler, a căror familie (soț și / sau copii) trăiesc în țara lor de origine sau care au un apartament de sine stătător (în proprietate sau închiriat) în țara lor de origine. În cazul majorității pendlerilor, toate proprietățile lor sunt în România, ceea ce înseamnă că nu au dreptul la deducere, deoarece cota bunurilor lor în Norvegia din proprietatea lor totală este zero.

Documente necesare:

Ce documente trebuie anexate la declarația fiscală, atunci când se cere o deducere pentru dobânda la un credit ipotecar românesc?

– Un certificat de la bancă care să confirme valoarea totală a dobânzilor ipotecare plătite pentru anul raportat pe declarația fiscală. Acesta trebuie să fie tradus în limba engleză sau norvegiană de un traducător autorizat.

– De asemenea, este o idee bună să se anexeze un document de la bancă, care specifică data contractului de ipotecă, suma împrumutului, şi soldul creditului la sfârșitul anului contabil.

Note importante:

Deducerea dobânzii ipotecare este incompatibilă cu deducerea standard de 10 la sută pentru străini pentru primii doi ani de muncă a acestora. Cei eligibili pentru ambele deduceri ar trebui să ia în considerare care va fi mai benefică pentru ei.

Deducerea dobânzii la creditele ipotecare contractate în România devine din ce în ce mai populară în rândul compatrioţilor noştri care lucrează în Norvegia. Având în vedere faptul că guvernul a specificat nişte reguli foarte stricte cu privire la această deducere, susţinerea acesteia pe o declarație fiscală, fără a fi sigur de eligibilitatea persoanei care aplică, poate duce la respingerea deducerii și la instituirea unei taxe de proprietate norvegiană pe proprietatea deținută în România.

Verificarea atentă este un factor important care determină valoarea restituirii fiscale. Având formularele de impozit completate de către experți garantează că toate deducerile solicitate vor fi calculate în mod corespunzător, justificat și, cel mai important, în conformitate cu legislația fiscală norvegiană.

Ați fost eligibil pentru o scutire de impozit pe dobânda pe un credit ipotecar pentru 2013, dar nu ați reușit să o revendicaţi? Poate să nu fie prea târziu! În cazul în care mai puțin de un an a trecut de când ați primit notificarea dvs. de impozit pentru anul 2013 (skatteoppgjør 2013), încă puteți trimite un recurs cu revendicarea deducerii dumneavoastră.

Recomandare:

Daca intampinati probleme in completarea declaratiilor fiscale, compania Omega Norwegian Solutions  oferă consultanță și sevicii privind decontarea fiscală.

Dacă doriți să obțineți informații, privind statutul dumneavoastră fiscal în Norvegia și îndrumare pentru completarea declarațiilor anuale de venit (selvangivelse) puteți apela la specialiștii Omega Norwegian Solutions. Îi puteți găsi la sediul din România sau la cele din Norvegia. De asemenea, îi puteți contacta la telefon sau pe e-mail (click pentru contact).

*Articol oferit de Omega Norwegian Solutions

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *