Tax return 2016: precizări si îndrumări oferite de Margareta Anton de la Skatt Vest

Margareta Anton, in colaborare cu sectia de comunicare Skatt vest, ne-a oferit un ghid privind completarea declarației de venit și interese pentru anul 2015. Declarațiile trebuie depuse până pe data de 30 aprilie 2016 pentru persoane fizice și 31 mai pentru agenți economici.

1. Care este rolul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in Norvegia?

Skatteetaten (ANAF) cuprinde atat Direcţia Generalӑ a Finanţelor Publice cât şi cea de Evidenţă a Persoanelor. ANAF in Norvegia are rolul de a indruma si informa contribuabilii, dar nu si de a oferi  consultatii fiscale. Este responsabilitatea fiecarui contribuabil de a se informa si de a lua decizii cuvenite la timpul potrivit.  Altfel spus, argumente de genul nu am fost informat, nu cunosc limba norvegiana sau adresa de domiciliu nu e corecta, in cele mai frecvente cazuri, au o pondere minuscula.

2. Care  este cea mai importanta perioada pentru contribuabili?

Una dintre cele mai importante etape ale unui an fiscal este luna aprilie, in care  contribuabilii declara veniturile si averea detinuta in anul precedent, ex. 2015. Declaratia de venit si interese este emisa atit pentru salariati/pensionari, cit si pentru agenti economici.

Verificati, indicati deducerile de care aveti dreptul sa beneficiati si adaugati veniturile/averea neraportata, inclusiv cea din țară!

3. Cum putem diminua suma impozitelor achitate?

ANAF este interesat de faptul ca contribuabilii sa achite cit de corect posibil suma impozitelor cuvenite. In acest scop am creat un ghid electronic pentru deducerile fiscale:

http://www.skatteetaten.no/no/Person/Selvangivelse/Praktisk-om-selvangivelsen/selvangivelsen—steg-for-steg/Hvorfor-og-hvordan/

4. Este obligatorie depunerea declaratiei de avere si interese?

Din momentul in care ati verificat declaratia de avere si intrese sunt citeva alternative:

 • Nu sunt schimbari = nu depunem.
 • In caz de modificari data limita este de 30 aprilie pentru salariati / 31 mai pentru agentii economici
 • Ati primit declaratia de venit si interese ca agent economic atunci sunteti obligati sa depuneti declaratia de avere si interese indiferent de faptul ca aveti sau nu venit, sau fie ca nu activati.

In cazul in care nu reusiti sa trimiteți modificarile cuvenite pina in termenul limita atunci puteti aplica pentru o perioada de amanare:

http://www.skatteetaten.no/no/Skjemaer/Soknad-om-utsatt-frist-for-levering-av-selvangivelse-for-lonnstakere-og-pensjonister/

5. Cum depunem declaratia de avere si interese?

Aceasta se face pe site-ul altinn.no.  Pentru agentii economici e important de mentionat ca incepind cu anul acesta sunt obligati prin lege sa depuna declariile de venit si interese doar online (altinn).

Un aspect important pe care vreau sa il menționez aici e ca atunci cind depuneti declaratia de avere si interese, va rog, nu atasati nici un act. Veti fi contactat de autoritatile fiscale in cazul in care vom avea nevoie de acestea. Altfel spus, toate actele necesare fie pentru clasa 2 de impozitare, fie pentru deducerile de flotant sau oricare alte acte doveditoare să le aveti pregatite, dar le oferiti doar la cerere.

In cazul in care alegeti ca salariat sa depuneti declarația pe suport de hartie, atunci veti primi evaluarea finala cel mai degraba in august.

6. Cum se face trimiterea declarației prin Altinn?

Mai intai de toate trebuie sa iti creezi o identitate electronica. Poti alege fie MinID sau BankID. BankID are un nivel de securitate mai inalt decit MinID.

7. Sunt foarte multe persoane inregistrate cu numar temporar (D-numar). Pot acestia sa isi creeze o identitate electronica in Norvegia?

Sigur ca pot!!! Dintre diversele tipuri de identitati electronice care sunt utilizate in Norvegia, MinID este cea accesibila acestui grup de persoane.

Atentie!!! Inainte de a face comanda de ”PIN coduri„ verifica:

 • Daca adresa postala este corecta. Persoanelor ce detin D-numar scrisoarea cu PIN coduri va fi primar expediata la adresa postala. In lipsa acesteia PIN codurile vor fi expediate la adresa de domiciliu din tara.
 • Daca adresa de domiciliu este corecta in cazul celor ce detin numar personal.

8. De ce este atat de important sa ne inregistram ca utilizator electronic?

Ca utilizator electronic (e-bruker) veti primi informatii despre cardul fiscal, declaratia de avere si interese si evaluarea finala într-un mod sigur, rapid şi ecologic. La fel veti primi alte informatii/scrisori online. Important e sa mentionez ca in cazul corespondentei electronice veti fi prevenit prin mesaj telefonic sau electronic pentru fiecare scrisoare/informatie expediata. Asfel comunicati cu autoritatile fiscale oriunde v-ati afla, in plus ca toata corespondenta va fi arhivata electronic; aceasta putand fi accesibila oriunde si oricind. La fel puteti verifica salariul si impozitele achitate in perioada curenta.

9. Cum este impozitat castigul salarial in Norvegia?

Aici trebuie sa mentionez trei termeni cheie: venitul salarial brut, venitul salarial de baza (allminelig inntekt) si venitul salarial net. Scazand din venitul brut deducerile eligibile obtinem asa zisul venit de baza si respectiv scazand din acesta suma de impozite obtinem venitul salarial net.

Asigurarile sociale (8,2%)  si impozitele din venitul suplimentar (topp skatt) se calculeaza din salariu brutt. Celelalte impozite vor fi calculate din venitul salarial de baza, adica dupa ce scutirile de impozite au fost socotite. Altfel spus, atat venitul salarial cat si deducerile fiscale sunt acelea care determina marimea sumei impozitelor calculate intr-un an fiscal.

10. Puteti sa ne vorbiti mai detaliat despre scutire de impozite? 

Toti contribuabilii primesc automat deducerea minima si deducerea personalaRestul scutirilor fiecare contribuabil trebuie sa  le ceara.

Deducerea minima este menita sa acopere cheltuielile legate de muncӑ pe care orice angajat le suportӑ. Exemplu: haine pentru lucru, utilaje si echipamente, masӑ în zilele cu program prelungit, material informativ sau cheltueli legate de schimbarea locului de trai.

Deducerea minimӑ pentru 2015 este de 43% din venit cu limita minima de 31 800 si  maxima 89 050 kr pentru persoanele care au un venit mai mare de 207 092 kr. Dacӑ contribuabilul nu este rezident fiscal în Norvegia, atunci deducerea se calculeaza în funcţie de numӑrul lunilor atat integre cat si partial locuite în Norvegia. In tabelul de mai jos gasiti suma minima si maxima in functie de numarul lunilor aflate in Norvegia.

http://www.skatteetaten.no/globalassets/selvangivelsen/rettledninger-2015/rettledning-for-utenlandske-arbeidstakere-og-selvstendige-naringsdrivende—selvangivelsen-2015.pdf

tabell for minstefradrag 2016

Deducerea personala, sau cunoscuta sub denumirea de clasa de impozitare este o suma ascunsa, adica nu apare in declaratia de avere si interese. In schimb in coltul sus din dreapta a declaratiei de avere si interes, exact sub numarul de identitate gasiti o cifra, eventual si litera, ca de exemplu 1E, care indica clasa de impozitare atribuita de autoritatile fiscale.

model selvangivelse

Initial toti contribuabilii sunt impozitati in clasa de impozitare 1, dar in cazul in care unul din soti il intretine pe celalant si/sau copii sub 22 ani atunci poate cere clasa 2 de impozitare. Venitul sotului care se afla la intretinere nu trebuie sa depaseasca 44 751 pentru 2015. Deducerea personala pentru clasa 2  este de 74 250 NOK, si respectiv 50 400 NOK pentru clasa 1 de impozitare. Tin sa atentionez ca nu conteaza unde locuiește sotul/sotia care se afla la intretinerea celuilalt.

Dacӑ contribuabilul nu este rezident fiscal în Norvegia, atunci deducerea se calculeaza în funcţie de numӑrul lunilor integrale si partial locuite în Norvegia. Este foarte important sa verificati corectitudinea numarului de luni aflate in Norvegia. Puteti folosi tabelul de mai sus de exemplu.

Atentie! Nu se ofera clasa 2 impozitare concubinilor decat in cazul in care unul din acestia are la intretinere unul sau mai multi copii comuni sub 22 ani. Locuinta cu sotia primeaza celei cu copiii, adica daca ambii soti muncesc in Norvegia si intretin copiii in Romania atunci nu sunt eligibili pentru clasa 2 de impozitare. În schimb, două persoane aflate in concubinaj în Norvegia care au la intretinere copii sub 22 ani aflati in Romania pot cere clasa doi de impozitare. Persoanele divortate pot la fel cere clasa 2 de impozitare daca pot documenta intretinerea copiilor sub 22 ani.

11. Cum documentam intretinerea sotului/sotiei/copiilor in strainatate?

In cazul in care cereti clasa 2 de impozitare trebuie sa indicati in aliniatul 5.0 din Declaratia de avere si interese numele, prenumele, data de nastere a acestora. Actele necesare pentru dovada intretinerii sunt: certificatul de castorie sau certificatul de nastere a copiilor, adresa de domiciliu comună si venitul anual pentru sotul/sotia aflat la intretinere in tara. Actele trebuie sa fie traduse in engleza sau norvegiana.

Tin sa va atentionez ca atunci cind expediati propriu zis declaratia de avere si interese nu atasati nici un act; le aveti pregatite, dar le veti oferiti  doar la cerere. 

12. Ati mentionat anterior despre importanta numarului de luni aflate in Norvegia. Cum pot fi corectate eventualele greseli?

Contribuabilii inregistrati cu numar temporar (D-numar) corecteaza perioada de sedere in Norvegia in aliniatul 1.2, in timp ce detinatorii de numar personal trebuie sa mentioneze perioada de sedere in aliniatul 5.0

13. Puteti sa ne vorbiti despre alte deduceri de care contribuabilii sunt eligibili? 

Sistemul fiscal in Norvegia ofera un sir de scutiri. Pentru a verifica  scutirile pentru care  puteti aplica va recomand sa folositi “ghidul de scutiri” care este disponibil pe pagina noastra web atat in norvegiana cit si in engleza:

http://www.skatteetaten.no/no/Person/Selvangivelse/Fradragsveileder/

Dupa ce ati bifat scutirile actuale d-voastra obtineti un rezultat. Accesand acest rezultat veti fi ghidat direct la deducerea respectiva, ca de exemplu deducerea standarda pentru straini (10%). 

Deducerea standard pentru muncitorii straini – se ofera 10 % din venitul salarial brut, maxim 40 000 NOK. Venitul salarial brut include salariul ordinar plus eventualele remunerari/beneficii oferite de angajator, de exemplu cheltuielele acoperite de cazare, masa sau deplasari in tara. Aceasta deducere  poate fi ceruta:

 • Toti anii daca contribuabilul este supus impozitarii limitate.
 • Sau primii doi ani daca contribuabilul este supus impozitarii nelimitate in Norvegia. In anumite situatii poate chiar primii trei ani.

Impozitarea limitata in Norvegia inseamna ca contribuabilul este supus impozitarii in Norvegia doar pentru venitul salarial castigat in Norvegia. In cazul in care o persoana se afla in Norvegia mai putin de 183 zile intro perioada de 12 luni, sau mai putin de 270 zile intro perioada de 36 luni, atunci se supune impozitarii fiscale limitate. Daca perioada de sedere in Norvegia depaseste perioadele susnumite, atunci vei fi considerat rezident fiscal in Norvegia, altfel spus esti supus impozitarii nelimitate pentru tot venitul si averea pe care o dispui indiferent de faptul ca se afla in Norvegia sau in alta tara. La fel nu conteaza daca ai acumulat-o sau nu in Norvegia. Aceasta se numeste impozitarea globala.

Atentie!!! Aceasta nu inseamna ca veti fi dublu impozitat. Tratatele fiscale dintre state reglementeaza evitarea dublei impozitari.

Orice persoana se va considera rezident fiscal, incepand cu 1 ianuarie, din anul in care perioada de sedere depaseste numarul zilelor mentionate mai sus. Daca numarul zilelor (mai mult de 183) intr-o perioada de 12 luni coincide cu anul calendaristic (ianuarie – decembrie), atunci se va considera rezident fiscal din prima zi. Aduc doua exemple:

 • O persoana care a venit in Norvegai in mai 2014 va fi supusa impozitarii nelimitate din prima zi a anului deoarece a depasit perioada de sedere de 183 zile intr-o perioada de 12 luni. In aceasta situatie va avea dreptul la deducerea standard doar pentru 2014 si 2015.
 • O alta persoana care a venit in Norvegia in august 2014 se va considera rezident fiscal abia in 2015. In aceasta situatie contribuabilul va beneficia de deducerea in cauza pentru 2014, 2015 si 2016 (primul an ca nerezident fiscal si urmatorii doi ca rezident fiscal).

In tabelul de mai jos incerc sa va ilustrez exemplul a doua persoane care au venit in Norvegia in acelasi an. Persoana A a fost supusa impozitarii nelimitate abia in 2014 deoarece atunci a depasit 270 zile intr-o perioada de 36 luni. Deci persoana A poate cere 10 % pentru primii 4 ani ca nerezident fiscal si respectiv urmatorii doi ani (2014 si 2015) ca rezident fiscal. Persoana B a avut dreptul sa aplice pentru 10 % pentru 2010 si 2011, fiind supusă impozitarii limitate in Norvegia, si respectiv primii doi ani ca rezident fiscal, adica 2012 si 2013.

tabel standard deduction

Trebuie sa va atentionez ca pe linga 10% deducerea standard puteti primi deducerea minima, deducerea de clasa, cotizatia de membru sindical si contributiile la fondul de pensii. In schimb, pierdeti dreptul de a cere deducerea de flotant, de calatorie de la domiciliu la locul de munca, deducerea pentru intretinerea copiilor sau depunerile pentru tineri (BSU). Altfel spus, aveti dreptul de a alege intre deducerea standard pentru muncitorii straini si celelalte scutiri eligibile suma ce va avantajeaza.

14. Se discuta mult despre scutirile de impozite pentru flotanti. 

Daca din cauza locului de munca esti obligat sa locuiesti in afara domiciliului si respectiv esti nevoit sa faci naveta regulat atunci esti definit ca “flotant”. In aceasta situatie poti aplica pentru deducerea de cheltuieli suplimentare pe care le suporti, precum cheltuieli de cazare, diurna si calatorii in tara. Pentu a cere scutirea in cauza  trebuie sa aveti domiciliul permanent in alta tara, adica locuinta comuna cu sotia/sotul sau/si copii sub 22 ani. Aceasta o puteti usor verifica accesand:

http://www.skatteetaten.no/no/Person/Selvangivelse/tema-og-fradrag/Jobb-og-utdanning/Pendler/er-jeg-pendler/

Acest calculator pentru flotanti va ajuta sa va definiti ca flotant reiesind din raspunsurile pe care le oferiti. Odata definit flotant te ajuta sa calculezi deducerile de care benificiezi; cazare, diurna si calatoriile in tara.

Membrii de familie beneficiaza mult mai usor de aceasta scutire odata ce frecventa vizitelor in tara este de 3-4 ori pe an sau mai des. Persoanele necasatorite, respectiv tinerii sub 22 ani, practic nu beneficiaza de aceste scutiri dacă frecventa vizitelor in tara nu este de o data în trei, respectiv  sase saptamâni. Sa ma intelegeti corect, deci persoanele din toate trei grupe au dreptul sa aplice, doar ca frecveta vizitelor in tara este cerinta care trage linia intre aceste grupe.

Va reamintesc aici ca locuinta cu sotia primeaza celei cu copiii sub 22 ani. Nu puteti fi definit flotant daca aveti sotia in Norvegia iar copiii in tara.

OBS!

 • Cind numarati zilele aflate in Norvegia includeti si sambetele si duminicile.
 • Daca cheltuiele de cazare depasesc 10 000 NOK anual atunci trebuie sa le documentati fie cu fluturasele de salariu fie cu descifrarea contului bancar.
 • Daca angajatorul a suportat cheltuielile de sedere in Norvegia atunci nu puteti aplica pentru scutiri legate de flotant.

Chieltuielile legate de calatoriile in tara se aplica in aliniatul 3.2.9. Puteti alege intre:

 • Scutiri pentru distanta parcursa: Numarul calatoriilor in tara X distanta parcursa tur-retur X 1,50 NOK + eventual cheltuielele legate de vapor ce dapasesc 3 300 NOK. In acest caz veti scoate distanta parcursa cu vaporul din distanta totala. Rata de calcul pentru distanta parcursa mai mult de 50 000 km este de 0,70 kr/km.
 • Scutiri pentru cheltuiele reale, ca de ex calatoriile cu avionul. 

In plus puteti cere scutire de impozite pentru cheltuielele legate de deplasarea intre locul de domiciliu in Norvegia si locul de munca, daca distanta respectiva depaseste 44 km dus/intors, aliniatul 3.2.8 

Distanta parcursa dus/intor X numarul de zile lucrate X 1,50 NOK

Limita maxima pentru distanta parcursa este 75 000 km/an si include atat calatoriile in tara (3.2.9) cat si deplasarile intre locul de munca si domiciliu (3.2.8). Din scutirea de impozite calculata se scade partea proprie de investitie de 16 000 NOK si se va limita la maximum 77 500 NOK.

Va recomand sa folositi calculatorul pentru calculul scutirilor pentru calatorii cat si pentru flotant, accesibil in engleza si norvegiana:

http://www.skatteetaten.no/no/Person/Selvangivelse/tema-og-fradrag/Jobb-og-utdanning/Pendler/Pendlerfradragskalkulator/

15. Alte deduceri de care contribuabilii trebuie sa tina cont?

Deducerea pentru cheltuieli legate de ingrijirea si intretinerea copiilor sub 12 ani sau mai mari daca necesita ingrijire suplimentara. Se ofera initial pentru cheltuielele reale si se limiteaza la max 25 000 NOK pentru primul copil plus 15 000 pentru fiecare alt copil.

BSU (depuneri de economii pentru achizitionarea primei locuinte), cotizatiile pentru membru de sindicat, si nu in ultimul rand dobanda achitata pentru imprumuturi in strainatate. Aceaste deduceri sunt de obicei raportate de institutiile respective cu exeptia dobanzii achitate pentru imprumuturile in strainatate. Tot ce am sa va zic la capitoliul scutiri de impozite pentru dobanzile achitate pentru imprumutile in strainatate e ca aveti dreptul pentru ele integral sau partial in dependenta de faptul că sunteti supusi impozitarii fiscale limitate sau nelimitate.

E o tema complexa. Va sfatuiesc sa indicati in aliniatul 5.0 suma imprumutului, banca detinatoare, dobanzile si sa atasati dovada plătii dobanzilor (obligatoriu). In continuare veti fi contactat de autoritatile fiscale pentru detalii suplimentare.

Doua precizări importante:

 • Scutirile de impozite pentru cheltuielile de intretinere a minorilor si dobanda achitata pentru imprumuturi poate fi impartita liber intre soti sau persoane aflate in concubinaj, daca intre acestia din urma nu exista vreun contract special.
 • Puteti aplica atat pentru scutirea de impozite legate de cheltuieli de intretinerea minorilor cat si BSU (depuneri de economii pentru achizitionarea primei locuinte) efectuate intro alta tara membra EU.

16. Aveti ceva special de transmis pentru contribuabilii români aflati in Norvegia?

Se vorbeste mult despre drepturile fiscale in Norvegia, dar foarte putin se mentioneaza despre obligatiile fiscale ale contribuabililor in Norvegia. In acest context reamintesc ca contribuabilii care sunt supusi impozitarii nelimiate sunt obligati sa declare averea pe care o detin in orice colt al lumii. Impozitul pe avere este de 0,85 % pentru suma ce depaseste 1 200 000 NOK pentru o persoana /2 400 000 NOK pentru casatorti. Averea include propietati imobiliare, actiuni, depuneri, autovehicule etc.

Tin la fel sa mentionez impunerea de taxe suplimentare (tilleggskatt) care se impune in cazul in care salariatii/pensionarii au declarat informatii gresite sau incomplete si agentilor economici care nu depun declaratia de venit si interese conform legii impozitarii § 10-2 nr.1.

17. Sunt multe persoane care sunt nelamurite, puteti sa ii ajutati? 

Recomand tuturor contribuabililor sa foloseasca pagina noastra web, sa ne contacteze electronic/telefonic, Facebook/Skatten min si nu in ultimul rand sa viziteze cel mai apropiat oficiu fiscal. Atentionez, cel mai apropiat oficiu fiscal si nu neaparat oficiul care verifica ID strainilor.

Pe https://www.youtube.com/channel/UCeTay3AzDT_Iexr2pOmqdxQ  gasiti o serie de inregistrari video in engleza si alte limbi.

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

5 Responses to Tax return 2016: precizări si îndrumări oferite de Margareta Anton de la Skatt Vest

 1. Eugen spune:

  La cine putem apela pentru ajutor in completare si depunere? Daca avem de platit pensie alimentara cum se procedeaza?

 2. Sorin spune:

  Se pot deduce deplasarile in Romania daca avem rezidenta permanenta in Norvegia ?

 3. Cristian spune:

  Buna ziua,

  As dori sa stiu daca am posibilitatea sa cer 10 % taxe si pentru 2015. Am obtinut un d nummer in Martie – Aprilie 2013 si am inceput sa muncesc prima data in Iunie 2013. Abia in februarie 2014 am primit numarul personal.
  Am dreptul sa cer si pentru 2015, cei 10% ?

  Va multumesc,
  Cristian

 4. Mihai spune:

  Bună ziua m-am decis cu soția sa plecăm în România de finitiv si ne interesează dacă putem cere ceva din taxele plătite timp pe 2 ani înapoi. VA mulțumim

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *