Tarile nordice, invitate de onoare la Targul de Carte Gaudeamus

Noua autori nordici vor sosi in Romania cu ocazia Targului International Gaudeamus – Carte de invatatura, editia 2013, organizat de catre Radio Romania.

Ei au fost nominalizați de catre ambasadele tarilor invitate de onoare ale evenimentului: Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia si Suedia. Cele cinci Tari Nordice participă la Gaudeamus 2013 sub sloganul „Cool Nordic Bucuresti”.

Anul acesta, Tarile Nordice sunt invitate de onoare la Targul de Carte Gaudeamus. Pentru Tarile Nordice este o onoare si un privilegiu faptul ca pot acum sa-si prezinte literatura publicului roman”, a declarat Anders Bengtcén, Ambasadorul Suediei in Romania, care este si presedintele de onoare al Gaudeamus 2013.

Tarile Nordice au o traditie literara bogata, ale carei inceputuri pot fi gasite cu peste o mie de ani in urma, atunci cand vikingii scriau pe tablite de piatra basme scurte si aventurile lor. Cateva sute de ani mai tarziu, a aparut ca gen literar saga islandeza. Ulterior, epopeile finlandeze bazate pe traditia orala au devenit parte din tezaurul nordic de povesti si basme care au trezit interesul cititorilor de pretutindeni.

La Targul de Carte Gaudeamus, cei noua autori nordici contemporani, ale caror carti au fost traduse in limba romana, isi vor prezenta operele si vor sustine dezbateri pe marginea acestora. In colaborare cu Consiliul Nordic al Ministrilor, și alte aspecte ale literaturii nordice, cum ar fi promovarea literaturii in randul copiilor si a literaturii pentru copii, vor fi discutate la seminarii pe perioada targului. De asemenea, vor fi prezentate si alte domenii ale culturii nordice, printre care filmul”, a mai spus Bengtcén.

Iubitorii de literatura vor avea ocazia sa ii intalneasca la editia de anul acesta a Gaudeamus pe scriitoarea islandeza Yrsa Sigudardottir, autorii suedezi Jan Wallentin, Anders Roslund si Borge Hellström, danezii Anders Rønnow Klarlund si Jacob Weinreich, care semneaza sub pseudonimul A. J. Kazinski,  finlandezii Salla Simukka si Antti Tuomainen, cartile celor opt invitati fiind publicate de Editura Trei, precum si autoarea norvegiana Kjersti Annesdatter Skomsvold, publicata de Editura All.

Participarea celor cinci tari se va desfasura sub motto-ul „Cool Nordic Bucuresti” si va prezenta literatura nordica, în perioada 20 pana pe 24 noiembrie 2013.

Standul comun al Danemarcei, Finlandei, Islandei, Norvegiei si Suediei va fi amplasat in Pavilionul Central al Romexpo, nivel 0.00, stand numarul 3.

In cadrul sau veti gasi o ampla biblioteca, cuprinzand cartile autorilor nordici care au fost publicati in limba romana. De asemenea, este prevazut un spatiu de manifestari, in care vor avea loc lansarile de carte si o serie de conferinte si seminarii.

Evenimentul este organizat de Ambasada Regala a Danemarcei, Ambasada Finlandei, Ambasada Islandei, Ambasada Regala a Norvegiei, Ambasada Suediei si Consiliu Nordic al Ministrilor.

Proiectul este sprijinit de Fondul Cultural Nordic, avand ca parteneri Editura Trei, Asociatia Green Revolution, Editura Egmond, Lego, didactic.ro.

Sursa: green-report

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *