Suedia ar putea trece la ziua de lucru de șase ore, într-o încercare de a crește productivitatea și de a-i face pe oameni mai fericiţi. Mulți angajatori din întreaga ţară sunt pentru a pune în practica o astfel de schimbare. Ei au început deja modificările necesare implementării noului sistem, potrivit site-ului Science Alert, cu scopul de a obține un volum mai mare de sarcini realizate într-un timp mai scurt de lucru și pentru a se asigura că oamenii mai au energia necesară de a se bucura de viața lor privată.
Centrul Toyota din Gothenburg, al doilea cel mai mare oraș din Suedia, a făcut această schimbare în urmă cu 13 ani, compania raportând că are angajați mai fericiți, o rata mai scăzută de fluctuație a personalului și creștere a profitului în perioada următoare schimbării.
Filimundus, un dezvoltator de aplicații din Stockholm, a introdus programul de lucru de 6 ore anul trecut. Linus Feldt, CEO-ul companiei a declarat că „Programul de muncă de 8 ore nu e așa de eficient cum s-ar putea crede… Să rămâi concentrat pe o sarcină de lucru specifică timp de opt ore este o provocare uriașă”.
Pentru a face față reducerii numărului de ore lucrate, angajaților nu le este permis accesul pe rețelele social media, ședințele durează cât mai puțin și în cadrul programului de lucru nu au loc alte distrageri de la activitate. Scopul este de a determina angajații să fie cât mai motivați, să-și îndeplinească atribuțiile cât mai intens și eficient în timpul cât sunt la birou, a mai declarat Feldt.
Göteborg, al doilea oraş ca mărime din Suedia, una dintre ţările cu cel mai ridicat nivel de trai din Europa, va testa ziua de lucru cu şase ore în loc de opt în ambiţia de a crea mai multe locuri de muncă şi de a avea angajaţi mai sănătoşi, scrie Le Monde. „Vrem să arătăm beneficiile reducerii programului de lucru“, spune Mats Pilhem, viceprimarul Göteborgului şi membru al Partidului de Stânga, formaţiunea care a iniţiat proiectul.
Ipoteza autorităţilor locale este că scăderea zilelor de concedii medicale şi a numărului de accidente profesionale va compensa în parte investiţia, estimată la 5-7 milioane de coroane (550.000-770.000 de euro), sumă reprezentând costuri suplimentare cu personalul şi tarifele percepute pentru evaluare de către un cercetător.
„Dacă scad concediile pe caz de boală, asigurările sociale şi sectorul de sănătate vor face economii. Sunt curios să văd rezultatele în privinţa personalului, dar şi pe cele privind pensionările“, a afirmat viceprimarul.
Experimentul va dura 12 luni şi va fi aplicat la o scară destul de modestă, într-un centru de îngrijire a bătrânilor. Ideea nu este nouă. În anii ’30 economiştii, intelectualii şi liderii sindicali au fost uniţi în credinţa că zilele de lucru mai scurte sunt inevitabile. Maşinile ar fi urmat să preia o parte tot mai mare din munca oamenilor, care ar rămâne astfel cu mai mult timp liber. Dovezile sugerează că un program prelungit de lucru nu aduce mai multă productivitate, ci din contră, erodează randamentul.
Sursa: independent.co.uk
Lasă un răspuns