Somonul “trage la cantar” in exporturile Norvegiei

Norvegia sta foarte bine la producția de peste si fructe de mare. A reușit să atingă o valoare istorică a exporturilor: 55 de miliarde de coroane norvegiene (aproape 7 miliarde euro) în primele unsprezece luni ale acestui an.

Doar în luna noiembrie, Norvegia a exportat peste si fructe de mare în valoare de 6,6 miliarde de coroane. Asta înseamnă că s-a înregistrat o creștere de un milliard față de aceeași lună din 2012.

În total, din ianuarie și până în noiembrie, anul acesta, Norvegia a exportat cu 15% mai mult produse de mare comparativ cu anul trecut.

Exporturile de peste si fructe de mare nu au fost niciodată mai mari”, a declarat Egil Ove Sundheim, cel care se ocupă de piețele de export ale Norvegiei. „Unul dintre cei mai importanți factori care au contribuit la această creștere este exportul de somon. În Uniunea Europeană, piața noastră principală, somonul câștigă cel mai mult teren”, a continuat Egil Ove Sundheim.

În total, în primele unsprezece luni ale acestui an, Norvegia a exportat somon în valoare de 35 de miliarde. În luna noiembrie exportul de somon s-a ridicat la valoarea de 4,1 miliarde de coroane. Creșterea este de 38 de procente față de noiembrie 2012.

Prețul mediu pentru un kilogram de somon proaspăt din Norvegia era, luna trecută, de 39,02 coroane (cca 4,5 euro), pe când anul trecut, tot în noiembrie somonul costa 27,12 de coroane . 

Sursa: www.norwaypost.no 

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *