Solicitare a românilor din Bergen pentru sectie de votare, ramasa fara raspuns

Între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale, au existat numeroase discuții în spațiul public și solicitări către autorități pentru înființarea de secții de votare în principalele orașe norvegiene. Una dintre aceste solicitări a venit din partea unei românce din localitatea Bergen, al doilea oraș ca mărime după Oslo.

În zona Hordaland, din care face parte orașul Bergen, locuiesc câteva mii de români. Diana Aftenie a strâns semnături de la 70 de cetățeni români din Bergen, care doreau să voteze la alegeri, și a trimis o solicitare către Ambasada României din Norvegia pentru înființarea unei secții de votare în orașul Bergen.

E-mail-ul către autoritățile române a fost trimis la adresa [email protected], pe data de 3 noiembrie 2014, și nu a primit un răspuns până astăzi. De asemenea, mai mulți cetățeni români din Norvegia ne-au transmis că nu au primit răspuns la solicitările făcute către autoritățile române competente pentru înființarea de secții de votare în principalele orașe din Norvegia.

Mai jos puteți citi e-mail-ul trimis de către Diana Aftenie, din Bergen, către Ambasada României din Oslo:

” Stimati reprezentanti ai românilor din Norvegia,

  Trecand peste substraturile problemelor politice romanesti si neintentionand a judeca pe nimeni, vrem sa ne exprimam dorinta de a vota in afara Romaniei. Ne consideram cetateni responsabili si simtim ca viitorul tarii noastre depinde si de actiunile pe care le intreprindem – in tara sau in strainatate.

Nu vreau sa tin prelegeri pe aceasta cale, vreau ca mesajul meu sa fie cat se poate de succint: solicitam o sectie de votare in Bergen. Cei mai multi nu isi permit sa calatoreasca sute de km pana la Oslo, pentru a vota. Nu cunosc numarul exact al locuitorilor din zona Bergenului, dar stiu cu siguranta ca nu sunt putini. Am indraznit sa va scriu deoarece stiu ca Bergenul este al doilea oras ca marime dupa Oslo, si poate asa avem si noi mai multe sanse de organizare a unei sectii de votare. 

Sunt convinsa ca putem gasi o solutie impreuna, atata timp cât exista bunavointa. Noi suntem deschisi propunerilor, suntem de acord si sa calatorim pana la Oslo, daca stim ca ni se poate oferi o varianta convenabila. In cazul in care putem face ceva pentru a organiza o sectie de votare in Bergen, va rugam sa ne informati – putem aduna semnaturi sau declaratii de la toti cei dornici sa voteze. 

Haideti sa colaboram la o evolutie a tarii noastre si a romanilor – ca popor!  Va multumesc anticipat si astept un raspuns pozitiv din partea dumneavoastra! Cu deosebit respect,  Diana Aftenie”

Grupul de români din Bergen la secția de votare din Oslo (500 de km distanță) pe 16 noiembrie 2014, la ora 5 dimineața. Foto: Diana Aftenie

Grupul de români din Bergen la secția de votare din Oslo (500 de km distanță) pe 16 noiembrie 2014, la ora 5 dimineața. Foto: Diana Aftenie

Pentru că nu a existat nici un răspuns la această solicitare, o parte din grupul de la Bergen a renunțat să mai participe la vot, iar o altă parte, împreună cu Diana, a mers la Oslo, pe 16 noiembrie.

Până la urmă am mers la Oslo cu masinile personale, am suportat toate costurile si oboseala, doar pentru a vota. Eu zic ca a meritat, fiecare a simtit ca a facut tot ce s-a putut pentru a-si ajuta tara”, ne-a precizat Diana Aftenie.

Menționăm că, în data de 21 noiembrie 2014, Ambasadei României la Oslo i-a fost transmisă o scrisoare publică în care este rugată să lămurească contextul și decizia prin care s-a hotărât ca în Norvegia să existe doar o singură secție de votare, la aproximativ 15 000 de români și la distanță foarte mare de principalele orașe norvegiene. Până la această oră, autoritățile statului român din Norvegia nu au reacționat în vreun fel la scrisoarea deschisă ce le-a fost adresată.

Mesaje de la cetățeni români care au votat la Oslo:

O altă româncă din Bergen, Melania Stoichita, prezentă la vot la Oslo, împreună cu familia, a scris pe un site de socializare al românilor din Norvegia: ”Ca sa putem vota, eu si familia de 4 persoane, am condus din Bergen la Oslo. Ce-a insemnat asta ca si cheltuieli? Drumul, cazarea, radarul (2900kr), amenda de parcare 500 kr. Dar sa de-a naiba daca n-a meritat!!!! Precizare: nu ma plang de banii cheltuiti, nici vorba! A fost dorinta mea sa ma duc la vot! Este vb ca niste indivizi au incercat sa ne descurajeze , cu distantele mari, sa mergem la vot! Dar s-au inselat!”

Sebastian Sava, un cetățean român din Trondheim, ne-a transmis despre ”aventura” votării la singura secție de votare din Norvegia, cea de la Oslo: ”Foarte sintetic: două ore cu autobuzul pina in Trondheim, iar apoi 8 ore cu trenul pina la Oslo; la retur, aproximativ acelasi timp, poate cu o ora mai mult. Timp de asteptare intre segmente – 5, respectiv 2 ore. Cheltuieli transport si cazare: 1600 kr. pt. exercitarea dreptului de vot.

Nu e vorba ca ne plingem ca am cheltuit bani. E vorba despre cu totul altceva, despre felul in care a fost gindita acoperirea teritoriului norvegian cu sectii de vot. Despre faptul ca au fost destui cei descurajati de distantele extraordinar de mari, de disconfortul si timpul necesar pentru strabaterea acestora, doar pentru exercitarea unui drept constitutional.”

Un alt român, Cristian Popa, a scris pe facebook, privitor la organizarea alegerilor și la lipsa secțiilor de votare în Norvegia, următoarele:  ”Eu cred că descurajarea participarii cetatenilor la vot a fost o actiune concertata a guvernului actual al Romaniei, a Ministerului de Externe de la București și a Ambasadelor și Consulatelor.

Cineva trebuie sa isi asume responsabilitatea si sa transmita scuze romanilor din Norvegia care nu au avut posibilitatea sa voteze, precum si celor care au strabatut distante considerabile pentru a ajunge la Oslo ca să isi exprime optiunea de vot. Tacerea Ambasadei Romaniei din Norvegia, in aceasta privinta, ar putea demonstra complicitatea și vinovatia tacita in incalcarea unui drept fundamental al cetatenilor romani sau, pur și simplu, indiferentă.

Update: 

În data de 28 noiembrie, la aproape o lună după solicitarea românilor din Bergen, Ambasada României din Norvegia a trimis un răspuns către Diana Aftenie. În mesajul semnat de Ambasadorul României la Oslo, Daniel Ioniță, nu se precizează care sunt motivele pentru care nu a fost înființată o secție de votare la Bergen și nici de ce a durat atât de mult timp trimiterea unui răspuns, mai ales că solicitarea românilor din Bergen făcea referire la data de 16 noiembrie, ziua alegerilor.

Mulțumesc domnilor de la ambasadă că mi-au răspuns. Din păcate, consider acest răspuns inutil, nu a clarificat nimic din solicitările noastre”, a precizat Diana Aftenie, pentru Jurnal de Nord.

Redăm, în continuare, o copie a răspunsului:

”From: “Oslo Ambasada” <[email protected]> To: “aftenie.diana… Subject: Alegeri prezidentiale Bergen Date: Fri, Nov 28, 2014 13:07

Buna ziua, Vă mulţumim pentru mesaj. Prin prezenta vă confirmăm faptul că am primit mesajul dvs. din 3 noiembrie a.c., pe care, la rândul nostru, l-am transmis cu celeritate instituţiilor din România, cu rol şi atribuţii în ceea ce priveşte organizarea alegerilor prezidențiale în străinătate. În context, precizăm că am procedat în felul acesta cu absolut toate mesajele românilor din Norvegia, care ne-au fost adresate pe aceasta temă.

Aş dori să precizez că Ambasada României la Oslo a găzduit Secția de Votare din Străinătate nr. 186 și, sub coordonarea Biroului Electoral pentru Secțiile de Votare din Străinătate nr. 48 și a Ministerului Afacerilor Externe din România, a avut un rol strict tehnic și de execuție (nu de decizie) în organizarea și desfășurarea scrutinului electoral în Regatul Norvegiei, cu respectarea strictă a legii și a dispozițiilor legale privind organizarea alegerilor pentru Președintele României din anul 2014.

Totodată, la Secţia de votare organizată la Ambasada României la Oslo, atât la turul întâi, cât şi la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din luna noiembrie 2014, au votat absolut toţi cetăţenii români care au dorit să-şi exercite acest drept constituţional în Norvegia. Spre exemplu, până la ora închiderii Secției de votare nr. 186 – Oslo (ora 21.00 ora locală Norvegia), au votat 1902 cetățeni la turul II, comparativ cu 892 la turul I al alegerilor pentru alegerea Președintelui României. Nici la turul întâi şi nici la turul al doilea nu a existat niciun fel de incident, votul decurgând în flux normal și continuu, cu o perioadă maximă de așteptare, la orele de vârf la turul doi de circa  2 ore – 2 ore jumătate. La turul doi, spre exemplu, de la orele 19,15 și până la închiderea Secției de vot (orele 21.00) nu au mai existat cozi la Ambasadă, votul decurgând în mai puţin de cinci minute.

Pentru asigurarea unui proces electoral fluent, în condiţii de legalitate, corectitudine şi neutralitate la scrutinul electoral din 16 noiembrie 2014, membrii personalului Ambasadei României la Oslo și 3 voluntari din rândul studenților și românilor din Norvegia au acționat ca personal de sprijin.

Ambasada României la Oslo adresează mulțumirile sale tuturor cetățenilor români care au votat în Norvegia, pentru înaltul lor simțcivic, pentru respectul, înțelegerea și calmul de care au dat dovadă. Cu deosebită stimă, Daniel Ionita, Ambasador

Notă:

Menționăm că, în data de 21 noiembrie 2014, Ambasadei României la Oslo i-a fost transmisă o scrisoare publică în care este rugată să lămurească contextul și decizia prin care s-a hotărât ca în Norvegia să existe doar o singură secție de votare, la aproximativ 15 000 de români și la distanță foarte mare de principalele orașe norvegiene. Până în acest moment, autoritățile statului român din Norvegia nu au reacționat în vreun fel la scrisoarea deschisă ce le-a fost adresată și care poate fi citită aici (click).

În scrisoare se precizează, printre altele, următoarele: ”Vă rugăm să răspundeți, public,pentru a lămuri această situație, a unei singure secții de votare în Norvegia, la următoarele două chestiuni:

1. Dacă ați trimis către autoritățile competente de la București evidența românilor din Norvegia, număr de cetățeni și zone locuite de aceștia, și ați propus / solicitat secții de votare pentru regiunile cu populație românească numeroasă, vă rugăm să specificați când anume, numărul de înregistrare al adresei, autoritatea către care a fost trimisă și cine se face responsabil (persoană sau instituție) de ignorarea acestor propuneri / solicitări.

2. Dacă nu ați solicitat / propus autorităților competente din România înființarea de secții de votare în principalele orașe din Norvegia, vă rugăm să luați măsurile ce se impun pentru sancționarea celor responsabili pentru neglijența cu care au tratat acest drept al cetățenilor români.”

Conform modului de lucru al instituțiilor statului român în raport cu proprii cetățeni, nu ne așteptam la un răspuns, dar o să mai insistăm. Considerăm că înființarea secțiilor de votare in diasporă nu se face punând degetul pe hartă, la întâmplare. Există niște proceduri, ambasadele trimit o evidență a cetățenilor români cu propuneri de secții de votare, iar MAE trebuie să ia decizii în funcție de aceste evidențe si retransmit ambasadelor hotărârea. Undeva, aceste proceduri nu au fost respectate ori au fost neglijate evidențele” a precizat unul din semnatarii scrisorii, pentru Jurnal de Nord.

Adauga un comentariu folosind contul de Facebook:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *