Numarul celor care au fraudat serviciile sociale norvegiene (NAV) in cursul anului 2014 a fost de aproximativ 1200 de persoane, in scadere fata de anul trecut. Valoarea prejudiciilor aduse instituției este insa cea mai mare suma inregistrata vreodată in decursul unui an. Doar primele cinci cazuri insumează o frauda de 10 milioane de coroane (peste 1 milion de euro).
Majoritatea cazurilor de fraudare s-a petrecut in situația ajutorului pentru reabilitare medicala (arbeidsavklaringspenger) si a ajutorului de somaj (dagpenger). In aceste cazuri au fost descoperite 991 persoane care au fraudat sistemul cu o valoare de 200 milioane de coroane norvegiene. Dintre acestia, 813 persoane au avut un job în perioada beneficiilor sociale, fara sa anunte agenția NAV, iar restul au primit sume de bani fara a locui in Norvegia.
Joachim Lystad, directorul agentiei, a declarat ca cele mai importante cazuri vor trebui raportate catre politie.
„Cei care aleg sa dea informatii incorecte isi asuma un mare risc de a fi descoperiti. Avem metode bune si, incepand cu 2015, posibilitatile de a detecta frauda vor fi si mai bune. Toti angajatorii vor depune de acum lunar informatii despre venituri la Administratia fiscala (Skatteetaten), iar noi vom avea acces la acestea in procesul de verificare„, a mai declarat Joachim Lystad.
Exista un caz singular care a provocat o frauda in valoare de 2,4 milioane de coroane. Este vorba despre o persoana care a lucrat o perioada lunga de timp in firma partenerului de viata dar a primit in acelasi timp și pensie de handicap de la NAV.
Cele mai frecvente fraude au implicat munca la negru. Din cele 15 cazuri de inselaciune in valoare mai mare de un milion de coroane fiecare, 9 sunt legate de munca la negru. Numai de la serviciile sociale, aceste 9 persoane au primit mai mult de 13 milioane impreuna. In plus, acestia au facut evaziune fiscala fata de sistemul de taxe, astfel incat paguba este mult mai mare.
Cazurile sunt greu de depistat si implica o colaborare stransa cu celelalte agentii ale statului, in special cu Administratia fiscala (Skatteetaten) si Inspectoratul muncii (Arbeidstilsynet). In cursul anului 2014 s-au facut eforturi vizibile pentru a intari aceste colaborari.
Joachim Lystad, a mai spus: „se vad beneficii clare din aceasta colaborare. Cei care inseala serviciile sociale fac acelasi lucru si cu Administratia fiscala (Skatteetaten) sau alte agentii de stat. Prin colaborare, verificarile vor fi mai eficiente”.
Traducere și adaptare Maria Martin
Sursa: nav.no
Lasă un răspuns